Del

Med stor politisk bevidsthed, legende sceniske formeksperimenter og en stærkt kropslig tilgang til instruktionsarbejdet genopfinder Sargun Oshana gang på gang scenerum og publikumskontakt. Instruktøren er næste levende billede i Bikubenfondens serie Artistic Practice.

Som led i Artistic Practice præsenterer Bikubenfonden teaterinstruktør Sargun Oshana, der viser en lovende kunstnerisk praksis. Oshana har fokus på grænsebrydning og mangfoldighed i bred forstand, og hans forestillinger omhandler blandt andet etnicitet, seksualitet, køn og klasse. Han er særligt optaget af post-migration og hvordan man som menneske kan frigøre sig fra fastlåste kategorier.

Oshana arbejder med en åbenhed, hvor både sceniske elementer, ord eller musik kan være definerende for en forestillings udtryk. Sammen med sin legende tilgang til publikumskontakten formår han gang på gang at genopfinde scenerummet, og det er en af grundene til, at Bikubenfonden har valgt at portrættere netop ham. Motivationen lyder som følger:

“Vi har valgt at pege på Sargun Oshana fordi han er en teaterinstruktør, der er særligt interesseret i at eksperimentere med sin faglighed. Ikke nok med at han kontinuerligt nytænker og nyskaber scenerummet, hans forestillinger har ofte en stærk kropslighed, hvor han skubber sine performere på scenen til det absolut yderste – og så leger han bevidst med vores reaktioner i sine ofte publikumsinddragende opsætninger. At han samtidig ikke er bange for at bruge af sine personlige erfaringer – bl.a. som flygtning – gør at hans praksis synes ekstraordinær stærk.

Legesyg med alvorskant

Inden udviklingen af portrættet fik Oshana mulighed for at udvælge en international profil som samtalepartner i den interviewsalon, der indgår i filmen. Valget faldt på en af Norges unge, dynamiske teaterledere Valborg Frøysnes, teaterdirektør ved Kilden Teater- og Konserthus. Om Sargun Oshana siger hun:

“Jeg oplever, at Sargun har en intensitet, en legesyghed med en særlig alvorskant, som fortæller os om et stærkt fortællebehov, og det gør ham til en meget spændende scenekunstner. Han har en politisk bevidsthed, som gennemsyrer hele hans kunstneriske virke, hvilket gør hans kunst kompromisløs og eksplosiv.”

I portrætfilmen får vi et indblik i Oshanas arbejde med forestillingen Desertør, som blev opsat på Teater Republique i starten af 2020, men pga. coronakrisen desværre ikke gennemført. Forestillingen handler om krigens traumer og lader publikum komme helt tæt på den desperation og rædsel, man befinder sig i som krigsflygtning.

“Teatret kan løfte det op i et helt andet medmenneskeligt rum. Det kan portrættere det i et helt nært, ægte rum – faktisk gennem abstraktionen. Og det kan måske give os en kropslig oplevelse af, hvad det vil sige at være i et traume, eller hvad det vil sige at opleve krigen helt tæt på”, fortæller Sargun Oshana i filmen.

Se Artistic Practice: Sargun Oshana her:

Læs mere om Artistic Practice her