Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

ILT festival 2021 huskede børnene

ILT festival 2021 bød på et alsidigt, spændende program med teater, dans og performance, der også indeholdt flere gode oplevelser for børnefamilierne – og dermed fremtidens publikum.

Weekendens afsluttende program på ILT festival 2021 fik et ekstra nøk i vejret af det smukke solskinsvejr, der endelig indfandt sig og fik Aarhus’ gader til at summe af liv og glade mennesker i alle aldre.

“Expect the unexpectable” lød sloganet for ILT festival 2021, der med sit brede, internationale program helt sikkert har tiltrukket scenekunstinteresserede fra hele landet. Med velkendte navne som belgiske Ontroerend Goed på Bora Bora og britiske Akram Khan Company i Musikhuset var det voksne publikum så afgjort tilgodeset, men de lokale børnefamilier blev bestemt ikke glemt.

Rue d’Orchampt

Det er aldrig for tidligt at introducere børn til scenekunst. Og en familievenlig festival som ILT er et godt sted at starte. Særligt tre punkter i årets program var oplagte for børnefamilier.

For de eventyrlystne, der ikke havde lyst til kun at se på, var franske Groupe Zurs Rue d’Orchampt på Teatret Gruppe 38 et oplagt udflugtsmål. I mindre grupper lukkedes publikum ind i teatersalen, der var omdannet til en stor installation med interagerende performere. Installationen mindede på mange måder om dem, vi herhjemme kender fra Carte Blanches sansemættede oplevelser, dog uden helt at ramme samme niveau af forunderlighed og nærvær fra performerne.

Der gik lidt tid, før man som besøgende til Rue d’Orchampt forstod, at man ikke var tilskuer, men medskabende til værket. Det store rum var opdelt på midten af en tynd væg. Rundt om i lokalet var små stationer placeret, hvor man kunne se små filmsekvenser projiceres i røg eller sand, male på et landskabsmaleri, som småbitte mennesker vandrede hen over, eller spejle sig i et spejl, der ikke viste et spejlbillede men et andet menneske, der gengav ens bevægelser. Først når man trådte ind på den anden side af væggen stod det klart, at personerne på maleriet og mennesket i spejlet kunne være én selv. Spejlbilledet, videoprojektionerne af små mennesker på landskabsmaleriet og de andre billeder på væggen i det første lokale, viste alle noget, der fandt sted på den anden side af væggen. Som en alternativ virkelighed, der så afgjort kunne fascinere både børn og voksne.

ilt 21 børn program
The Little Suicides. Olivia Molnár. Foto: Eva Kaufmann

The Little Suicides

Finurlig og tankevækkende var Gyvla Molnárs performance fra 1980’erne The Little Suicides, som hans datter Olivia Molnár har overtaget opførelsen af. The Little Suicides kunne opleves på Teater Refleksion og var for alle fra 7 år. Historierne blev fortalt på engelsk, men kunne også fint forstås uden ordene.

Især den første halvdel, som netop indeholdt de små selvmord var fængende og morsom, de triste historier taget i betragtning. Siddende ved et lille bord fortalte Olivia Molnár to historier om små ting. Først var det en brusetablet, der bare så gerne ville være en del af karamellernes flok, men til sidst begik selvmord i et vandglas, fordi den afvistes. Dernæst var det en ulykkelig kærlighedshistorie mellem en tændstik og en kaffebønne.

De to små historier var fængende og underholdende, hvilket også betød, at den anden halvdel af performancen, hvor Molnár talte om tid og gik tur på et kort, fik et lidt overflødigt præg. Men som helhed betragtet var det turen ind i mørket værd.

ilt festival 2021 børn program
Babyhvalen Kujira. Centre de Titelles de Lleida. Foto: Oriol Clavera

Babyhvalen Kujira

Hørte man til de solhungrende, der ikke var meget for at forlade sommersolens varme for teatersalens mørke, så var der også oplevelser i gaderne under ILT festival 2021. Udover sikre børnehits som ansigtsmaling og musik på Festival Square ved Teatret Svalegangen kunne man være heldig at støde på spanske Centre de Titelles de LLaida i et optog med deres enorme babyhval Kujira.

På et stort stativ på hjul og med bevægelser styret af to dukkeførerne på jorden gled den enorme babyhval gennem menneskemængderne til fryd for både voksne og børn. Ledsaget af musik, bølgende bevægelser med kroppen og kække sving med halefinnen så den store blå hval særdeles livagtig ud. Det er en særlig oplevelse at være så tæt på et så stort, fremmedartet væsen. ILT Festival er gode til at sørge for denne type af oplevelser, som er tilgængelige for alle i gaderne. Babyhvalen Kujira var et hit – akkurat som hollandske Close-Act Theatres Blue Birds i 2019 og deres Saurus i 2017. Så de aarhusianske børnefamilier kan allerede begynde at glæde sig til, hvad programmet for ILT 23 kommer til at byde på.

Læs mere om ILT Festival her.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...