Populært lige nu

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...

Marina Mascarell: “I en tid, hvor polarisering er så tydelig, er vi nødt til at være særligt aktive”

Efteråret byder på en masse nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer - nye visioner tager ISCENE pulsen...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Sexpol er billedstærkt og sansemættet fakta-teater

Sexpol er en historisk gendigtning af 1930’ernes Danmark, og en fiktionalisering af de unge idealister som stod bag den sexualpolitiske bevægelse Sexpol. Det er en fortællingen, der vil så meget, at den til tider taber pusten. Men når teksten sætter ud, så tager scenedesignet over, og lader lys, lyd og krads-dokumentar forme det sansemættede univers, som får følelserne til at sitre.

Sexpol er en ambitiøs fortælling om en turbulent tid, hvor unge idealister, der troede at seksuel revolution kunne ændre verden, psykoanalysen slog igennem som sjæle-hjælper, fascismen buldrede frem og befolkning var knækket af 1. verdenskrig og fattigdom.

Sexpol

Dramatiker Lærke Sanderhoff forsøger at få de mange fortællinger til at flette sammen – men det er en svær balancegang, hun ikke helt får løst.

Der er meget faktastof, og man fristes til at spørge – men hvilket af det er mest vigtigt? For her er både historien om de mange biografiske karakterer, der forsøger at ændre verden med deres ”orgasme mod fascisme”-ideologi, en fortælling om at lade sig underlægge en leder og ukritisk følge hans vilje, gruppepres, magtspil, individ, samfundsetik og egen moral og det er oplagt at knytte tråde til nutidens forføriske lederskikkelser og reflektere over nutiden.

Sexpol

Men hvad er fokus?

På scenen følger vi den karismatiske psykoanalytiker Wilhelm Reich (en magtfuld kæmpe i skikkelse af Kasper Leisner) træde i karakter som sekterisk leder af gruppen. Reich var Freuds yndlingselev og blev pioner indenfor det psykoanalytiske arbejde som knyttede en sammenhæng mellem krop og psyke, men de mange foredrags-agtige oplæg om manden, hans ideologier og liv er til tider lige ved at tage pusten fra fortællingens dramatiske flow. Stærkere står de mange scener, hvor vi kommer ind under overfladen på gruppens medlemmer.

Sexpol

Fx da rigmandssønnen Tage (Morten Brovn), kaster sig ud i Reich orgasme-seance og pinligt nøgen opdager helt nye sider af sig selv og sin krop. Mens journalisten Jo (Katrine Høj Andersen), der bramfrit skriver seksualoplysende sange for børn, kommer i konflikt omkring sin støtte til Reich, og den fiktive karakter Bodil (Helle Fagralid) tager kampen op mod gruppen, mens hun smertefuldt må se til, at ideologierne tager magten over manden og deres fælles liv. Her er der menneskelige værdier og følelser på spil, hvilket giver fortællingen det indre liv, som kan mærkes i salen.

Sexpol er en forestilling med meget på hjerte – måske lidt for meget – men den store force er det sjældent flotte scenedesign, hvor de mange elementer smelter sammen til et helstøbt og sansemættet univers, der elegant understøtter den dramatiske fortælling.

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Bora Boras nye kommercielle chef er fundet

Bora Bora ansætter den erfarne Karin Buhl Slæggerup i en nyoprettet stilling som kommerciel chef. Hun får ansvaret for udvikling af en ny kommerciel...