Del

Så er det festival-tid, og det er ikke kun musikscenerne, der fyrer den af. Igen i år står scenekunsten stærkt med et omfangsrigt festival-repertoire i alskens genrer, for alle aldre og så er meget af det ovenikøbet gratis. Her er gadeteater i verdensklasse, børneteater for store og små, performance, ny-cirkus, storytelling og festivaler, der fejrer solo-opførelser, kvindelige kunstnere og digitale nybrud.

Her er internationalt teater i verdensklasse med store stjerner fra udlandet i samspil med landets egne suveræne kunstnere – kort sagt er der noget for alle. Festivaler er noget særligt, og du kan opleve noget helt andet end på de store scener.

Vi har listet alle landets festivals, så du kan få overblik over genrer og spillesteder.

Live Art DK. Pressefoto.

For børn

Jylland

Horsens Teaterfestival –Børne- og ungdomsteater

Danmarks største kuraterede teaterfestival for børn og unge. Den overvejende del af de programsatte forestillinger er nyproducerede forestillinger, der har haft premiere indenfor det sidste år.

Dato: 20. – 22. september 2019
Sted: Horsens
Læs mere: horsensteaterfestival.dk


Live Art for børn – børn som medskabere

Live Art for Børn afholdes en gang om året af Live Art Danmark i samarbejder med skiftende teatre og kunstinstitutioner (fx Arken, Moderna Museet i Malmö, Nikolaj Kunsthal, Brandts, Teater Sort/Hvid, og i 2019 igen i Teater Nordkraft). Festivalen tilbyder performancekunst, talks, workshops,  live art, eksperimenterende scenekunst, LARP og forskellige andre deltagerbaserede formater.

Dato: 9.-16. oktober 2019
Sted: Aalborg
Læs mere: liveart.dk/da/nordkraft-2019-dk/


Dans Baby Dans (Bora Bora) –Dans for børn

Dans Baby Dans er en interaktiv dansefestival for de alleryngste. Seks større danske og udenlandske dansekompagnier præsenterer 18 interaktive forestillinger for 0-5-årige. Festivalen har ambitioner om at vække børns nysgerrighed og berige deres fantasi.

Dato: 17. -26. okt 2019
Sted: Aarhus, Bora Bora
Læs mere: https://bora-bora.dk/festival/dans-baby-dans/


danish +  dans og teater for børn og unge

DANISH+ er en international festival, der præsenterer professionel  dans og teater for børn og unge. Festivalen finder sted hver andet år, hvor teaterfolk fra hele verden inviteres til Aarhus.

Dato: 4.-6. maj 2020
Sted: Aarhus, Gruppe 38
Læs mere: https://www.danishplus.dk/
F

Sjælland

Spring Festival Dansk og internationalt børneteater

SpringFestival er udsprunget af ambitionen om at samle det bedste børneteater fra ind- og udland under en festival i København. ZeBU arrangerer festivalen med teater, dans, nycirkus, musikteater, performance, dukketeater og overraskende gadeteater for børn, unge og hele familien. Publikum kan også opleve gadeparade for børn, workshops for skoleklasser, åbne værksteder og meget mere.

Dato: 20. – 26. maj 2019
Sted:  Amager, København
Se mere her: https://springfestival.nu/


AprilfestivalenBørne- og ungdomsteater

Verdens største festival for børn og unge. Her kan du se noget af det bedste børne-unge teater fra flere sæsoner og lidt fra udlandet. Alt er gratis, og der krydres med debatter og artist talks. Festivalen turnerer rundt i landet og spiller næste gang i Holbæk.   

Dato: 19. – 26. april 2020
Sted: Holbæk kommune (skifter placering fra år til år)
Se mere her: https://www.aprilfestival.dk/

SWOP festivalDans for børn og unge

SWOP festival er en international dansefestival for børn og unge, der har omkring 30 forestillinger på programmet samt en masse andre aktiviteter. Festivalen finder sted hvert andet år.

Dato: 30. april – 5. maj 2020
Sted: Aaben Dans, Roskilde
Læs mere her: swopfestival.dk


subURBAN DANCE FESTIVAL. Pressefoto

Dans

Jylland

Bora Bora PlatformEuropean Excellence

I et kompakt program præsenterer Bora Bora seks udvalgte forestillinger, garneret med fire koncerter i samarbejde med Headquarters og en madperformance i samarbejde med Det Grænseløse Køkken. De tager tråden op fra deres sidste temafestival Bora Bora Platform – New Nordic Dance, nu med undertitlen European Excellence.

