Årets bedste skabende scenekunstnere

<strong>Årets bedste</strong> skabende scenekunstnere

Statens Kunstfond har præmieret og givet et særligt skulderklap til 15 skabende scenekunstnere, som med mod, udsyn og generøsitet viser spændvidden i dansk scenekunst lige nu.

Formand for Legatudvalget for Scenekunst Maj-Britt Mathiesen siger:

”Scenekunst gennemgår i disse år en kolossal udvikling. Definitionen af en skabende kunstner udvides. Ensemblearbejde udvikles og styrkes rundt omkring. Derfor er det en stor glæde for Legatudvalget for Scenekunst i år at kunne præmiere skabende kunstnere og tænkere som Solveig Gade, Morten Hee og Jakob Schokking. Sjældent er det gået bedre for scenekunsten, hvor kvalitet og mod vokser i samme takt. Vi har i år fokuseret på at præmiere kunstnere, der udvikler og forædler kunstarten. Kunstnere med mod, udsyn og generøsitet i deres tænkning, praksis og skaben.”

Blandt de præmierede kunstnere er:

Dramaturg Solveig Gade for Orlando, Betty Nansen Teatret
Solveig Gade har til fulde vist sin begavelse som dramaturg i arbejdet med Orlando. Solveig Gade er ikke kun en akademiker, der nyder stor anerkendelse for sin undervisning og forskning både herhjemme og i udlandet. Solveig Gade er også en af vor tids stærkeste dramaturger. Med sjælden skarphed, forstand og indlevelse går hun ind i en kunstnerisk proces sammen med det øvrige kunstneriske hold. Solveig Gade har skabt scenekunst sammen med Christian Lollike, Christoph Marthaler, Michael Thalheimer, Elisa Kragerup & Det Røde Rum, Nielsen m.fl. Som dramaturg på Orlando har hun været med til at skabe en forfriskende, forbavsende og anderledes version af Virginia Woolfs mesterværk.

Sceneinstruktør Anja Behrens, for kunstnerisk ledelse af teaterkollektivet Logen
Gennem teaterkunstens og dansens historie har gruppedannelse og etablering af ulige former for kollektiver været afgørende for kunstartens udvikling. Gennem det sceniske kollektiv skabes interessante og væsentlige sceniske arbejder, der tit får gennemgribende betydning for tidens skabende kunst og for de deltagende kunstnere. Et sådant skabende kollektiv er Logen, ledet af sceneinstruktøren Anja Behrens. I 2018 har Anja Behrens som instruktør sammen med de øvrige tilknyttede scenekunstnere brugt scenekollektivet Logen som udgangspunkt for sine iscenesættelser af to forestillinger: Death to Truth of Beauty spillet på Teater Får302, og Underkastelse af Michel Houllebecq spillet på Betty Nansen Teatret. Begge forestillinger har vist Logens styrke i deres kompromisløse udforskning af scenekunsten. Forestillingerne præges af Anja Behrens søgen efter et scenisk udtryk, der kan spejle hendes egen opfattelse af vores samfund. Anja Behrens er en af de vigtigste unge sceneinstruktører i Danmark i dag, og Logen er et levende eksperimentarium.

Se listen over modtagerne og begrundelser for alle præmieringer i 2018 her

Del artiklen

'Årets bedste skabende scenekunstnere'

Facebook