Del

La traviata
1. feb - 23. mar
Den Jyske Opera
(Se turplan nederst i artiklen)

Skrædderne har syet et hav af overdådige kostumer til operaen på Den Jyske opera. Forestillingen fra 1853 er ført op til et dekadent 1930-Paris for at fortælle historien om en dyr kurtisane.

I La Traviata står den smukke og karismatiske prostituerede, Violetta, ikke som i vores tid overfor et svært valg mellem familieliv og karriere. Violetta i La Traviata skal derimod tage et skæbnesvangert og dramatisk valg mellem kærlighed og penge. Hun vælger kærligheden til den unge Alfredo, men det får frygteligt ulykkelige konsekvenser.
Musikken i den medrivende og følelsesladede opera La Traviata, der er kendt for sin perlerække af skønne arier, er skrevet af italieneren Verdi i 1853. Men i opsætningen på Den Jyske Opera har instruktøren Lothar Krause valgt at føre fortællingen op til 1930’ernes dekadente og luksuriøse Paris.

En dyr kurtisane
”Instruktøren, Lothar Krause, og jeg ville gerne sætte operaen i en burlesk ramme for at kommunikere, at hovedpersonen Violetta er en dyr kurtisane. En prostitueret for velhavende mennesker. Indenfor det burleske scenarie valgte jeg så at designe kostumerne inspireret af 1930’ernes Paris. En tid mellem to verdenskrige, hvor folk desperat søgte efter underholdning, dekadence og elegance”, forklarer Den Jyske Operas tyske kostumier og scenograf Annette Mahlendorf.

De overdådige, burleske silkebalkjoler besat med kniplinger kan nydes i både stort anlagte festscener og intime elskovssituationer.

”Det var virkelig skægt at designe kjolerne og tøjet til La Traviata. Det mest udfordrende var at designe de burleske kjoler til Violetta, fordi jeg skulle tage højde for, at det er en sanger, der spiller Violetta og ikke en danser. Så kostumerne skulle være burleske, men samtidig ikke være for afslørende og ukomfortable”.

Og der er ikke kun blevet brugt tung silke, blonder og pels til de flotte kostumer i La Traviata, Annette Mahlendorf fortæller:
”Det sjoveste var at designe kjolerne til det kvindelige kor. Udskæringerne inspireret af 1930’ernes Paris er så feminine og spektakulære. Vi har udvalgt smuk, tung silke, blonder, pels, juveler, halskæder, øreringe og vidunderlige sko og ligefrem fjer og boaer til koret”.

La traviata er en opera af Giuseppe Verdi komponeret i 1853. Operaen havde sin uropførelse den 6. marts 1853 på Teatro La Fenice i Venedig under navnet Violetta.
La traviata følger handlingen i Alexandre Dumas den yngres roman Kameliadamen. La traviata handler om den prostituerede Violetta, der forelsker sig i Alfredo og ønsker at skabe sig en ny tilværelse med ham. Men det vil ødelægge Alfredos familie, og alt ender tragisk. Handlingen udspiller sig i Paris og omegn i det 19. århundrede.

Se turneplan her: www.jyske-opera.dk/dk/oplev-opera/la-traviata/turneplan-la-traviata/