Mød en skuespiller i et særligt teater-øjeblik: At tungekysse med sin mor…

- interview med Andreas Jebro

<strong>Mød en skuespiller i et særligt teater-øjeblik:</strong> At tungekysse med sin mor…

Erasmus Montanus af Aarhus Teater & Sort/Hvid 2017. Foto: Emilia Therese

Andreas Jebro fortæller om scenen fra den prisvindende forestilling Erasmus Montanus (Aarhus Teater, Sort/Hvid) – en forestilling, der kan genopleves i denne sæson.

Hvad sker der i scenen?

Billedet stammer fra en “mor og søn”-scene, hvor Erasmus nedslået og oprevet kommer hjem efter en ophedet diskussion med en jævnaldrende studerende. Moren forstår ikke hans “problematik” og luller ham til ro. Vi ville skabe et stærkt og til tider akavet bånd mellem mor og søn, og vi var igennem mange versioner af scenen, bl.a. hvor hun ammer mig og noget, der mindede om bleskift. Vi endte med en version, hvor jeg ligger på skødet af min mor (Lotte Andersen) balancerende på verdens mindste skammel, mens hun nynner mig til ro – med sin tunge som sut, i min mund.

Hvordan var det at spille scenen?

Jeg elskede at lave den scene, fordi den er så genkendelig for os alle – en mor trøster sit barn. For nogen var det dog dybt forkert at overvære optrinnet, som udspiller sig mellem en voksen mand og hans mor. Salen krummede tæer, og folk udbrød højlydte hvin og “nej” i alle afskygninger.

Erasmus Montanus af Aarhus Teater & Sort/Hvid 2017. Foto: Emilia Therese

Hvilken følelse skulle du genkalde dig for at spille scenen?

Følelsen af vrede, ydmygelse og længslen efter at blive trøstet. Det er, set fra barnets perspektiv, voldsomme følelser – i øjeblikket irrationelle og samtidigt helt reelle. Det er en følelsespalette, vi voksne aldrig selv lukker op for, fordi vi skal tage hensyn, lade være med at blive hysteriske og kontrollere vores følelser. At få lov at lukke op for den pose hver aften var intet mindre end vanvittigt sjovt, og samtidigt alt for meget. “Stop dig selv”, tænkte jeg i baghovedet på enkelte aftener.

Hvad skal publikum have ud af scenen?

Jeg har aldrig lyst til at definere, hvad publikum SKAL TÆNKE. Men det var tydeligt, at publikum blev ramt af følelsen: “Det der kan man da ikke”. Det var en form for privatsfære, der blev brudt, og publikum blev, som jeg oplevede det, ramt mere i kroppen end i intellektet. Og kan vi ramme folk der, så sker der efter min overbevisning meget mere, end hvis vi kun stimulerer indersiden af hovedskallen.

Skuespiller Andreas Jebro (født 1984)

Erasmus Montanus
I 'Erasmus Montanus' spiller Andreas Jebro den unge mand Erasmus, der efter kort tids studier i København vender tilbage til sin hjemstavn, hvor han vil belære byens borgere om en videnskab, han ikke mener kan betvivles. Andreas Jebro modtog Reumert 2017 for bedste mandlige hovedrolle for sin fortolkning af Erasmus Montanus. Forestillingen modtog ligeledes Reumert for Årets Teaterforestilling og Scenedesign 2017.

Forestillingen kan opleves på Østre Gasværk Teater fra 18. januar til 9. februar 2019 og på Aarhus Teater fra 16. februar til 16. marts 2019.

Del artiklen

'Mød en skuespiller i et særligt teater-øjeblik: At tungekysse med sin mor...'

Facebook