Del

Teatret Riddersalens århundrede – Her gror eventyret er titlen på den netop udkomne bog af teateranmelder Birthe Johansen. Her fortælles historien om det lille teater og om det københavnske kulturliv gennem de sidste 150 år.

I oktober i år modtog Teatret Riddersalen Frederiksberg-prisen, og nu kommer bogen om det helt specielle teater Riddersalen.

Mangeårige teateranmelder Birthe Johansen har gennem årelang research i private og offentlige arkiver kortlagt historien om det lille teater og om det københavnske kulturliv gennem de sidste 150 år. Der er ikke blot optegnelser og levende beskrivelser af teatre – i form af opførelser, publikum, skuespillere og scener – men også afstikkere til filmens, musikkens, litteraturens og billedkunstens verden.

Riddersalen
I Elsa Gress’ Kabinen er Daimi Gentle og Jytte Abildstrøm formummet som Thit Jensen og Karen Blixen. Foto side 345.

For Teatret Riddersalen starter det hele med den såkaldte lille teater-bevilling i 1915. Københavner-legenden og manden med det siden så kendte fornavn Lorry Feilberg var den entreprenante skikkelse bag og ham, der førte scenen fra kunstner-kabaret til rigtig skuespilscene. Siden har Teatret Riddersalen haft en lang række ledere frem til 1970, hvor Jytte Abildstrøm tog over og bragte Riddersalen ind i en ny æra med fokus på dukker, børn og økologi. En tid, hvor navnet Riddersalen nærmest har været synonym med personen Jytte Abildstrøm og hvor teatret har været toneangivende for dansk (børne)teaters historie. 

LÆS OGSÅ: Frederiksberg-prisen går til Teatret Riddersalen

Bogen skildrer Abildstrøm-tiden, men også årtierne forinden er grundigt beskrevet. Et hav af folkekære skuespillere, nytænkende ledere bringes atter til live på bogens sider og igennem de mange fotos og ikke mindst erindres et hav af forestillinger og milepæle såsom PH-revyer, Melodien der blev væk, Dyveke og Livet er jo dejligt.

LÆS OGSÅ: Jytte Abildstrøms gamle juleforestilling takker af efter 25 år

Læs mere om bogen på Riddersalens hjemmeside her