Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...
Annoncespot_imgspot_img

Den uge debatten gik amok

I et nyt ugentligt indspark giver ISCENEs journalister et blik på ugen, der gik i dansk teater – med få afstikkere til udlandet. I denne uge er det ISCENEs redaktør Rie Hammer, som fører pennen.

Det var ugen, hvor kulturen kom på forsiden og debatten gik amok. Ikke på grund af et kunstnerisk indspark eller en spektakulær forestilling – næ nej, det ville næsten være for meget at forlange. Men fordi en journalist fra Radio24syv fik vores allesammens Ghita Nørby til at eksplodere over en åleglat facon og overfladiske spørgsmål.

Og det kunne nok være at folk kom til tasterne med deres vurdering om, hvem der var mest afsindig. Men blev vi klogere? Og bedst som der var ved at falde ro på gemytterne, kom det frem at 24syv formodentlig selv har struktureret konfrontationen som led i et ”alt eller intet”-mediestunt, før de skal tvangsforflyttes til det jyske.

Sikke et show – og man kan da kun håbe, at kunstnere ikke har mistet tilliden totalt til den danske journaliststand, næste gang de indvilliger i at medvirke i et interview.

Så det er nok fint at slutte samtalen her, og fx vige lidt spalteplads til regeringens udspil, der i den grad truer med at tage livet af fremtidens teatergængere. Her kom det frem i ugen, at finansieringen til en ”nedlæggelse af armslængeprincippet” skal hentes ind på billetpriser til børn og unge, som ifølge Scenits beregninger stiger med op til 47% – Det er da den mest mystiske beslutning, når man nu (og det er Mette Bock, jeg mener) samtidigt plæderer for indsatsområder som en tidlig kulturstart.

Læs også: Teaterbilletter til børn og unge bliver op til 47 % dyrere

Det var også ugen, hvor Det Frie Felts Festival blev afholdt i København. Her var ikke sparet på ambitionen, da de åbnede med den norske performance Skipet vol.6, der som et visuelt overflødighedshorn af farvemættede visuals, lod kødfarvede lavastrømme vælte ned fra Hofteatrets vægge, mens perverterede og politisk forkvaklede karakterer bød sig til som kong Christian VII og dronning Caroline Mathilde, mens de forsøgte sig med magtspil og publikumskonfrontation til lyden af Jørgen Leth og Suzanne Brøggers snak om fristelser og frihed på lydsporet. Her var virkelig scenekunstnerisk saft og kraft som nok kunne have kaldt på en spalte eller to i de store medier med tilbud til publikum om scenekunst, som de sjældent kan opleve på de store scener.

Læs også: Der er eksperimenter i fokus på Det Frie Felts Festival 2019

Løfter man blikket fra det danske hjemland, er der også et leben indenfor det Frie Felt i udlandet. På Festivalens internationale seminar, fortalte festivalledere fra hele Tyskland fx om visioner og realiteter fra Tyskland.

På Malmø Opera havde man også sat barren højt med premieren på West-end succesen Mathilda the Musical. Her er også interessante kunstnere fra dansk scenekunst med på holdet, der anført af den svensk, men dansk bosatte instruktør Elisabeth Linton, foldede den Harry Potter-lignende fortælling om den uønskede Mathilda og hendes magiske evner ud i en billedskøn og musikalsk forrygende fortolkning.

De kan noget på de store scener, når hele udtrækket tages i brug – og at der også er en finansiel fremtid i det, vidner årsrapporten fra Det Kongelige Teater om, da det blev offentliggjort, at teatret kom ud af 2018 med et positivt økonomisk resultat på 4,6 millioner kroner.

Seneste

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Nikio og den store samurai – spændende fortælling i poetisk-filmisk iscenesættelse

I Jesper Bræstrup Karlsens Nikio og den store samurai er der ikke noget, piger ikke kan. Uanset hvad normerne foreskriver. Netop det, og den...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...