Del

Tomrum
21. nov - 1. dec 2018
Carte Blanche

Markante samfundsdebattører som Rane Willerslev, Svend Brinkmann og Morten Albæk har på hver deres måde peget på nødvendigheden af at give mere plads til kreative eksperimenter, fordybelse og nysgerrighed i et uddannelsessystem, som er blevet strømlinet i jagten på det høje karaktergennemsnit. Nu kommer Carte Blanche – Viborgs egnsteater – i samarbejde med Viborg Katedralskole med deres bud på, hvordan det kunne se ud.

Viborg Katedralskole har i to måneder inviteret teatret indenfor på gymnasiet. Gennem workshops deler kunstnere fra Carte Blanche deres egen nysgerrighed og kreative processer med eleverne og lærerne på skolen. Som kulmination på projektet viser Carte Blanche den interaktive forestilling TOMRUM i Viborg Katedralskoles smukke festsal, både for eleverne og for et offentligt publikum.

At fejle og fare vild

Grundidéen med projektet er at give rum for at undre sig, fortæller Sara Topsøe-Jensen, kunstnerisk leder på Carte Blanche:

”Helt grundlæggende undersøger vi, hvad der sker, når vi prøver at åbne os over for det, som vi ikke ved. Hvis vi hele tiden bevæger os rundt på det territorium, vi allerede kender, så kommer vi ingen nye steder hen. Mange taler om innovation, men få går linen ud. Innovation er ikke at gøre det vi allerede kan bedre og mere effektivt. Det er at få øje på noget HELT nyt, som vi ganske enkelt ikke kan se endnu.

Tomrum på Carte Blanche. Pressefoto

Sarah John, som er medskaber af projektet, tilføjer: ”Vi lever i en fortælling om effektivitet og perfekthed, hvor der ikke er ret meget plads til at fejle – eller bare være menneske.”

Men netop det at fejle er essentielt i kreative processer, hvor det meste af det, vi prøver, mislykkes, før vi finder frem til noget nyt. Og i vores iver efter at skabe et bedre og mere effektivt uddannelsessystem kan det være svært at give det plads, selv om kreativitet og innovation står øverst på ønskelisten. Samtidig bliver flere og flere unge mennesker ramt af stress og depression.

Interessen for arbejdet med undren er gensidig. Om samarbejdet med Carte Blanche udtaler rektor for Viborg Katedralskole, Helge Markussen: ”Lige siden Carte Blanche flyttede ind på skolen har de dagligt forstyrret vores hverdag og inviteret til undren og refleksion. Det har været rigtig sjovt at samarbejde med Carte Blanche. Nu glæder vi os til at gå på opdagelse i vores egen festsal og opleve en helt anden virkelighed end den, vi kender”.

Et rum til nysgerrighed

Kulminationen på projektet er premieren på totalinstallationen TOMRUM. Her skaber Carte Blanche et rum, der både inviterer publikum til at gå på opdagelse og til fordybelse og refleksion. Installationen er fyldt med små scener, poetiske billeder og historier, der fletter sig ind i hinanden, og som giver publikum mulighed for at stille spørgsmål til de måder, vi oplever verden på.

Publikum kan frit bevæge sig rundt i installationen og interagere med det internationale hold af performere, eller de kan finde et roligt sted og lade sig opsluge af universet i deres eget tempo.

”Vi vil gerne have, at de har haft en ekstraordinær oplevelse, og en oplevelse af, at virkeligheden er langt større, end det vi normalt forholder os til. Og at der hele tiden er mere at opdage og skabe – når vi giver os selv tid og plads til det,” fortæller Sara Topsøe-Jensen.

Kilde: Pressemeddelelse

Alder: Både for voksne, unge og børn fra 8 år
Sted: Festsalen på Viborg Katedralskole, Gammel Skivevej 2, 8800 Viborg

Forestillingen spiller på udvalgte dage mellem 21. november og 1. december 2018.
Læs mere og køb billetter her: www.cblanche.dk og www.billetten.dk

TOMRUM er en del af en række forestillingsinstallationer kaldet ”I mørket”, der undersøger nysgerrighed.