Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

ILT festival 2021 huskede børnene

ILT festival 2021 bød på et alsidigt, spændende program med teater, dans og performance, der også indeholdt flere gode oplevelser for børnefamilierne – og dermed fremtidens publikum.

Weekendens afsluttende program på ILT festival 2021 fik et ekstra nøk i vejret af det smukke solskinsvejr, der endelig indfandt sig og fik Aarhus’ gader til at summe af liv og glade mennesker i alle aldre.

“Expect the unexpectable” lød sloganet for ILT festival 2021, der med sit brede, internationale program helt sikkert har tiltrukket scenekunstinteresserede fra hele landet. Med velkendte navne som belgiske Ontroerend Goed på Bora Bora og britiske Akram Khan Company i Musikhuset var det voksne publikum så afgjort tilgodeset, men de lokale børnefamilier blev bestemt ikke glemt.

Rue d’Orchampt

Det er aldrig for tidligt at introducere børn til scenekunst. Og en familievenlig festival som ILT er et godt sted at starte. Særligt tre punkter i årets program var oplagte for børnefamilier.

For de eventyrlystne, der ikke havde lyst til kun at se på, var franske Groupe Zurs Rue d’Orchampt på Teatret Gruppe 38 et oplagt udflugtsmål. I mindre grupper lukkedes publikum ind i teatersalen, der var omdannet til en stor installation med interagerende performere. Installationen mindede på mange måder om dem, vi herhjemme kender fra Carte Blanches sansemættede oplevelser, dog uden helt at ramme samme niveau af forunderlighed og nærvær fra performerne.

Der gik lidt tid, før man som besøgende til Rue d’Orchampt forstod, at man ikke var tilskuer, men medskabende til værket. Det store rum var opdelt på midten af en tynd væg. Rundt om i lokalet var små stationer placeret, hvor man kunne se små filmsekvenser projiceres i røg eller sand, male på et landskabsmaleri, som småbitte mennesker vandrede hen over, eller spejle sig i et spejl, der ikke viste et spejlbillede men et andet menneske, der gengav ens bevægelser. Først når man trådte ind på den anden side af væggen stod det klart, at personerne på maleriet og mennesket i spejlet kunne være én selv. Spejlbilledet, videoprojektionerne af små mennesker på landskabsmaleriet og de andre billeder på væggen i det første lokale, viste alle noget, der fandt sted på den anden side af væggen. Som en alternativ virkelighed, der så afgjort kunne fascinere både børn og voksne.

ilt 21 børn program
The Little Suicides. Olivia Molnár. Foto: Eva Kaufmann

The Little Suicides

Finurlig og tankevækkende var Gyvla Molnárs performance fra 1980’erne The Little Suicides, som hans datter Olivia Molnár har overtaget opførelsen af. The Little Suicides kunne opleves på Teater Refleksion og var for alle fra 7 år. Historierne blev fortalt på engelsk, men kunne også fint forstås uden ordene.

Især den første halvdel, som netop indeholdt de små selvmord var fængende og morsom, de triste historier taget i betragtning. Siddende ved et lille bord fortalte Olivia Molnár to historier om små ting. Først var det en brusetablet, der bare så gerne ville være en del af karamellernes flok, men til sidst begik selvmord i et vandglas, fordi den afvistes. Dernæst var det en ulykkelig kærlighedshistorie mellem en tændstik og en kaffebønne.

De to små historier var fængende og underholdende, hvilket også betød, at den anden halvdel af performancen, hvor Molnár talte om tid og gik tur på et kort, fik et lidt overflødigt præg. Men som helhed betragtet var det turen ind i mørket værd.

ilt festival 2021 børn program
Babyhvalen Kujira. Centre de Titelles de Lleida. Foto: Oriol Clavera

Babyhvalen Kujira

Hørte man til de solhungrende, der ikke var meget for at forlade sommersolens varme for teatersalens mørke, så var der også oplevelser i gaderne under ILT festival 2021. Udover sikre børnehits som ansigtsmaling og musik på Festival Square ved Teatret Svalegangen kunne man være heldig at støde på spanske Centre de Titelles de LLaida i et optog med deres enorme babyhval Kujira.

På et stort stativ på hjul og med bevægelser styret af to dukkeførerne på jorden gled den enorme babyhval gennem menneskemængderne til fryd for både voksne og børn. Ledsaget af musik, bølgende bevægelser med kroppen og kække sving med halefinnen så den store blå hval særdeles livagtig ud. Det er en særlig oplevelse at være så tæt på et så stort, fremmedartet væsen. ILT Festival er gode til at sørge for denne type af oplevelser, som er tilgængelige for alle i gaderne. Babyhvalen Kujira var et hit – akkurat som hollandske Close-Act Theatres Blue Birds i 2019 og deres Saurus i 2017. Så de aarhusianske børnefamilier kan allerede begynde at glæde sig til, hvad programmet for ILT 23 kommer til at byde på.

Læs mere om ILT Festival her.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...