Del

Kunstanmelder Trine Ross og fotograf Tine Hardens bog Setting the Stage er blevet hædret med en ærespris forud for Prague Quadrenial 2019.

Setting the Stage udkom i 2018 og er et ontologisk værk om scenografi i praksis. Forfatterne undersøger, hvordan danske scenografer indgår i mange forskellige kunstarter og udtryksformer, herunder kostumedesign, lysdesign, teaterscenografi og production design til film, TV og animationsfilm.

Forud for teater- og scenekunstdesign-festivalen Prague Quadrenial, der finder sted i Prag d. 6. – 16. juni, er Setting the Stage blevet
tildelt en ærespris i kategorien ”The Best Performance Design & Scenography Publication Award”.

Setting the Stage er tilrettelagt af en arbejdsgruppe i fagforbundet Danske Scenografer. Det er også forbundet, der har finansieret værket med støtte fra en række fonde.

Selve udarbejdelsen har to erfarne kvinder stået for, nemlig kunstkritiker Trine Ross og fotograf Tine Harden: Ross har været kunstanmelder ved Politiken siden 1998 foruden forfatter, foredragsholder, tv-vært, m.m., mens Harden har bevist bredden i sit talent med fotobøger om emner så forskellige som Victor Borge og afrikansk fodbold.

Inspireret reflektion

Juryens begrunder hæderen med, at den ”ønsker at anerkende Setting the Stage med en ærespris for den måde, hvorpå den præsenterer og repræsenterer scenografi, dens elementer og processer, dens forskellige genrer og former, og den måde hvorpå der reflekteres over nutidens scenografiske praksis på en inspirerende facon. Formidlingen sker ikke kun gennem et skrevet narrativ, men også gennem forbløffende visuelle materialer.”

Fra Ross og Harden lyder det: ”Vi er enormt stolte over at få denne internationale anerkendelse for Setting the Stage. Scenografi som disciplin er under konstant udvikling, og vi håber, at vi med vores arbejde kan være med til at belyse, hvor berigende og uundværlig fagområdet er.”

Setting the Stage - Danske scenografer, Trine Ross (tekst) og Tine Harden (foto), Lindhardt og Ringhof 2018.

Fotografen Tine Harden har fulgt 12 danske scenografers arbejde med 12 vidt forskellige opgaver, og Trine Ross har interviewet dem. Bogen omhandler både kostumedesign, lysdesign, udstillingsdesign, teaterscenografi, production design til film, TV og animationsfilm.