Hver uge giver ISCENEs journalister et blik på ugen, der gik i dansk teater – med få afstikkere til udlandet. I denne uge er det skribent Anne Liisberg, som fører pennen.
I onsdags åbnede CPH Stage med et skamfuldt brag af en tysk forestilling og i Aarhus er festivalen ILT, der står for Internationalt levende teater, netop slut. Sidste uge bød også på SubUrban Dance Festival i København og i Helsingør var der atter CLICK Festival, der kombinerer kunst og teknologi. Metropolis er netop startet med en af tidens varme formater: audio-walken Oprørets Koordinater. Der er kort sagt blevet skruet op for festivalfrekvensen.
CPH Stage har i år festivalcentrum på Nørrebro Teater og Teater GROB. Nørrebro Teater lagde hus til festivalåbningen, hvor branchefolk, frivillige, journalister, fondsrepræsentanter og enkelte politikere myldrede rundt i lobbyen. ISCENEs Tysklandsskribent Nina Branner kæmpede mod lyden af det feststemte publikum, da hun introducerede åbningsforestillingen 50 Grades of Shame med den tyske performancegruppe She She Pop. Men der faldt ro over tropperne, da festivalleder Morten Krogh på vanlig vis sprang op på en interimistisk scene og bød velkommen til kulturborgmester Franciska Rosenkilde. Hun åbnede festivalen med en ganske kort tale, der priste scenekunsten som en stemme i den demokratiske debat og hyldede festivalen for at byde på teater for alle. Som sidste år må man konstatere, at kulturborgmestrene fra Alternativet ikke udviser et personligt engagement i scenekunsten som kunst, men mere præsenterer dens nytteværdi i lidt overfladiske buzz word – denne gang dog måske, fordi festivalen finder sted midt i en valgkamp.
Det afsæt tog festivallederen selv i sin tale, hvor han satte mere dedikerede ord på noget af alt det, det også handler om: ”… kulturen er af den allerstørste vigtighed – nærmest som ilt for demokratiet og det enkelte menneskes væren i verden… Scenekunsten kan noget særligt. Den samler mennesker om live og nu-og-her oplevelser og skaber fællesskaber. Scenekunsten er med til at sætte dagsordner og den giver os et rum, hvor vi kan reflektere over, hvem vi er og hvordan vi er det”. Morten Krogh fremhævede derefter de tendenser i tiden, der har fundet vej til festivalprogrammet: publikumsinvolvering, samskabelse, teknologi i det kunstneriske udtryk og krop.
De to sidste tendenser forenedes på overraskende humoristisk og tankevækkende vis i 50 Grades of Shame, der mest er forbundet til navnesøsteren 50 Shades of Grey ved, at begge værker sætter ord og billeder på vores lyst og skam. 50 Grades of Shame trækker på den lumre bestseller, men mere på Frank Wedekinds Vårbrud (1891), der tematiserer, hvordan datidens undertrykkelse af seksualitet fremelsker voldsomme, erotiske fantasier. Og jeg skal da lige love for, at vi fik en voldsom rystetur gennem kroppens, lystens og skammens ABC-lektioner med She She Pops æggende, udforskende og teknisk overraskende forestilling. Et fotoalbum kalder de selv forestillingen, der formåede at forene Wedekinds replikker med hoppende kroppe i alle former, mainstream pop, nysgerrighed, orgastisk intensitet og et scenografisk billedflow, hvor kroppe smeltede sammen i stadigt mere vanvittige og vanvittigt skønne kombinationer. Først et mandehoved på en kvindekrop, så et hoved på en overkrop på en underkrop, så en tunge på et skød og så videre ad libitum. Lige så ekvilibristisk teknisk eksekveret i en kompliceret kamera-koreografi som lårklaskende morsom og djævelsk pegende på al den kropslige og seksuelle skam, vi slæber rundt på.
She She Pop gav os et sus fra verden udenfor – og det er én af grundene til, at vi skal have CPH Stage og alle de mange andre festivaler, der bringer andre landes scenekunst hertil, så vi kan blive forundrede, opløftede og inspirerede. Samme ambition går den anden vej på CPH Stage, der faciliterer et ambitiøst program for udenlandske besøgende, hvor de kan se, møde og arbejde med danske scenekunstnere.
CPH Stage kører hele denne uge også med masser af forestillinger og branchebegivenheden Scenekunstens Årsmøde, der har fokus på teknologi på scenen, og festivalen afsluttes med Reumert-prisfest på Nørrebro Teater på søndag. Men der er masser af andre scenekunstfestivaler landet over, tjek ISCENEs store overblik over alle danske scenekunst-festivaler her.