Del

I den nye filmportrætserie, Artistic Practice, portrætteres en række danske kunstnere, der er med til at udvikle kunstscenen inden for både kunst- og scenekunstområdet. I dette afsnit stilles skarpt på kunstnerduoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff, der åbner op for en verden af filmkabaret, queers og samfundspolitiske temaer i et flamboyant univers.

Duoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff har de seneste tre år arbejdet sammen og skabt det, de kalder filmkabareter, der på en og samme tid er både poetiske og politiske. Deres værker emmer af flamboyance og dekadence, humor og alvor. De blander genrer og udtryk i deres kunstneriske praksis og bruger musik og queerede manifestationer til at tage samfundspolitiske temaer op om velfærdssamfundets deroute og et dertilhørende tab af kollektive værdier. 

”Vi har valgt at udpege Kirsten Astrup og Maria Bordorff til serien Artistic Practice fordi duoen skaber et helt særlig – og farvestrålende filmisk univers med både humor og politisk bid. Æstetikken er kraftfuld, og det er befriende at opleve kunstnere, der så formfuldendt maler med stærke farver – og har politisk kant”, siger Mette Marcus, chef for kunstområdet i Bikubenfonden.

Bikubenfonden arbejder for at nyskabe muligheder for kulturinstitutioner og for professionelle kunstnere, bl.a. ved at bistå kunstnere i at udvikle deres potentiale og sætte fokus på særligt lovende praksisser. Af den grund har fonden søsat filmportrætserien Artistic Practice. Målet er at bidrage til at løfte og styrke kunstneres synlighed i deres videre karriere, nationalt som internationalt.

Kirsten Astrup komponerer det musikalske lag, mens Maria Bordorff står for tekstuniverset. I deres filmkabareter optræder både amatører, dragperformere og professionelle skuespillere.

I portrætfilmen om duoen er vi inviteret med ind i maskinrummet, mens de er travlt optaget af at producere filmkabareten ”Sommernatt ved stranden – en filmkabaret af Kirsten Astrup & Maria Bordorff”, som er kommissioneret af Munchmuseet i Oslo. Her får vi indblik i de kunstneriske metoder og bagvedliggende tanker, som særligt kendetegner Astrup og Bordorffs værker.

I forbindelse med udstillingen i Oslo inviterede Bikubenfonden i samarbejde med Munchmuseet til en interviewsalon i Oslo, hvor kunstnerduoen blev interviewet af den fransk-amerikanske kurator Natasha Marie Llorens. Interviewet og mødet med kunstnerduoen på Munchmuseet danner omdrejningspunkt for Artistic Practice -portrættet af Astrup & Bordorff.

”Det har været fedt at få dokumenteret en lille del af maskinrummet og nogle af de arbejdsprocesser, som ellers er usynlige i vores værker. Og en stor oplevelse at møde Natascha Llorens. Hendes skarpe og sensitive blik på vores praksis udefra gav anledning til en inspirerende samtale om værket i en international kontekst,” fortæller Kirsten Astrup og Maria Bordorff.

ARTISTIC PRACTICE er et person- og værknært portrætinterview, hvor en dansk kunstner eller kunstnerduo med særligt lovende praksis og potentiale udfoldes visuelt.

Læs mere her

Tidligere udgivelser i ARTISTIC PRACTICE-serien
Billedkunstner Jakob Kudsk Steensen.

Kommende kunstnere i ARTISTIC PRACTICE-serien er:
Koreograf og formskaber Gunilla Lind
Instruktør Sargun Oshana
Scenograf Ida Grarup
Billedkunstner Alexander Tillegreen