Dato: 23. oktober til 1. november 2020.
Sted: Aarhus
Se mere her: https://bora-bora.dk/

Sjælland og Fyn

Suburban Dance FestivalInternational dans

International festival for urban dance. Spilles på gader og pladser, kulturhuse, skoler og biblioteker med 27 danseaktiviteter fordelt på 12 forskellige spillesteder.  

Dato: 18.-25. maj 2019
Sted: København
Se mere her: http://suburbandancefestival.com/


Detour Urban Dance FestivalDans

Detour Urban Dance Festival er en fejring af det urbane dansemiljø, og festivalen er dedikeret til at sætte skub i mødet mellem urban dans og nye publikummer – på tværs af kulturer. Derfor finder festivalen sted både i København, Odense og Brasilien. Festivalen er for alle aldre og præsenterer nationale og internationale koreografer inden for det urbane dansemiljø.

Dato: september, december 2019
Sted: København (september), Odense (december)
Se mere her: http://www.detourfestival.com/sample-page/


Haut: Y Choreography Koreografi

Hvert andet år afholder HAUT en koreografisk festival. 2019s festival hedder Y Choreography, og her undersøger nationale, internationale og nordiske kunstnere, hvad koreografi er i et tværæstetisk perspektiv.

Dato: 25.-27. oktober 2019
Sted: København
Se mere her: http://hautscene.dk/


FANG af Animal Religion på Copenhagen Circus Arts Festival. Foto: Marta Garcia

Performance og nycirkus

Jylland

Europæisk Kulturregions FestivalKunst som helbreder – performance

Kunstpartiet, en gruppe som mener, kunst kan helbrede, kører rundt i syv byer i Region Midtjylland, hvor de i deres lyserøde “Kunstbulance” opfører forskellige performances. Der er bl.a. dokumentarfilm om KUNST PÅ OPKALD-projektet, danseforestilling med deltagelse af lokale amatørdansere og genopladelige mennesker samt en musikalsk happening.

Dato og sted: 3-15 juni 2019 – d. 3. & 4. juni: Holstebro,, d. 5. juni: Syddjurs d. 7. juni: Ringkøbing-Skjern , d. 11. juni: Odder, d. 12. juni: Herning, d. 13. juni: Skanderborg,  d. 14. juni: Struer
Se mere her: https://issuu.com/kunstpartiet/docs/kpo_program/20

Fyn

Dynamo Circus FestivalNycirkus

Seks fængende ny-cirkusforestillinger fra året, der gik, kan opleves på den lille og intense Dynamo Circus Festival. Forestillingerne spiller udendørs på Odense Havn. Både for børn og voksne.

Dato: 9. – 10. august 2019
Sted: Odense
Læs mere: http://dynamoworkspace.dk/

Sjælland

Metropolis Performance og kunst i byrummet

Metropolis er kunstnerisk laboratorium for udviklingen af den kreative by. Københavns Internationale Teater er organisationen bag Metropolis, der bevæger sig ud af teatret og ind i byen for at skabe kunst, liv og debat. Målsætningen er at sprænge de etablerede definitioner for kunsten og i særdeleshed det traditionelle billede af scenekunsten. Forestillingerne er både af nationale og af internationale kunstnere og festivalen løber henover hele sommeren.

Dato: Maj – september 2019
Sted: København
Se mere her: http://www.metropolis.dk


Det Frie Felts Festival –Dansk og international performance

Det Frie Felts Festival præsenterer et sansestærkt performancefelt af forestillinger med mulighed for deltagelse og samfundspolitisk refleksion og kunstnere med baggrund i koreografi, fysisk teater, scenekunstnerisk tekst, performance, lydkunst og billedkunst.

