Del

I denne uge begynder En tone i livet. Et projekt, hvor Den Jyske Opera sammen med kommuner, kulturinstitutioner og NGO’er udvikler et nyskrevet musikalsk værk, bygget på minder og fortællinger fra danske og engelske borgere.

De mange minder bearbejdes af danske og engelske kunstnere. Det færdige resultat uropføres i september 2021, hvor værket åbner Den Jyske Operas børneoperafestival GrowOP!

En tone i livet

En tone i livet er et borgerinddragende kunstprojekt, hvis første fase netop er begyndt. Her mødes forskellige mennesker i sanggrupper, hvor de synger sammen og taler om de minder, som knytter sig til sangene. Minderne indsamles og bringes senere videre til forfatter Cecilie Eken, der er udset til at skrive en sangtekst på baggrund af de mange fortællinger, mens komponist Søren Møller skriver musikken. I september 2021, kan de medvirkende sanggrupper vise det færdige værk frem for publikum.

”Det er vigtigt for os, at vi med En tone i livet, med økonomisk støtte fra både Spar Nord Fonden og Manchester, Aarhus og Aalborg-puljen, kan give personer på tværs af generationer, interesser og fortællinger en stemme på GrowOP! Festival i 2021 og samtidig give dem lejlighed til at sætte livet i toner,” udtaler projektleder for En tone i livet og udviklingschef i Den Jyske Opera, Lene Juul Langballe.

Del af et fællesskab

I efteråret 2020 mødes en professionel sanger og workshopleder fra Den Jyske Opera med en række helt forskellige mennesker i Region Midtjylland: Røde Kors’ frivillignetværk i Holstebro, Røde Kors’ frivillignetværk Værket i Aarhus, Fundamentet i Aarhus og Bydelsmødrene i Gellerup. Fællesnævneren for grupperne er, at de er centreret omkring NGO’ers netværk af borgere.

”Vores frivillige i Røde Kors Holstebro gør noget for andre, men de søger også selv at være en del af et fællesskab. Med En tone i livet får vi mulighed for at tilføre noget sang til vores organisation og skabe et sammenhold på tværs af vores besøgsvenner, butikstjeneste, indsamlere, ’nørklere’ og caféfrivillige,” siger Else Hjortbak, aktivitetsleder i Røde Kors’ Besøgstjeneste i Holstebro.

De historier, der bliver fortalt, vil blive nedskrevet og sendt videre til forfatter Cecilie Eken, der i begyndelsen af 2021 skriver værkets sangtekst. Efterfølgende skriver komponist Søren Møller musikken. Begge glæder sig, og Søren Møller kalder det et demokratisk og mangfoldigt projekt. Cecilie Eken forklarer:

”Når vi gør virkelige fortællinger til kunst, kan selv de grimmeste minder og den hårdestelivshistorie blive til et kunstværk, som de medvirkende kan stå på scenen i sommeren 2021 og løfte i fællesskab.”

En tone i livet uropføres under GrowOP! i september 2021.