Del

Menneskebyrden
17. jan - 16. feb 2019
Det Kongelig Teater, Skuespilhuset

Hver femte dansker oplever depression i løbet af livet. Nu gør forestillingen Menneskebyrden op med de fordomme og misforståelser, der hersker om depression i dag. Det sker med udgangspunkt i forskning og publikumsinddragelse.

Med teaterforestillingen Menneskebyrden på Det Kongelige Teater ønsker teater- og videnskabsfolkene fra Stages of Science at afstigmatisere depression og dermed genforene depressionsramte med samfundet. Holdet bag forestillingen vil skabe klarhed og forståelse omkring depressionens væsen ved hjælp af forskning, publikumsinddragelse og personlige fortællinger.

Teater gør depression håndgribeligt

Det overordnede mål med forestillingen er at genforene de mennesker, der oplever depression med det samfund, de befinder sig i. Instruktøren Thomas Corneliussen fortæller, at depression er abstrakt og usynlig, men samtidig indebærer grundlæggende og velkendte følelser, der berører os alle.

“I Menneskebyrden vil jeg bruge scenekunsten til at lave nogle oversættelser for, hvordan depression kan opleves.”

Thomas Corneliussen mener, at den manglende forståelse gør, at dem der oplever depression bliver mere fremmedgjorte og isolerede fra samfundet og han vil derfor skabe genforening gennem forståelse for den personlige oplevelse af depression.

“Jeg vil skabe noget meningsfuldt ud af noget, der synes meningsløst.” fortæller han.

“Depression er dovenskab”

Forskning og publikumsinddragelse bliver en integreret del af Menneskebyrden. I løbet af forestillingen får publikum via et interaktivt spørgeskema mulighed for at tilkendegive egne meninger og holdninger til depression. Publikums svar vil derefter blive brugt i et nyt forskningsprojekt om samme emne.

“Man ved at depression er noget biologisk og psykologisk, men man glemmer, at mødet med andre mennesker også har betydning,” siger Kristian Martiny, kognitionsforsker ved Københavns Universitet og forskningsleder i Stages of Science.

Han fortæller, at det er vigtigt at forstå, hvorfor nogle danskere mener, at depression hænger sammen med at være “svag” og “doven”.

“Med teaterstykket vil vi rydde op i fordommene mod depression. Hvis de depressionsramte skammer sig og bliver hjemme, får de ikke den hjælp, de har brug for.”

Forestillingen skal ramme publikum

Skuespiller Rosa Sand Michelsen fandt selv ud af, at hun var en del af de omgivelser, som fastholder tabuet. Det er en oplevelse, som hun håber på at give videre i hendes medvirken i Menneskebyrden:

“Jeg håber, at publikum føler sig konfronteret med og bliver bevidste om, at hvis vi skal ændre de fastlåste billeder af depression, så skal vi gøre det sammen.”

Forestillingen er en co-produktion med Stages of Science i samarbejde med Københavns Universitet, Depressionsforeningen, AskovFonden m.fl.

Stages of Science er en selvejende institution, der har til formål at skabe kunstneriske oplevelser, som kan oplyse om og være med til at løse relevante samfundsproblematikker igennem videnskabelige og kunstneriske kulturprodukter.