Populært lige nu

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Open call til Dramatiker Væksthus

Ansøgningsfrist 1. juli 2023

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...
Annoncespot_imgspot_img

Solgte ting fra Den Blå Avis bliver til levende fortællinger på scenen – hvad kan de sige os i dag?

Teater Nordkraft i Aalborg tager livtag med hverdagens fortællinger i deres premiereaktuelle forestilling Dit Lort – Mit Show. Her har skuespiller Petrine Agger fundet fede ting til salg på Den Blå Avis og konfronteret folk med de fortællinger, der gemmer sig bag – men hvilke historier er det, som får liv på scenen?

En kvinde køber en brudekjole over nettet i Kina. Hun står midt i planlægningen af sit eget bryllup og sammen med manden har hun fundet drømmehuset. Det er en travl tid, og på arbejdet løber hun rigtig stærkt som sygeplejerske på akutafdelingen. Men en dag bliver hun pludselig følelsesløs i ansigtet og mærker hjertebanken. Fra den ene dag til den anden rammer en stresssygemelding hende med en stor hammer lige i hovedet, og alt blive sat på pause.

Dette er blot én af fortællingerne, som du kan møde i Dit Lort Mit Show på Teater Nordkraft fra 15. februar, fortæller Petrine Agger, der er idékvinde bag forestillingen.

dit lort mit show
Dit lort mit show på Teater Nordkraft. Foto: Karoline Lieberkind

”Det er jo en interessant fortælling. Kvinden vender langsomt tilbage til arbejdet med hjælp fra et godt velfærdsteam på jobbet, og brudekjolen fra Kina var alligevel for stor og voldsom. Så den bliver sat til salg på Den Blå Avis, og det er på den måde, at vi kommer i kontakt med hende.”

For forestillingen Dit Lort Mit Show er blevet til på en lidt atypisk måde. Her har Petrine Agger og resten af holdet nemlig fundet interessante, sjove og skæve ting i Den Blå Avis samt Gul & Gratis.

”Vi ringede simpelthen op til folk og sagde: ’jeg kan se, at du har den her brudekjole eller vase til salg. Den vil vi gerne købe, og må vi ikke også komme og snakke med dig?’”

Teater tæt på

Forestillingen spiller ind i Teater Nordkrafts vision om, at være ”TÆT PÅ”. Teaterchef Jakob Tekla Jørgensen fortæller: ”Vi ville gerne lave små teaterprojekter lavet på kort tid og baseret på ideer, som vi gerne ville undersøge. Et par af ideerne lå direkte i forlængelse af teatrets overordnede strategi om at fortælle lokale historier fra Aalborg og Nordjylland. Og i Dit Lort Mit Show gik vi skridtet videre: Ikke bare tog vi udgangspunkt i en lokal historie, men vi tog ud og snakkede med helt almindelige borgere i Aalborg.”

Derfor spiller forestillingen også både på Teater Nordkraft og i forskellige forsamlingshuse i Aalborg kommune. Det set-up betyder, at forestillingen arbejder med en super simpel scenografi, der består af en rejsegrammofon, flyttekasser og enkelte rekvisitgenstande.

Petrine Agger understreger, at hun i forbindelse med forestillingen har været interesseret i almindelige menneskers liv, og at samtalerne har været åbne og uden tanke på, at der skulle fortælles en bestemt historie eller trækkes en fast vinkel ned over emnet.

”Alligevel kan jeg da godt se, at den helt store fortælling på mange måder handler om grundprincippet i at være menneske. Det lyder måske banalt, men det bliver jo ekstremt tydeligt, at vi sætter et aftryk og er forbundne,” forklarer hun. 

Lade tilfældet råde

Tilfældighed som princip har været en grundsten i forbindelse med skabelsen af forestillingen. Tingene i Den Blå Avis er blevet valgt efter, hvad Petrine Agger og de andre på holdet fandt inspirerende eller sjovt. 

”Det er tankevækkende at midt i tilfældighederne, så opstår der alligevel sammenhænge. Den ene dag var vi ude og lave et interview med en mand, som er født i Iran, senere flygtet til Irak og havde en knivsliber til salg. Han sad i fængsel fra han var 16 – 22 år i hjemlandet, og han er i dag i Danmark som politisk flygtning. Samme dag var vi ude ved en mand, som mange år senere havde været udsendt soldat i Irak, så på den måde krydser tingene hinanden.”

Efter de forskellige interviews har Teater Nordkraft haft en udvælgelsesproces, hvor de har skåret fortællingerne ned til 6 – 7 minutter.
”De små fortællinger danner baggrund for vores optræden på scenen, og vi tager personernes energi eller accent med os. Vi spiller dem ikke fuldt ud som figurer, men vi laver en skitse af personerne og understøtter deres historier med scenografiske billeder og musik,” forklarer Petrine Agger.
Selv er hun fra København, men hun bor i øjeblikket i Aalborg i forbindelse med en ansættelse i teatrets ensemble.

”Jeg synes generelt at aalborgensere er søde og høflige. De hviler i sig selv, og de lefler ikke for København eller kigger i den retning. De har det godt, der, hvor de er. Og så har mødet med folk i forbindelse med den her forestilling været utrolig positivt. Alle har været SÅ ærlige og generøse med at dele deres historier med os,” afslutter hun.

Læs mere om forestillingen her

Seneste

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Tårnby Park Performance Festival 2023 – med kunsten som vejviser

Siden den første festival i 2021 har Tårnby Park...

Aveny-T er sikret økonomisk endnu et år

Aveny-T tildeles 3,5 millioner kroner af de 320 millioner...
Annonce
Lene Grønborg Poulsen
Lene Grønborg Poulsen
anmelder og skribent.
Annonce

★★★★☆☆ Til de lyse morgener – på bittersød udflugt med festens rus og melankoliens tomhed

Til de lyse morgener føles som lige dele teater og polterabend. Som en del af konceptet Udflugten tager Aarhus Teater publikum med på en...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først fylder Passage mini festivalen lystgården Flynderupgård ved Espergærde og derefter byder Teater ZeBU og Børnekulturhus...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...