Del

Aprilfestivalen, der er Danmarks største festival for børne- og ungeteater, er foreløbigt aflyst eller i hvert fald udskudt på ubestemt tid. Det er katastrofalt for de mange forestillinger, der skulle sælges. Der arbejdes hårdt på at igangsætte nye tiltag, som kan hjælpe branchen. Direktør for Teatercentrum, Henrik Køhler, klarlægger her, hvad han ser som de største udfordringer – og hvilke tiltag, der sættes i søen for at hjælpe hele feltet. 

Danmarks største teaterfestival for børne-/unge scenekunst, Aprilfestivalen, er aflyst eller i hvert fald udskudt på ubestemt tid. 

Det betyder at de flere end hundrede forestillinger, der skulle være præsenteret for formidlere og købere ikke får et vindue at blive fremvist i. Samtidigt er hele børne-/unge teaterlandskabet, som resten af scenekunstfeltet, økonomisk i knæ. Men baglandet knokler på for at hjælpe. 

Direktør for Teatercentrum, Henrik Køhler, fortæller her om de tiltag, der er i gang og hvilke udfordringer, der er de største lige nu. 

Aprilfestivalen 2020 er aflyst/udskudt – hvad gør i for at hjælpe kunstnerne med at få forestillingerne præsenteret? 

Da Aprilfestival 2020 nu bliver aflyst/udskudt, mister teatrene en meget vigtig salgsplatform. Det vil vi gerne prøve at kompensere for i det omfang vi kan.

Vi arbejder lige nu på en række tiltag, som skal hjælpe teatrene, først og fremmest med at præsentere deres forestillinger for formidlerne/opkøberne, som jo skal sikre deres salg i hele næste sæson. Vi har flere ideer til digitale tiltag, som vi vil komme ud med så hurtigt som muligt, men vi vil naturligvis også tage teatrene med på råd i forhold til deres behov og ønsker. Hvis det overhovedet er muligt, vil vi fremme platforme, hvor teatrene kan vise deres forestillinger live.

Hvad ser du som den største trussel mod det danske børne-/unge teaterlandskab lige nu?

Lige nu er den værste situation for teatrene, at skoler og daginstitutioner er lukkede, foreløbigt til omkring 1.april, men mere sandsynligt på ubestemt tid og derfor aflyses alle planlagte forestillinger for børn og unge i hele landet. Når situationen en gang er overstået og vi vender tilbage til mere normale tilstande, vil mange skoler og institutioner have oparbejdet en stor pukkel af opgaver og der frygter vi, at mødet med kunsten ikke står i første række og det derfor vil være svært at lave aftaler om erstatningsforestillinger.

Hvad gør I for at hjælpe på situationen?

I øjeblikket arbejder vi på, om vi kan lave digitale modeller, der kan anvendes i skoler og institutioner, når disse åbner igen. Noget a la de live-stream-modeller, som mange musikere bruger netop nu

Hvad har i af forslag til kulturministeren og hvad er responsen?

Vores producenter er en del af de mange kunstnere, der i øjeblikket henvender sig til politikerne om mulighed for økonomisk kompensation for tab. Den dialog med Kulturminister og andre ministerier er i fuld gang i disse dage og resultatet kendes jo endnu ikke.

Hvordan ser du fremtiden for scenekunsten – hvordan kommer dette til at indvirke på det danske børne-/ungeteaterlandskab?  

Der er en meget stor risiko for, at nogle producenter knækker nakken på denne situation og må lukke ned. Mange af teatrene i børne- og ungdomsteaternetværket har ikke økonomisk støtte nogen steder fra og er 100% afhængige af deres salg til biblioteker, kulturhuse, skoler og daginstitutioner. Hvis ikke der kan aftales erstatningsforestillinger med disse i en nær fremtid, forsvinder producenternes økonomiske grundlag og de må dreje nøglen om.

Vi følger udviklingen på ISCENE.dk og bringer løbende nyheder og opdateringer omkring situationen og de tiltag som sættes i værk. 

Aprilfestival 2020 er udskudt på ubestemt tid. Festivalen var oprindelig planlagt til at blive afviklet i dagene 19.-26. april. Fra Holbæk Kommune udtaler chef for Kultur og Fritid, Brian Ahlquist: ”Vi havde planlagt en fantastisk festival og vores dagtilbud, skoler, lokalområder, erhvervsliv og mange flere, har lagt hjerteblod i det her. Lige nu kan vi ikke sige andet, end at Aprilfestival 2020 er udskudt på ubestemt tid. Vi gør alt, vi kan for at redde, hvad reddes kan og stoppe alle udgifter, der kan stoppes, så vi minimerer det økonomiske tab. Vi afdækker samtidigt løsninger og alternative scenarier med vores politikere, Teatercentrum og Slots- og Kulturstyrelsen, og vender så tilbage med en udmelding inden påske. Forhåbentligt med en ny dato for Aprilfestival i Holbæk Kommune”, siger han.