Del

Nu er det slut. Odin Teatrets grundlægger og leder gennem 56 år Eugenio Barba har meldt sin aftrædelse fra næste sæson. Men hvem skal føre Nordisk Teaterlaboratorium videre? Her er et halvt livs særegne kunstneriske laboratorie-undersøgelser, som nu skal videregives til andre kræfter, der skal finde en ny vej ind i udviklingen af teaterlaboratoriet – det bliver spændende at følge.

Grundlægger og leder af Odin Teatret, Eugenio Barba.

Læs også: Eugenio Barba stopper som leder af Odin Teatret

Nye kræfter og formater var der også at opleve på Copenhagen Circus Art Festival, der for første gang blev afholdt i Danmark. Danser og koreograf Kitt Johnson, havde med blik for det nyskabende, overraskende og ekstraordinære fået fem Art-Circus forestillinger til Danmark. Det var ungt, forfriskende og nyt. Her var artistiske ekvilibrister, der i den grad tilsidesatte dem selv til fordel for materialet og det politiske udsagn. Som #metoo, der fik form i skikkelse af den rasende reb-kunstner og queer-aktivist Laura Murphy, der spyede med politiske kamp-fraser, i et cabaret-lignende show, hvor hun nøgen på scenen, imiterede mande-hørmende stand-up, fortalte fra et liv som lesbisk, lavede lipsync-sang, og først nøgen, siden indrullet i vita-wrap svingede sig vildt i et langt reb – for pokker, der var fart på.

Lidt mere ro var der over den italienske filosofi-udannede jonglør Andrea Salustri, som med meditativ ro fik bragt liv i en række flamingo-plader, da han som en anden dressør fik det hvide materiale til at danse og hvirvle magisk smukt til kraften fra de næsten lydløse vindmaskiner.

Mens en catalansk akrobat fik gjort 500 kg. ler nærmest levende i sit smukke samspil med materialet, en akrobatisk duo imiterede livets trummerum, mens de medrivende stablede og afviklede 16 tunge ”ris-sække” og børnepublikummet blev en del af værket, da de iført hvide heldragter blev sprøjtet til med maling i et legende forsøg på at genskabe et Jackson Pollock-maleri. Her var virkelig en festival, der satte sine spor i publikum og i den grad peger kunstnerisk fremad med formmæssige nybrud, som ville være en fornøjelse at se mere af på dansk jord.

Og alt imens foråret er i fuldt flor, er der flere festivals i gang.

Det var også ugen, hvor April-festivalen, som viser teater for børn og unge, gik i gang. Dette år afholdes festivalen i Hjørring, hvor mere end 150 forestillinger for børn og unge bliver spillet over hele kommunen og publikum gratis kan se med.

Læs også: 529 gratis timers teater til alle

På ISCENE.dk følger vi landets mange festivaller henover sommeren og ser på de tendenser, der sætter spor i scenekunsten.