Dato: 2020 ikke offentliggjort
Sted: København
Se mere her: https://www.detfriefeltsfestival.dk


Warehouse 9: IPAF – International Performance Art Festival
Performance

IPAF er en tværæstetisk performancefestival med internationale kunstnere fra forskellige kulturelle sammenhænge, hvis arbejde beskæftiger sig med identitet, kønspolitik og repræsentationer af kroppen. Festivalen omfatter performance, live art, koreografisk arbejde, musik, stedsspecifikt arbejde, udstillinger, dialog, fester og aktivisme. Festivalen har et mangefacetteret queer politisk udgangspunkt og sigter mod at skabe en platform for ofte marginaliserede, underrepræsenterede og oversete kunstnere.

Dato: 11. – 13. april 2019. Dato for 2020 ikke offentliggjort.
Sted: Warehouse 9, København
Se mere her: http://www.ipaf.dk/da/


COPENHAGEN CIRCUS ARTS FESTIVAL
I feltet mellem cirkus og kunst

C!CAF viser international nycirkuskunst og præsenterer forestillinger i feltet mellem cirkus og kunst. Festivalen arrangeres af Kitt Johnson X-act i samarbejde med Dansehallerne og præsenterer værker, der ikke tidligere har været vist i Danmark.

Dato: marts 2021
Sted: København
Se mere her: https://www.dansehallerne.dk/forestilling/copenhagen-circus-arts-festival/

DIG Festival – Danmarks Internationale Gadeteaterfestival, 2019. Pressefoto

Gadeteater

Jylland og Sjælland

DIG – Danmarks Internationale Gadeteaterfestival Akrobatik, danseteater og gadeparade

11 forestillinger der spiller gratis forskellige steder i det offentlige rum. Børn og voksne kan opleve noget af det bedste indenfor internationalt gadeteater med forestillinger fra hele verden. Oplev alt lige fra halsbrækkende akrobatik, gadeparade med gigantiske marionetdukker eller mekanisk virtual reality-teater for én tilskuer ad gangen. Det er også muligt selv at deltage i en danseforestilling sammen med en fransk gruppe.

Dato: 12. – 25. august 2019
Sted: Randers, Silkeborg, Esbjerg, Aabenraa, Ikast-Brande, Nykøbing F, Gentofte, Frederiksberg, Valby og København NV.
Se mere her: http://www.gadeteaterfestival.dk/

Passage Festival Internationalt gadeteater i verdensklasse

Gøgl, akrobatik og klovneri. Her er en hel uge med gratis gadeteater i verdensklasse for hele familien på Nordens største internationale gadeteaterfestival, der udspilles i både Helsingør og Helsingborg.

Dato: 27. juli – 3. august.
Sted: Helsingør og Helsingborg
Se mere her: https://passagefestival.nu/da/start/

Bornholm

Bornholms Internationale Gadeteaterfestival
Nycirkus, performance og gadeteater

Solskinsøen byder i disse højsommerdage på gadecirkus, ny cirkus og performance. Da de fleste forestillinger er nonverbale, burde alle uanset alder og sproglige færdigheder kunne være med. Festivalen finder sted i udvalgte Bornholmske byer samt i naturen.  

Dato: 25.-27. juli 2019
Sted: Bornholm
Se mere her: http://www.bigf.dk/

TheGenderHouse Festival 2018. Travis Alabanza (UK). Pressefoto

Køn og identitet

Jylland

Transit festivalFokus på kvinder i kunsten

Transit festival har primært fokus på kvinder i teater med et nyt tema hvert år, i år er det “håb, der handler”. Den afholdes hvert  3. år, og det er Odin Teatret der er vært for festivalen, hvor publikum kan opleve internationale kunstnere, 56 forestillinger og 6 workshops.

Sted: Holstebro
Dato: 12. – 23. juni 2019  
Se mere her: https://odinteatret.dk


The GENDERhouse Festival 
Køn, seksualitet og identitet

The GENDERhouse Festival sætter temaerne køn, seksualitet og identitet på dagsordenen og stiller skarpt på det maskuline, det feminine og alt det midt imellem. Her kan publikum opleve humoristiske performances, udstillinger, workshops og seminarer. Festivalen løber af stablen hvert tredje år.

Dato: Næste festival er i 2021 – mere info følger
Sted: Aarhus
Se mere her: https://www.facebook.com/thegenderhousefestival/

Sjælland

POW Festival – Power of Women festival CopenhagenFokus på kvinder i kunsten

Festival med fokus på kvinders fortællinger gennem værker skabt af kvindelige kunstnere inden for både film, musik, scenekunst og litteratur.

