I denne uge byder ISCENEs anbefalinger på en lille håndfuld perler fra et bred genre-palet og fra hele landet. Her er musikteater med kompositioner fra den danske sangskat, absurd teater, moderne dramatik og stor litteratur omskabt til teater. Du kan se Den guddommelig komedie – med en kvindelig frontfigur, genopleve Højskolesangbogen, lade latteren få frit løb sammen med curlingforældrene på Aalborg Teater eller genopleve Ionescos absurde klassiker Den skaldede sangerinde.

Dantes guddommelige komedie

Dantes litterære mesterværk, har fået en ny stemme i skikkelse af skuespillerinde Stina Ekblad, der alene på scenen, tager livtag med de store temaer i en psykologisk rejse, hvor mødet med frygt, skam og lidelse er læren om livet. Fortællingen foregår i år 1300, hvor hovedpersonen Dante kan ikke længere finde en retning i tilværelsen, og i eksistentiel forvildelse ledes ud på en rejse gennem Helvede, Skærsilden og Paradis.

Dantes guddommelige komedie, Teater Republique, København Ø, 10. januar – 2. februar. Læs mere her

Dantes guddommelige komedie på Teater Republique 2019. Foto: Per Morten Abrahamsen

Højskolesangbogen

Højskolesangbogen blev nomineret til Årets Reumert for bedste musikteater i 2017 – og fik du ikke oplevet de geniale nyfortolkninger af de kendte højskolesange, har du nu muligheden for at se se – eller gense – forestillingen nu. Fortællingen foregår i fremtiden, hvor alt er gået galt. Helt galt. Danmark er totalt udslettet. Kun ni mennesker har overlevet katastrofen, og nu skal den lille gruppe borgere genopbygge samfundet. Spørgsmålene er bare: Hvad binder os sammen? Hvad holder os i live? Hvem er du? Og hvem er jeg? De har kun én ledetråd – ét sted at søge svar: i den danske sangskat fra Højskolesangbogen.

Højskolesangbogen, Det Kongelige Teater, København, 8. – 31. januar. Læs mere her

Højskolesangbogen på Det Kongelige Teater 2019. Foto: Natascha Rydvald

Blodbadets Gud

Få rørt lattermusklerne i denne teater-sitcom om curlingforældre og deres børn. Bruno og Ferdinands forældre er to meget ressourcestærke par, som gør alt for at beskytte deres børn. De mødes for at underskrive en fælles fredelig erklæring om dagens hændelse, hvor Ferdinand på 11 år har slået et par tænder ud af Brunos mund med en kæp – bare så der ikke bliver noget fnidder. For at skabe en god stemning disker Brunos mor op med sit glansnummer: en æble-pære-tærte. Men så blusser diskussionen op, og det bliver et nådesløst verbalt blodbad.

Blodbadets Gud, Aalborg Teater, Aalborg, 9. januar – 21. februar. Læs mere her

Blodbadets Gud på Aalborg Teater 2019. Foto: Allan Toft

Den skaldede sangerinde

Se eller gense succesforestillingen, som blev nomineret som én af årets teateroplevelser i 2017. Forestillingen handler om ægteparrene Smith og Martin, brandmanden og Mary. De kender alle hinanden, og alligevel kender de ikke hinanden. Sådan er det hos Ionesco – helt absurd: han udforsker eksplosionsfaren i parforholdet, i omgangstoner, i verdensordener og i dialogen – eller manglen på samme – mellem mennesker.

Den skaldede sangerinde, Teatret ved Sorte Hest, København V, 9. januar – 9. februar. Læs mere her

Den skaldede sangerinde på Teatret ved Sorte Hest 2019. Foto: Robin Skjoldborg