Del

Reumertsalon
10. okt 2018
Teater Momentum

Under overskriften Hvordan gør dokumentaren os klogere på hinanden?stiller sæsonens første Reumertsalon skarpt på dokumentargenrens plads i kunsten og på scenen. Det foregår den 10. oktober på Teater Momentum i Odense.

Kan det dokumentariske udfordre og udvikle det scenekunstneriske virke og med sit særlige kunstneriske greb, gøre os klogere på vores omverden? Det skal aftenens panel diskutere. Panelet består af filmkritiker og dokumentarfilm-ekspert, Louise Kidde Sauntved, Anna Malzer, der er teaterinstruktør og kunstnerisk leder af Momentum, Hans Werner Kroesinger, dokumentar-teaterinstruktør, og Emil Næsby Hansen, dokumentarfilminstruktør uddannet fra filmskolen Super16 i 2014.

Alle medvirkende vil tale om dokumentargenren anno 2018 – på film og scene, om grænserne mellem fiktion og dokumentation, om det dokumentariske som præmis for den kunstneriske proces og som et mål i sig selv. Helliger sandheden midlet eller er sandheden alligevel altid med modifikationer? Hver af gæsterne bliver interviewet kort om deres bud på det dokumentariske som mål, middel og genre, og derefter vil der blive modereret en samtale med de tre paneldeltagere.

Om deltagerne

Hans-Werner Kroesinger er en af de vigtigste og mest anerkendte repræsentanter for dokumentarisk teater på den tyske scene. Kroesingers arbejde behandler historiske og samtidige konflikter af politisk karakter. Æstetisk inddrages autentiske dokumenter fra det materiale, forestillingerne bygger på. Kroesingers produktioner bearbejder kontroversielle eller traumatiske historiske og politiske begivenheder og temaer, ofte med en voldelig kant. Fra hans store repertoire kan blandt andet nævnes Ruanda revisited (2009) om ’94-folkemordet i Rwanda og FRONTex SECURITY (2014). Hans seneste forestilling, #Meinungsmacher, produceret i samarbejde med dokumentarfilm-skaberen Regine Dura, behandler sociale mediers magt i det amerikanske præsidentvalg i 2016 og som instrument for statskontrol i Kina.

Selvtægt
Selvtægt på Teater Momentum. Foto: Per Morten Abrahamsen

Anna Malzer arbejder med doku-dramatisk bearbejdelse af store temaer fra den tid vi lever i, som flygtninge, politik, nynazisme, køn – men i en specifik fortælling, hvor de store temaer koges ned til konkrete møder mellem mennesker i en konkret situation. Hun er nyuddannet teaterinstruktør fra Den Danske Scenekunstskole og kunstnerisk leder på Momentum i sæson 2018/2019. Her er hun aktuel med forestillingen Selvtægt som – ligesom de to kommende forestillinger i trillogien Neo-Europa – tager afsæt i virkelige begivenheder, der for nylig har fundet sted i Europa.

Læs anmeldelsen af forestillingen Selvtægt her

Emil Næsby Hansen er en upcoming stemme i dansk dokumentarfilm og instruktøren bag filmen Skjold og Isabel, som Politiken beskrev således: “’Skjold og Isabel’ er et berusende, sørgmodigt, sanseligt break up-digt om tiden efter den første forelskelse. En lille perle, der leger med symbolikken i hver en scene, men aldrig virker prætentiøs, fordi den interesserer sig dybt for de unge (eks-)elskende”
Filmen havde premiere på CPH:DOX 2018. Emil er født i Skive i 1986. Hans førsteårsfilm ‘Thy som Tilstand’ på Super16, hvor han tog afgang i 2014, blev nomineret til en Ekko Shortlist Award for bedste dokumentar.

Salonen foregår på engelsk.
Fri entré, men billetbestilling nødvendig.

Bestil din billet her

Efter salonen viser Teater Momentum sæsonens første egenproduktion ’Selvtægt’ Denne del af arrangementet er med entré og kræver særskilt billet, som købes via Teater Momentums hjemmeside.

Reumertsaloner er Bikubenfondens debatformat på scenekunstområdet.