Del

Danmark og Tyskland er både nabolande og tætte partnere – politisk, historisk, økonomisk og kulturelt. Det understreges med et kulturelt venskabsår og markeres i hele Danmark med et væld af koncerter, udstillinger, debatter og forestillinger.

I 2020 bliver vores forhold og venskab med Tyskland markeret. Det er 100 året for Genforeningen – men det er frem for alt et år, der officielt er blevet udråbt til dansk-tysk kulturelt venskabsår af den tyske og den danske udenrigsminister. Venskabsåret bliver fejret over hele landet og også scenekunsten er med til at sætte fokus på den særlige dansk-tyske forbindelse. 

Det sker blandt andet med Det Kongelige Teaters udgave af Bertolt Brechts moderne klassiker Mutter Courage og hendes børn og Fortællingen om et Gæstebud, der med udgangspunkt i Karen Blixens Babettes Gæstebud inviterer borgerne med til bords til interaktivt virkelighedsteater med udgangspunkt i grænselandets lokalsamfund 100 år efter genforeningen.

venskabsår
Mutter Courage og hendes børn på Det Kongelige Teater. Foto: Klaus Vedfelt

Også på Den Fynske Opera fejres venskabsåret blandt andet med Udo Zimmermanns kammeropera Die Weiße Rose, der opruller de unge modstandskæmpere Hans og Sophie Scholls sidste time i en fængselscelle. 

Ud over scenekunst fylder også kunst, litteratur, sprog, musik og film programmet i København, Århus, Ålborg, Odense og en lang række andre byer.

”Venskabsåret skal kunne mærkes i hele Danmark. Derfor har vi været meget glade for at se, at så mange aktører og organisationer har budt ind med arrangementer, som bredt kommer danskerne til gode. Der er noget for enhver, hvad enten man foretrækker kunst, litteratur, sprog, musik, film eller scenekunst. I vores nye katalog kan man vælge mellem over 200 arrangementer, og vi håber da, at man får lyst til at sætte mere end bare ét kryds i kalenderen,” forklarer Bettina Senff, institutleder på Goethe-Instituttet i Danmark, der sammen med den Tyske Ambassade i Danmark er med til at arrangere venskabsåret her i Danmark. 

Styrket bånd med vores tætte nabo

Med fejringen af det kulturelle venskabsår ønsker både Danmark og Tyskland at fremhæve den inspiration, der gennem årtier har fundet sted på tværs af grænsen og har sat sit præg på alt fra musik til litteratur, kunst og sprog. De mange arrangementer skal styrke vores fælles bånd med vores nærmeste nabo og allierede. Det er nemlig en kontinuerlig kulturudveksling, der, ifølge Bettina Senff, er broen til et lykkeligt naboskab:

”Kulturen og kunsten bringer mennesker sammen, og den skaber et rum til, at man kan udtrykke meninger uden ord. Vi håber, at venskabsåret kan virke som et ekstra boost for den dansk-tyske relation. Samtidig håber vi også gennem denne brede palet af arrangementer at vise danskerne, hvad der sker i tysk kultur lige nu”, slutter Bettina Senff.

Se hele programmet her

Læs mere om venskabsåret og de mange spændende aktiviteter, der kommer til at finde sted i løbet af 2020 hos Goethe-Institut Dänemark: www.goethe.de/danmark/dd2020