“Vi har et ansvar for at holde mindet i live,” siger chef for Den Jyske Opera, Philipp Kochheim, som har instrueret operaen Passageren, der både fylder scene og tilskuerpladser med de unge.
235.000 børn og unge blev under Anden Verdenskrig sendt til kz-lejren Auschwitz, og næsten ingen kom derfra i live. Netop livet i kz-lejren er det barske tema i Mieczyslaw Weinbergs opera Passageren, der er baseret på Zofia Posmysz’ selvbiografiske roman om hendes oplevelser som fange i Auschwitz.
Den 22. til den 28. august kan publikum opleve den barske historie, hvor unge mellem 15 og 22 år fra talentudviklingsprogrammet TalentU, medvirker på lige fod med Den Jyske Operas erfarne professionelle kor og solister.
“Det er helt vildt skræmmende at skulle sætte sig ind i sådan nogle karakterer og sådan en virkelighed, der engang har været,” siger Line Wulff Pedersen, der er en af de unge på scenen.
På Den Jyske Opera mener de, at det er vigtigt for alle – også unge, der er i gang med at danne deres identitet og virkelighedsopfattelse – at kende til fortiden – og derfor har de, udover de unge på scenen, også inviteret gymnasieelever og deres undervisere gratis i operaen og udarbejdet fyldigt studiemateriale, så lærere/elever har mulighed for at forberede de tunge temaer med forberedelse og samtale.
Se med her, hvor de unge selv fortæller om, hvordan det er at medvirke i forestillingen:
Kilde: Pressemeddelelse