Populært lige nu

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg møder kritik efter uddeling af ny scenekunstpakke

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune for nylig udmøntede en ny scenekunstpakke, lød der kritik fra branchen om, at kommunen løb fra sine...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på en række danseperformances, som vi løbende giver minianmeldelser under festivalen. Under programmets tematiske overligger Utopia...
Annoncespot_imgspot_img

Solgte ting fra Den Blå Avis bliver til levende fortællinger på scenen – hvad kan de sige os i dag?

Teater Nordkraft i Aalborg tager livtag med hverdagens fortællinger i deres premiereaktuelle forestilling Dit Lort – Mit Show. Her har skuespiller Petrine Agger fundet fede ting til salg på Den Blå Avis og konfronteret folk med de fortællinger, der gemmer sig bag – men hvilke historier er det, som får liv på scenen?

En kvinde køber en brudekjole over nettet i Kina. Hun står midt i planlægningen af sit eget bryllup og sammen med manden har hun fundet drømmehuset. Det er en travl tid, og på arbejdet løber hun rigtig stærkt som sygeplejerske på akutafdelingen. Men en dag bliver hun pludselig følelsesløs i ansigtet og mærker hjertebanken. Fra den ene dag til den anden rammer en stresssygemelding hende med en stor hammer lige i hovedet, og alt blive sat på pause.

Dette er blot én af fortællingerne, som du kan møde i Dit Lort Mit Show på Teater Nordkraft fra 15. februar, fortæller Petrine Agger, der er idékvinde bag forestillingen.

dit lort mit show
Dit lort mit show på Teater Nordkraft. Foto: Karoline Lieberkind

”Det er jo en interessant fortælling. Kvinden vender langsomt tilbage til arbejdet med hjælp fra et godt velfærdsteam på jobbet, og brudekjolen fra Kina var alligevel for stor og voldsom. Så den bliver sat til salg på Den Blå Avis, og det er på den måde, at vi kommer i kontakt med hende.”

For forestillingen Dit Lort Mit Show er blevet til på en lidt atypisk måde. Her har Petrine Agger og resten af holdet nemlig fundet interessante, sjove og skæve ting i Den Blå Avis samt Gul & Gratis.

”Vi ringede simpelthen op til folk og sagde: ’jeg kan se, at du har den her brudekjole eller vase til salg. Den vil vi gerne købe, og må vi ikke også komme og snakke med dig?’”

Teater tæt på

Forestillingen spiller ind i Teater Nordkrafts vision om, at være ”TÆT PÅ”. Teaterchef Jakob Tekla Jørgensen fortæller: ”Vi ville gerne lave små teaterprojekter lavet på kort tid og baseret på ideer, som vi gerne ville undersøge. Et par af ideerne lå direkte i forlængelse af teatrets overordnede strategi om at fortælle lokale historier fra Aalborg og Nordjylland. Og i Dit Lort Mit Show gik vi skridtet videre: Ikke bare tog vi udgangspunkt i en lokal historie, men vi tog ud og snakkede med helt almindelige borgere i Aalborg.”

Derfor spiller forestillingen også både på Teater Nordkraft og i forskellige forsamlingshuse i Aalborg kommune. Det set-up betyder, at forestillingen arbejder med en super simpel scenografi, der består af en rejsegrammofon, flyttekasser og enkelte rekvisitgenstande.

Petrine Agger understreger, at hun i forbindelse med forestillingen har været interesseret i almindelige menneskers liv, og at samtalerne har været åbne og uden tanke på, at der skulle fortælles en bestemt historie eller trækkes en fast vinkel ned over emnet.

”Alligevel kan jeg da godt se, at den helt store fortælling på mange måder handler om grundprincippet i at være menneske. Det lyder måske banalt, men det bliver jo ekstremt tydeligt, at vi sætter et aftryk og er forbundne,” forklarer hun. 

Lade tilfældet råde

Tilfældighed som princip har været en grundsten i forbindelse med skabelsen af forestillingen. Tingene i Den Blå Avis er blevet valgt efter, hvad Petrine Agger og de andre på holdet fandt inspirerende eller sjovt. 

”Det er tankevækkende at midt i tilfældighederne, så opstår der alligevel sammenhænge. Den ene dag var vi ude og lave et interview med en mand, som er født i Iran, senere flygtet til Irak og havde en knivsliber til salg. Han sad i fængsel fra han var 16 – 22 år i hjemlandet, og han er i dag i Danmark som politisk flygtning. Samme dag var vi ude ved en mand, som mange år senere havde været udsendt soldat i Irak, så på den måde krydser tingene hinanden.”

Efter de forskellige interviews har Teater Nordkraft haft en udvælgelsesproces, hvor de har skåret fortællingerne ned til 6 – 7 minutter.
”De små fortællinger danner baggrund for vores optræden på scenen, og vi tager personernes energi eller accent med os. Vi spiller dem ikke fuldt ud som figurer, men vi laver en skitse af personerne og understøtter deres historier med scenografiske billeder og musik,” forklarer Petrine Agger.
Selv er hun fra København, men hun bor i øjeblikket i Aalborg i forbindelse med en ansættelse i teatrets ensemble.

”Jeg synes generelt at aalborgensere er søde og høflige. De hviler i sig selv, og de lefler ikke for København eller kigger i den retning. De har det godt, der, hvor de er. Og så har mødet med folk i forbindelse med den her forestilling været utrolig positivt. Alle har været SÅ ærlige og generøse med at dele deres historier med os,” afslutter hun.

Læs mere om forestillingen her

Seneste

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...

★★★★★☆ Genesis – komplekse samtidsproblematikker i et forrygende og originalt artistisk sprog

Det spritnye danskbaserede, internationale cirkuskompagni Copenhagen Collective debuterede forleden...
Annonce
Lene Grønborg Poulsen
Lene Grønborg Poulsen
anmelder og skribent.
Annonce

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening i et kunstnerisk kredsløb? Og hvad gemmer kunstnerne selv? Den digitale bevægelse i samfundet har...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...