Del

Marienborg – Nej tak!
18. jan - 2. feb
Posthuset på Borgbjergvej
og
12. - 28. mar
Teatret ved Sorte Hest

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er rollemodel for en ung desperat kvinde i forestillingen Marienborg – Nej tak! der spilles i ministerfruen Ingrid Jørgensens gamle systue – men hvad kan Anker Jørgensen sige os i dag? Læs her, hvad instruktør Mille Maria Dalsgaard mener om sagen.

Statsminister, socialdemokrat og forældreløs som 5-årig. Anker Jørgensen var en folkets mand, der oplevede lidt af hvert i sit lange liv og aldrig glemte sit ophav.

Anker og Ingrid Jørgensen i 1990. Foto: Wikipedia

Voksenlivet blev levet i Sydhavnen, og selv posten som statsminister kunne ikke trække ham væk fra lokalmiljøet: “Marienborg – nej tak!” lød meldingen, da han blev tilbudt en ministerbolig i mere velhavende omgivelser, og dette er nu blevet titlen på Sydhavn Teaters nyeste produktion, hvor en ung, enlig kvinde spejler sit livs fallit i fortællingen om den tidligere minister og hans frue.”

Men hvad skal den tidligere minister sige os i dag?
Sydhavn Teaters kunstneriske leder og instruktør på forestillingen, Mille Maria Dalsgaard, fortæller:

”Anker og Ingrid Jørgensen var to fascinerende mennesker, fordi de, modsat mange i dag, ikke var bange for at være ærlige, og stå frem som dem, de var. De repræsenterer nogle værdier og menneskelige egenskaber, som nærmest ikke eksisterer i dag – nærhed, autenticitet og fællesskab. Værdier, som vi mener, er essentielle for dét at kunne fungere som individ og samfund, og derfor har vi taget fat i fortælling om deres liv for derigennem at blive klogere på os selv.

Marienborg - nej tak
Fra forestillingen Marienborg – Nej Tak!. Foto: Sofie Diemer

Ankers livshistorie er en ikonisk beretning om en forældreløs dreng, der stiger helt til tops og ikke får noget foræret undervejs. Det er en storslået fortælling, der på én og samme tid er meget lokalhistorisk forankret og samtidigt rummer stof på højde med de store arketypiske historier i en Hollywood film.
Forestillingen er ikke en dokumentarfortælling, men en fabulerende monolog med et anker i virkeligheden, skrevet af den Reumertvindende dramatiker Julie Maj Jakobsen (læs også Interview med Julie Maj her).

I et miks af drøm og virkelighed, trækker hun tråde fra Anker og Ingrid Jørgensens liv ind i en fortælling om en ung fortvivlet kvinde.
”For os har det været vigtigt at skabe fiktion, dels for at fundere stykket i nutiden og dels for at gøre problematikkerne genkendelige.” fortæller Mille M. Dalsgaard.

Sydhavn Teater er kendt for at lade deres forestillinger spille på mere utraditionelle steder i lokalmiljøet, som fx i en nedlagt bunker, på en kirkegård og i en campingvogn.
Denne gang spilles forestillingen i det gamle posthus på Borgbjergvej, nøjagtig samme sted, hvor Ingrid Jørgensens systue lå.

Marienborg - nej tak
Fra forestillingen Marienborg – Nej Tak!. Foto: Sofie Diemer

Hvad er det for en historie om Sydhavnen, I gerne vil fortælle, og hvad er Anker og Ingrids rolle i dette?

”Fortællingen om statsministerparret, der blev boende i den almene lejebolig i 2450 København SV er en identitetsskabende historie for mange Sydhavnere. Man kan vel nærmest tale om, at den er selve bydelens arvesølv, som vi her tager scenisk livtag med, og derfor er det også vigtigt, at den får en fysisk forankring i selve Sydhavnen.” Siger Mille M. Dalsgaard før hun runder af med en lidt bredere fortælling om teatrets grundlæggende visioner og samtidskritik:

”Hos Sydhavn Teater er vores kunstneriske afsæt det store stof. Den store – gerne klassiske – fortælling, der (radikalt) nytænkt og aktualiseret giver et bredere perspektiv på den samtid, vi er midt i. Fortællingerne er som oftest vinklet ud fra et kvindeligt perspektiv og Marienborg – Nej Tak! er en videreudvikling af denne kunstneriske vej, som vi har bevæget os på siden debuten Et mobilt dukkehjem (2016). Men modsat tidligere forestillinger kaster vi os nu ud i at opføre et stykke ny dansk dramatik. 
Marienborg – Nej Tak! handler om magtesløshed og om et velfærdssamfund i frit fald. Vi har forsøgt at lave en forestilling om velfærdssamfundet, der billedlig talt, hænger i bjælken med det yderste af neglene, fordi det mellemmenneskelige kit er i forfald. Det er paradokset mellem på den ene side at have alt og kunne alt og på den anden side blive handlingslammet af de muligheder, der er til rådighed. For hvor gør man af sig selv, når man har fået alt foræret, da man passerede start?”

Marienborg – Nej tak! Nyskrevet monolog, der er blevet til i co-produktion mellem Sydhavn Teater og Teatret ved Sorte Hest.
Forestillingen spiller den 18. januar - 2. februar 2018 i det gamle posthus på Borgbjergvej.
Herefter spiller den 12.-28. marts på Teatret ved Sorte Hest.

Mille Maria Dalsgaard f. 1980
Uddannet skuespiller fra Europäisches Theater Institut, Berlin (2006)
Instruktør på Marienborg – Nej Tak! og kunstneriske leder af Sydhavn Teater. Mille Maria Dalsgaard, som selv er opvokset i Sydhavnen, grundlagde teatret, som blander kunstneriske eksperimenter med et stærkt engagement i det omkringliggende (lokal)samfund og historie.

Kort om Sydhavn Teater
Sydhavn Teater er et nyt lille storbyteater under Københavns Kommune, der laver international scenekunst med lokal forankring. Teatret arbejder stedsspecifikt.

Anker Jørgensen f.1922-2016. Dansk politiker, statsminister 1972-73 og 1975-82; formand for Socialdemokratiet 1973-87.