Del

Dansk Teater stiller forslag om en midlertidig ændring af kommunernes ret til refusion af børneteater. Både for at sikre fremtiden for dansk børneteater, og for at give alle børn muligheden for at opleve scenekunst.

I forslaget skriver Dansk Teater blandt andet, at “alle børn skal have muligheden for at få koncertoplevelser og opleve professionel scenekunst – også selvom corona hersker.”

“Vi har stillet forslaget på baggrund af en oplevelse af, at kommunerne lige nu skal stimuleres til at bestille børneteater til skoler og institutioner. De mange ændringer i retningslinjerne betyder, at ingen kommuner køber børneteater til foråret,” forklarer direktør i Dansk Teater, Peter Mark Lundberg til ISCENE, og fortsætter:

“Vi kan sagtens forstå kommunernes tøven, når de ikke er sikre på, at de rent faktisk kan afvikle de indkøbte forestillinger. Men usikkerheden smadrer branchen. Derfor foreslår vi, at de – i stedet for de vanlige 50% refusion – i en periode får 100% refusion. På den måde risikerer hverken kommunerne eller teatrene at tabe penge. Det tror vi på, vil stimulere kommunerne til at købe igen”.

Ikke bare kompensation

I forslaget angiver Dansk Teater, at der i dag er “afsat henholdsvis 25 mio. kr. og 14 mio. kr. årligt til ordningen, og en 100% refusion vil koste max 20 mio. kr. for perioden.”

Peter Mark Lundberg håber, at politikerne vil se positivt på forslaget og ikke blot vil fokusere på kompensation. “Vi er ikke store fortalere for, at man støtter, at folk går derhjemme og ikke kan udøve deres kunst. Vi vil hellere støtte, at kunstnerne får lov at lave teater,” forklarer han.

“Svaret er for mig ikke, at man bare får kompensation eller hjælpepakker. Vi skal have en løsning, så børn stadig kan få lov at se teater. Det kan godt være, de kun får lov at spille for det halve antal publikummer. Men det er bedre end slet ingen. Der er enormt meget fokus på festivaler og Superligaen, mens børneteatret bliver glemt. Vi vil gerne fremtidssikre børneteatret, som vi tidligere har taget for givet,” understreger Peter Mark Lundberg. 

Dansk Teater er branche- og arbejdsgiverorganisation for professionelt producerende teatre og scenekunstkompagnier i hele Danmark.