Dato: 7. – 10. november 2019
Sted: København
Se mere her: http://www.cphpow.dk/

Foto fra vækstlagsfestivalen Vildskud 2018.

Vækstlaget

Jylland

QuongaEn festival for vækstlaget

Quonga er et åbent netværk for det aarhusianske scenekunst-vækstlag. Ambitionen er at gøre vækstlaget mere synligt, skabe en grobund for lokal scenekunst samt at fungere som talerør for spirende scenekunstnere.

Dato: November 2019 – info følger
Sted: Aarhus
Se mere her: http://quonga.dk/

Fyn

ScenoskopVækstlag

Scenoskop Teaterfestival er en festival for vækstlagsteater og scenekunst, der siden 2013 har givet sceneplads til vækstlaget. Scenoskop er Fyns største festival for vækstlagsscenekunst, hvor publikum i tre dage kan opleve fremtidens instruktører, skuespillere og scenografer.

Dato: 2020 – info følger
Sted: Odense
Se mere her: https://www.facebook.com/ScenoskopTeaterfestival/

Sjælland

VildskudVækstlaget

Vildskud er en festival for uafhængigt teater og en fejring af vækstlaget. Målet er at give undergrunden i dansk scenekunst en platform for at møde et bredt publikum, møde hinanden på tværs af genrer og arbejdsmetoder og for udvikling og læring.

Dato: 6.-10- august 2019
Sted: København
Se mere her: https://www.facebook.com/vildskudfestival/

Operacyklen under Copenhagen Opera Festival 2018. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Opera

Jylland

Aalborg Opera festival – Opera

Aalborg Operafestival finder sted hvert år i august og har som ambition at præsentere opera mange steder og i mange former, så en stor del af befolkningen får mulighed for at være med. Festivalen kombinerer både klassisk og nyt og appellerer til det brede publikum såvel som til den kræsne operafan.

Dato: 8. august – 11.august 2019
Sted: Aalborg
Se mere her: https://www.aalborgopera.dk/

Sjælland

CPH Opera festivalOpera

CPH Opera Festival tager operaen ud af de traditionelle rammer og skaber oplevelser, der udvider horisonten – for novicer såvel som erfarne operagængere. Det klassiske operarepertoire finder nye veje, der bygges bro mellem genrer og perioder, og både internationale stjerner og cremen af talenter lægger vejen forbi til koncerter, der opsøger københavnerne i en lang række af byens indendørs og udendørs rum.

Dato: 1.-10. august 2019
Sted: København
Se mere her: https://operafestival.dk/

Dark Noon af Fix & Foxy spiller under CPH Stage 2019. Foto: Søren Meisner

Andre

Sjælland

CLICK FestivalenKunst, videnskab og teknologi

CLICK Festivalen udforsker feltet mellem kunst, videnskab og teknologi på Kulturværftet i Helsingør. Dette års tema er kunstig intelligens, og gennem et rigt program med koncerter, workshops, talks, performances og udstillinger inviterer festivalen sine gæster til at tage deres ejerskab til de teknologier, der ejer dem, tilbage.

Dato: 18.-19. maj 2019
Sted: Helsingør, Kulturværftet
Se mere her: https://www.clickfestival.dk/


CPH StageVoksenteater – alle genre

Landets største scenekunstfestival for professionelt voksenteater. Festivalen løber over ti dage og præsenterer forestillinger fra hele landet. Ud over forestillingerne byder CPH STAGE på readings, debatter, seminarer, fester m.m.

Dato: 23. maj-1. juni 2019
Sted: København  
Se mere her: http://www.cphstage.dk/


Glad Teater en mini-festival

Tre dage med inkluderende scenekunst, hvor skuespillere og performere med funktionsnedsættelse fejrer det skæve, det sanselige og det mangfoldige. Forestillingerne er for voksne og unge.

Dato: 23.-25. maj 2019
Sted: København
Se mere her: https://www.gladteater.dk/cphstage2019/


Wordsfestival Historiefortælling

Wordsfestivalen udfolder verdens ældste kunstart, nemlig historiefortælling og samler professionelle fortællere fra ind-  og udland, der blander traditionel og moderne fortælling. Her er både et program for voksne, tweens, teens og de små.

