Del

Den 30. januar afholdt Statens Kunstfond et arrangement på Det Kongelige Teater for at hylde de personer, der i 2018 har modtaget Statens Kunstfonds hædersydelse. På scenekunstfeltet var det tre fremtrædende kunstnere, der alle har bidraget helt særligt til det danske samfund gennem deres kunst.

De tre hædersmodtagere på scenekunstfeltet var skuespiller og teaterleder Bodil Alling, danser og koreograf Kitt Johnson og skuespiller og instruktør Hans Rønne.

Bodil Alling tildeles Statens Kunstfonds hædersydelse for sit mangeårige virke som skuespiller og som teaterleder for Teater Gruppe 38 og for sit innovative scenekunstfremmende arbejde, herunder bl.a. festivalen ILTs internationale impulsers betydning for danske scenekunst.

“Ingen har som Bodil Alling igennem en lang årrække beriget den danske og den internationale børne- og ungdomsteaterscene med sin nærværende og fornemme scenekunst. Med et varmt hjerte for børn og unge og med et særegent visionært klarsyn af særlig fin karat, har Bodil Alling sat nye standarder for scenekunsten. Ikke kun for børn og unge, men for alle, der har haft fornøjelsen af at opleve hende på scenen.”

Læs hele begrundelsen her

Kitt Johnson har gennem en lang og betydningsfuld karriere været en af dansk scenekunsts mest originale og nyskabende kunstnere, både som danser og koreograf. Hun er en international kapacitet som leder af kompagniet X-act.

“Kitt Johnson har sat betydelige aftryk inden for moderne dans gennem sin originalitet, sin vilje til at finde nye veje at udtrykke sig gennem dans og gennem en trang til at etablere samarbejder på tværs af kunstarterne. Hun har arbejdet både med soloværker og ensembleforestillinger og er en markant underviser og forsker.”

Læs hele begrundelsen her

I begrundelsen for Hans Rønnes indstilling til hædersydelsen blev der blandt andet fremhævet, at “Hans Rønne med sine banebrydende og sublime forestillinger har udviklet og præget scenekunsten herhjemme. Hans Rønnes arbejde og udtryk som iscenesætter og skuespiller rummer en sjælden generøsitet, dybde, enkelthed, sarthed, styrke og kompleksitet, og hans kunst har igen og igen berørt og bevæget små som store publikummer igennem flere årtier.”

Læs hele begrundelsen her