Del

Skatkammer
3.- 13. sep 2020
Carte Blanche, Viborg

Carte Blanche vil ved udgangen af 2020 ikke længere være Viborgs egnsteater. Med deres sidste forestilling som egnsteater vil de forvandle hele teatret til et overflødighedshorn af oplevelser, hvor publikum føres gennem alle de største oplevelser, som teatret har skabt gennem de seneste femten år. 

Forestillingen Skatkammer får premiere i starten af september og med den siger Carte Blanche farvel til tilværelsen som egnsteater med maner. Her bliver oplevelser og installationer fra de seneste 15 år genskabt og nyfortolket i et labyrintisk univers af tankevækkende og overraskende møder. 

LÆS OGSÅ: Carte Blanche stopper som egnsteater i Viborg

”Skatkammer bliver et bombardement af sanseindtryk,” fortæller teatrets kunstneriske leder Sara Topsøe-Jensen. Skatkammer bygger på de mange forestillinger, som Carte Blanche har skabt gennem tiden: ”Vi har lavet Skatkammer for at give publikum en mulighed for at genopleve de bedste øjeblikke fra de mange forestillinger, som vi har skabt gennem årene.”

Det betyder, at ikke bare hele teatret, men også området omkring det bliver gjort levende. ”Vi har brugt to måneder på at bygge installationer i både teatersalen, foyeren og vores prøvesal,” siger Sara Topsøe-Jensen. ”Derudover bliver plænerne mellem bygningerne også inddraget i oplevelsen, så publikum kan opleve alle aspekter af Carte Blanches mange forestillinger gennem tiden.”

Gensyn med danske og udenlandske gæstespillere

Publikum vil møde både gamle og nye karakterer fra teatrets mange forestillinger, sat i scene i nye, kalejdoskopiske og overraskende sammenhænge. Forestillingen bliver således også en chance for at samle nogle af de mange internationale skuespillere, som gennem tiderne har været en del af Carte Blanche. 

Sara Topsøe-Jensen er stand-in for de udenlandske skuespillere i forestillingens scenografi. Foto: Christina Blangstrup Dahl

”Carte Blanche er et teater, der henter både inspiration og samarbejdspartnere såvel i som uden for Danmarks grænser,” siger Sara Topsøe-Jensen. ”Derfor var det indlysende at invitere nogle af de spillere, som har givet publikum nogle af de største oplevelser gennem tiderne.” Det gælder blandt andet Marga Socias – også kendt som kvinden med den magiske stemme i bl.a. Tomrum – og Benoït Gasnier, som blandt andet var gakket gartner ved åbningen af sØnæs i 2015.  

Forestilling med corona-benspænd

Som bekendt kom der pludselig en virus i vejen for store dele af kulturlivet. Derfor er en del af forberedelserne gået med at indrette scenografien, så der bliver taget hensyn til corona-forholdsreglerne. 

”Vi har brugt en del tid på at se på pladsforholdene og forløbet i forestillingen,” fortæller Betina Herløv Møller, der er designer på Carte Blanche. ”Heldigvis kan vi skille publikum ad i små grupper, så man kommer aldrig til at være tæt på store menneskemængder i løbet af forestillingen – og der er altid plads til at holde afstand. På den måde kan vi sikre os, at publikum ikke kommer for tæt på hinanden undervejs – men alligevel give vores gæster den oplevelse af fordybelse og nærvær, der er Carte Blanches adelsmærke.” 

Foto: Cindy Rudel

Ikke et farvel til Carte Blanche

Forestillingen er for øvrigt kun en afsked med tilværelsen som egnsteater, fortæller Sara Topsøe-Jensen – ikke med selve teatret. Det kommer nemlig til at leve videre. ”Når vi har afsluttet tilværelsen som egnsteater i Viborg kaster vi os over planerne for Carte Blanche version 2.0. Det bliver et andet udtryk end det, som vi havde som egnsteater, og vi glæder os rigtig meget til at genopfinde os selv – igen!”

Carte Blanche ophører med at være egnsteater 1. januar 2020.