Dato: 13.- 16. juni 2019
Sted: Forskellige spillesteder i Helsingør
Se mere her: https://www.wordsfestival.dk/


Shakespeare Festival Shakespeare i nye og klassiske formater

Hvert år i august kan Shakespeare-forestillinger opleves under åben himmel på Kronborg slot i Helsingør. Scenen er bygget over voldgraven og har slottet som baggrund. Shakespeare Festival er en fejring af William Shakespeares værker, originalt friluftsteater og et mødested for Shakespeareentusiaster og andre nysgerrige fra hele verden. Her kan publikum opleve spektakulære og originale Shakespearefortolkninger iscenesat og opført af nogle af tidens mest anerkendte teaterkunstnere.

Dato: 1. – 23. august 2019
Sted: Helsingør, Kronborg
Se mere her: https://hamletscenen.dk


Waves FestivalNy og eksperimenterende scenekunst

Waves Festival er en international festival for ny, original og eksperimenterende teater og scenekunst, som finder sted hvert andet år i Vordingborg. Kunstnere fra hele verden præsenterer de nyeste tendenser inden for teater, dans, og performancekunst.

Dato: 25. – 31. august 2019
Sted: Vordingborg, Cantabile 2
Se mere her: https://www.wavesfestival.dk/


Oops Festival – Fejring af fejl, fiaskoer og f*ck ups

Opps Festival er en fejring af fejl, fiaskoer og f*ck ups. Festivalen fejrer, undersøger og fremhæver fejleriet, fejlmodighed og fat finger mistakes på tværs af kunst, videnskab og uddannelse. Som resultat heraf udfordres den gængse opfattelse af fejl og inviterer publikum ind i et univers, hvor opfattelsen og betydningen af fejl vil blive revurderet og nytænkt.

Dato: Mere info følger
Sted: Roskilde
Se mere her: https://www.facebook.com/oopsfestival/

Jylland

ILT Festival – Internationalt Levende Teater 
Performance, nycirkus, dans, dukketeater mm

Fire dage med 14 forestillinger fra hele verden. Oplev alt fra nycirkus til fysisk teater, installationer, virtual reality, klassisk drama, dans, dukke- og animationsteater, musik- og teaterkoncerter, og storslåede udendørs gadeforestillinger. Derudover byder festivalen på artist talks og debatter.

Dato: 23.-26. maj 2019
Sted: Aarhus
Se mere her: http://iltfestival.dk


Singing Our Place Festival – Scenekunst, aktivisme og fremtidsvisioner

International scenekunstfestival, der forener scenekunst, aktivisme og fremtidsvisioner. Her er scenekunstnere fra blandt andet Brasilien, England, Argentina, Frankrig og Finland, der arrangeres af Teater Viva. Festivalen byder blandt andet på dans, elektronisk musik, performances, videokunst og storytelling.

Dato: 6.-10. juni 2019
Sted: Aarhus
Se mere her: http://www.teaterviva.dk


Enestående (Gruppe 38)Internationale solo-produktioner/performance

Enestående – Solo Performance Festival præsenterer en række internationale solo-produktioner fra Belgien, Spanien og Frankrig samt et udvalg af danske projekter. Festivalprogrammet byder på humor, musikalitet og bevægende drama, og her vises alt fra traditionelle monologer til de mere skæve og finurlige fortolkninger af solo-genren. Festivalen er et samarbejde mellem Gruppe 38, Team Teatret i Herning og Teater Nordkraft i Aalborg.

Dato: 25. oktober – 2. november 2019
Sted: Aarhus
Se mere her: https://www.gruppe38.dk/

LÆS OGSÅ: Festival hylder sologenren: Det handler om nærvær og intimitet


Festival of WonderDukketeater for voksne

International dukketeaterfestival med nogle af de mest banebrydende og betydningsfulde forestillinger indenfor dukke-, animations- og visuelt teater.

Dato: 7.-10. november, 2019
Sted: Silkeborg
Se mere her: http://dukketeaterfestival.dk/


Spirit of Theatre Laboratory
Odin teatrets yngste kunstnere

The Spirit of Theatre Laboratory er Odin Teatrets vinterfestival, hvor publikum kan opleve teatrets nye generation af kunstnere og co. producerede forestillinger.

Dato: 31. januar – 3. februar 2020
Sted: Holstebro, Odin Teatret
Se mere her: https://odinteatret.dk/