Del

Dansk scenekunst udvikler sig og forandrer sig og taler til mennesker i alle aldre. Statens Kunstfond uddeler i år 55 arbejdslegater til fremtidens scenekunstnere.

Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst Maj-Britt Mathiesen siger:

”Når publikum ser og oplever de forestillinger og initiativer, der kommer ud af de arbejdslegater, vi lige har givet, så håber jeg, de kan mærke deres verdensopfattelse flytte sig. Scenekunstnerne inden for alle genrerne arbejder med formaterne i disse år og rykker ved vores forestilling om, hvad der er ’teater’. Og vi kan kun glæde os, for det er fremtidens teater, vi støtter.”

Her er et udpluk af de scenekunstnere, der modtager arbejdslegater af Statens Kunstfond i år:

Udkig til den internationale scene

Signa Köstler er én af de få danske performancekunstnere, som gennem den kunstneriske sammenslutning SIGNA er anerkendt på den internationale scene, hvor de er pionerer inden for den publikumsinvolverende scenekunst. SIGNA arbejder med en udviskning af skellet mellem beskuer og medvirkende, og forestillingerne foregår over et langt nonstop tidsforløb, hvor publikum og performerne smelter sammen.

Signa Köstler modtager arbejdslegat på 150.000 kr af Statens Kunstfond.

Oldies but goodies

Catherine Poher og Giacomo Ravicchio er begge multiscenekunstnere, som kan fejre mange år i scenekunstens tegn. Begge undersøger igen og igen på hver deres måde nye kunstneriske formater og udtryk, der pirrer publikums nysgerrighed, og ofte har forestillingerne så mange planer, at de kan ses lige godt af mennesker i alle aldre.

Begge modtager arbejdslegat på 100.000 kr. af Statens Kunstfond.

De rykker lige nu

Tre kunstnere laver noget af det mest spændende scenekunst lige nu, hvor de rykker ved de kendte formater for deres tre forskellige genrer. De tre kunstnere er:

Liv Helm er sceneinstruktør og har særligt fokus den nyskrevne internationale dramatik og internationale relationer i arbejdet med at udvikle forestillinger. Hun søger ind i teksterne for at lede efter vanviddets mange forskellige udtryk og favntag med verden, og hun vil gerne portrættere mennesker og samfund i krise og skabe adgang til figurernes mentale rum og deres tankemylder, som publikum på én og samme tid kan genkende og er fremmede over for.

Lyt til: ISCENEs podcast med Liv Helm her

Noora Hannula er koreograf og arbejder med temaer, som reflekterer den digitale tidsalder. Derfor undersøger hun emner som os selv online, digitale partnere og konstrueret intimitet og undersøger den tynde linje mellem den virkelige verden og den uvirkelige verden. Hun samarbejder med 3D-animationskunstnere, videokunstner og andre for at finde nye visuelle måder at lave danseteater på, og hendes forestillinger appellerer til det unge publikum.

Trine Wisbech er dramaturg og interesserer sig for sammensmeltningen af kropslig sanselighed og det skrevne ord i forskellige afskygninger bl.a. i det dramaturgiske arbejde i scenekunstgruppen SYSTEMET, der arbejder med at søge kunstnerisk frihed gennem unlearning; at aflære det vi tror, vi ved. Hun vil lave forestillinger, der berører publikum, og får dem til at samtale, får dem til at mærke sig selv og se verden, og den måde vi er i den på med lidt nye øjne.

Alle tre modtager et arbejdslegat på 80.000 kr. af Statens Kunstfond.

Se de 55 modtagere af arbejdslegater fra Statens Kunstfond

Fakta om uddelingen 
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst har behandlet 162 ansøgninger om arbejdslegater og har valgt at imødekomme 55, der modtager mellem 40.000 kr. og 150.000 kr. Udvalget har uddelt i alt 3.250.000 kr.

Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst består af Maj-Britt Mathiesen (formand), Mette Rosleff og Sverre Rødahl.

Udvalget uddeler arbejdslegater og præmierer hvert år værker, der har gjort sig særligt bemærket. Derudover indstiller udvalget scenekunstnere til hædersydelser.