Del

I fredags blev Scenekunstens priser uddelt på Performing Arts Platform i Aarhus. Årets Forestilling 2019 gik til [pAp-kAs] af hvid støj scenekunstproduktion og Aarhus Festuge modtog Årets Applaus 2019 for deres samarbejde med performance-kollektivet Signa.

En jury af aarhusianske scenekunstaktører nominerer hvert år 3-4 forestillinger med aarhusiansk forankring. Herefter er publikum medbestemmere, når de efterfølgende kan stemme på deres favorit. 

Det var forestillingen [pAp-kAs] af hvid støj scenekunstproduktion, der løb med titlen som Årets Forestilling 2019 og de fik blandt andet disse ord med på vejen af juryen:

“Det er tydeligt, at den ordløse forestilling er skabt ud fra en indsigt og en respekt for, hvad børn i den meget unge aldersgruppe bliver grebet af. Den tager både sin målgruppe og legen alvorligt – samtidig med at den serverer det hele i en stram scenografi og med en legesyg mågeklat i øjet.”

Ud over [pAp-kAs] var også Manifest for skrøbelige autoriteter (Aarhus Teater) og Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon (Gruppe 38) nomineret til prisen.

Performing Arts Platforms anden pris Årets Applaus 2019 gik til Aarhus Festuge for deres samarbejde med performance-kollektivet Signa. Det resulterede i en helt særlig performance-oplevelse, Det åbne hjerte, som foregik i de forladte lokaler på det tidligere amtssygehus i Aarhus. Festugen 2019 modtog, ifølge juryen, prisen for at vælge at ofre energi og mange kræfter på en så stor og nytænkende produktion, der berigede Aarhus både før og under forestillingen.

LÆS OGSÅ: “Aldrig før er jeg blevet udfordret så meget på mine egne moralske principper”(reportage SIGNA)

I motivationen lød det: “I 2019 præsenterede Festugen et uventet og stærkt initiativ. ”Det åbne hjerte” hed den performance, der foregik i de forladte lokaler på det tidligere amtssygehus. Et halvt hundrede personer ad gangen blev deltagere i et empati-kursus, hvor hver kursist skulle interagere med en hjemløs, en psykisk ustabil eller en anden udsat person. 12 timer i træk skulle de følge deres partner og forsøge at forstå og måske leve sig ind i vedkommendes adfærd og lidelse.”

Årets Applaus 2019 gik til Aarhus Festuge for deres samarbejde med performance-kollektivet Signa. Pressefoto

Priserne blev uddelt af Performing Arts Platform fredag den 17. januar 2020 i forbindelse med afholdelse af Scenekunstens Nytårskur. Performing Arts Platform har uddelt Scenekunstens Priser siden 2013.

Om priserne

Til Årets Forestilling nominerer juryen 3-4 forestillinger blandt de forestillinger, som i året er produceret af aarhusianske scenekunstnere eller teatre.

De tre nominerede lægges til offentlig afstemning gennem Aarhus Stiftstidende. Herfra er det op til læserne/publikum at afgøre hvilken forestilling, der får prisen for årets forestilling.

Årets Applaus – Scenekunstens Ærespris tilfalder en person eller organisation, der på særlig vis har udmærket sig og gjort en særlig indsats for det århusianske scenekunstmiljø eller for udviklingen af scenekunsten. Modtageren af Årets Applaus udvælges af juryen.

Bag uddelingen af priserne står Performing Arts Platform og i juryen sidder:

Astrid Guldhammer: Børnekulturkonsulent v/ Børnekulturhuset, Aarhus.
Dorthe Hansen Carlsen: Skuespiller, instruktør og performancetræner.
Erik Farmann: Journalist, lektor og kulturkonsulent.
Mette Rønne: Skuespiller, teaterleder og kulturentreprenør
Jakob D. A. Nicolaisen: Journalist, kommunikationsrådgiver, J-DAN Kommunikation