Del

Hvad kan vi lære om os selv og vores værdier af Kina? I denne udgave af Bikubenfondens Kunstpodcast VISION, diskuterer instruktør Sigrid Johannesen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, Kinaekspert Mette Holm og asienkorrespondent Lene Winther, hvordan den vestlige verden kan lade sig inspirere af Kina, og hvordan kunsten kan udfordre fordomme og påvirke til forandring.

Kina er verdens andenstørste økonomi og fylder mere og mere i mediebilledet og ikke mindst på den globale politiske scene. Men hvor meget kender vi i Vesten egentlig til stormagten Kina? Og hvad kan vi lære om os selv og vores værdier af Kina?

Det var udgangspunktet for forestillingen MADE IN CHINA skabt af instruktør ved Sort/Hvid Sigrid Johannesen. Stykket var omdrejningspunkt for debatsalonen ‘Magtbalancen skælver’, der ligger til grund for denne udgave af Kunstpodcast VISION. Sigrid Johannesen fortæller i podcasten, at ideen til stykket opstod som et tankeeksperiment om, at fremtiden er kinesisk og med et ønske om at ville skubbe til stereotype forestillinger og se på Kina med nye øjne.

”Jeg kan møde virkeligheden med en fiktionspræmis. Jeg kan skabe fiktive rammer om de oplevelser, jeg har haft i Kina. Det er med til at skubbe grænserne for, hvad virkeligheden kan indeholde. Det er med til at åbne det forestillingsrum, der hedder at virkeligheden kan udfolde sig på tusindvis af alternative måder,” siger Sigrid Johannesen.

Kunsten kan indfange Kina på ny

Og netop kunsten har et potentiale, som kan bruges til at åbne for at forstå et helt andet værdisystem end det, vi kender fra Vesten og som udfordrer den måde, vi tænker om Kina på, siger asienkorrespondent ved Berlingske Lene Winther i podcasten.

”Det handler om, at når man som kunstner indgår i en dialog og prøver at indfange Kina på den ene eller den anden måde, at man i stedet for at give svarene forsøger at stille spørgsmålene og åbne op for en ikke nagelfast konklusion – sådan er Kina – men for nuancerne og alle de forskellige lag. At Kina er flere ting end det autoritære styre, end Kinas Kommunistparti, end telegiganten Huawei, end coronavirussen, der kommer fra Wuhan,” siger hun.

Lyt til podcasten her

I podcasten deltager

Sigrid Johannesen – husinstruktør og konceptudvikler ved Sort/Hvid

Bjørn Nørgaard – billedkunstner

Mette Holm – kinaekspert, forfatter og journalist

Lene Winther – journalist og asienkorrespondent ved Berlingske