Denne uges anbefalinger fører os i demokratihistorisk syrebad og i favnen på den stærkt progressive Grevinde Danner. Vi skal også lytte til havnens helt egne toner samt markere Midsommeren i selskab med Strindberg og på ægte svensk manér – om end i Aalborg.
Demos og Kratia
Hvilke midler tager du i brug, når en hadprædikant er på vej til din by?
Demos og Kratia er en aktuel og interaktiv komik-performance, der lægger arm med danskernes forhold til demokrati som selvfølgelighed og serverer en kærlighedsfortælling om Folket og Magten. 2500 års demokratihistorie – lagt i syrebad.
Birthe Blåbjerg Jakobsen har nok at se til i rollerne som Demos (Folkets gud) og Kratia (Magtens gud), halvsøster Demokrati i ynkelig udgave og opblæst diva-cabaret-stil. Nå ja, og derudover alter ego-figuren Birthe, der så gerne vil, at publikum møder demokratiet i levende live – om hun så skal gribe til våben for at tvinge sin mening igennem.
Demos og Kratia, Teater Prisme, 20. juni. Læs mere her.

Stemmer, strøm og støj på Slusen
Se og hør ni eksperimenterende musikere komponere med havnens lyde.
Stemmer, strøm og støj på Slusen er tænkt som en rå, distorted, kakofonisk symfoni til og i Københavns Sydhavn, der blander elektrisk guitar, violin, sang, slagtøj og elektronisk lydkunst med havnens egne materialer og instrumenter. Signalhorn, vindharper og tågehorn. Beboernes stemmer og lokale historier.
Publikum følger lyden fra musiker til musiker på en 1,5 km vandring gennem den arkitektonisk stramme kanalby, hvor panoramavinduer spejler de rolige vandflader. Musikken folder sig dog også ud i kvarterets mere forskelligartede arkitektoniske elementer, fra den majestætiske Metropolisbygning til kaotiske bådebyggere og deres hjemmebyggede træskure.
Stemmer, strøm og støj på Slusen (en del af Metropolis Festival), 20.-22. juni. Læs mere her.

Frøken Julies midsommerfest
Teater Nordkraft inviterer til midsommerfest i den svenske skærgård med en moderne, interaktiv og medspisende version af Strindbergs klassiker Frøken Julie.
Det er lysende, varm midsommer i Sverige. Den unge, smukke frøken Julie kommer overstadig hjem fra Sankt Hansfest og kan ikke dy sig for at forføre tjeneren Jean – hvad ondt kan der ske ved det?
Men i stedet for at blive bekræftet i sin uovervindelighed farer Julie vild i kærligheden og i sig selv. Og da morgenen gryr, er alt forandret …
Til en svensk midsommerfest hører sild, snaps og viser – og dette er da også inkluderet i Teater Nordkrafts forestilling.
Frøken Julies Midsommerfest, 21. juni. Læs mere her

Danner
Historien om Grevinde Danner er én af de mest spektakulære i Danmarkshistorien: Louise Christine Rasmussen kommer i 1815 til verden som et uønsket produkt af et patriarkalsk samfund, hvor kvinder er underlagt mænds luner og behov.
Men Louises liv er også fortællingen om en kvinde, som fødes i rendestenen og gør op med samfundets forventninger. Tidens normer giver hun fanden i – hun insisterer på at være et frit handlende og tænkende individ. Således elsker hun to af landets mest magtfulde mænd, avisudgiveren Carl Berling og Kong Frederik 7. Det fører til et barn med den første og giftemål med den sidste.
Det bedre borgerskab forsøgte at ydmyge hende, men grevinden blev trofast stående ved kongens side. Det er uvist, hvor stor indflydelse hun har haft på ham, men sikkert er det, at enevælden blev ophævet, Danmarks Grundlov underskrevet og de første socialreformer indført i løbet af deres ægteskab.
Danner, Det flydende teater, 20. juni-16. august. Læs mere her

LÆS OGSÅ: Rørende og stærkt Danner-portræt
Transit Festival
Husk, at du frem til den 23. juni kan nå at deltage i Transit Festival, der stiller skarpt på kvinder i teatret. Hvilken slags teater skaber kvinder? Hvilke temaer optager dem og skaber kvinder en anden slags teater end mænd? Læs meget mere om den internationale kvindeteaterfestival i Holstebro her.
