Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Picnic – sød fortælling om kærlighedens op- og nedture

Syddjurs Egnsteater har netop haft premiere på Picnic, som er deres første forestilling kun til voksne. Og resultatet er en velfungerende teateroplevelse med forankring i lokalsamfundet.

Midt i en usædvanligt kold og regnfuld maj måned har Syddjurs Egnsteater premiere på deres nye forestilling Picnic, som spiller under åben himmel i haver rundt omkring på Djursland og i Aarhus-området.

Picnic var egentlig tænkt som en turnéforestilling, der skulle spille i forsamlingshusene på Djursland. Men for at imødekomme udfordringerne med de mange coronarelaterede restriktioner blev forestillingen skrevet om til at foregå udendørs i haver med et mindre publikumsantal. Og det lader til at være et godt valg.

Historiefortælling midt i naturen

Det er måske en overdrivelse at kalde premiereaftenens hyggelige og velplejede have for natur, men som publikum bliver placeret på stole og bænke på græsplænen under de blomstrende æbletræer, mens fuglene kvidrer, som gjaldt det livet, så føles naturen alligevel vældig tæt på.

Picnic er baseret på historier indsamlet fra mennesker på Djursland, hvilket giver forestillingen en velfungerende lokal forankring. Teaterleder Hege Tokle har vævet de mange historier sammen til én sammenhængende fortælling om parret Mona og Christian, der tager på skovtur og tænker tilbage på deres liv sammen med alle de op- og nedture, der har været. For livet er jo ikke altid en dans på roser.

Bierne summer i frugttræerne over os og de to skuespillere skifter mellem små nedslag fra tidligere episoder i deres fælles liv og den nutidige rammefortælling med skovturen. Ved første øjekast virker det hele let og muntert, men efterhånden som fortællingen skrider frem, kommer større følelser som vrede, jalousi og måske også forsoning eller i hvert fald afklaring på banen.

Picnic Syddjurs Egnsteater
Picnic, Syddjurs Egnsteater. Foto: Martin Busborg

Enkelt og velfungerende

Midt på plænen foran publikum ligger en enorm, kunstig træstamme, som udgør det eneste store element i Kirstine Pedersens scenografi. Træstammen kan åbnes på midten og omdannes til en slagbænk, hvorfra de to skuespillere fremdrager mindre rekvisitter til historien.

Mikael Helmuth er den muntre Christian, der – for at fejre en mærkedag i parforholdet – har arrangeret en surprise-picnic for sin let skeptiske hustru Mona (Pia Lund Andersen). Han har medbragt et hjemmelavet kortspil med temaer, de to kan tale om. Og her kommer de vidt omkring fra det første møde og det mest romantiske øjeblik til mere tunge, følelsesladede emner som svigermor og de børn, de aldrig fik.

I Hege Tokles tekst og iscenesættelse sættes hverdagens små og store udfordringer i scene. De to skuespillere kunne være hvilket som helst midaldrende ægtepar, der har gået gennem livet sammen. Og det er netop derfor, Picnic fungerer så fint. At det hele så på premiereaftenen går op i en højere enhed med solskin og blå himmel, er blot en ekstra bonus.

Seneste

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Scenekunstens Årsmøde 2024 sætter fokus på fremtidens scenekunst

Mandag den 3. juni afholdes Scenekunstens Årsmøde som en...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for, at sæson 25/26 bliver en sæson med fairness i højsædet med denne venlige påmindelse om...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan skabes nye kollektive visioner og strømninger? Det er nogle af de tematikker, som tages op...