Del

Over halvdelen af landets teatre oplever udfordringer med at få billetsalget op på samme niveau som før coronakrisens indtog. Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teaters
medlemmer.

59% af de adspurgte teatre svarer, at deres billetsalg på nuværende tidspunkt er lavere end under en normal sæson før Covid-19.

”Det bugner med kulturtilbud lige nu, og den seneste tids hurtige genåbning af scenekunsten har resulteret i meget kort tid til at sælge fulde teatersale. Derfor kæmper nogle af landets teatre stadig med at få alle billetter solgt her i begyndelsen af efterårssæsonen”, siger Peter Mark Lundberg, direktør for Dansk Teater.

Teatre arbejder for at få publikum tilbage

Hele 87% af de teatre, der har et lavere billetsalg, mener således, at den korte tid til at sælge fulde sale er en vigtig årsag til det haltende billetsalg.

”Undersøgelsen peger på, at den hurtige genåbning af scenekunsten ikke har været lige så let, som man kunne have håbet på. Derfor er jeg også glad for, at teatrene over hele landet virkelig sætter ind, når det gælder om at få publikum tilbage i salene. Det er nu, vi skal vise alt den gode kunst, vi har på hylderne,”
siger Peter Mark Lundberg.

Ændrede vaner

En anden hovedårsag er, at publikums vaner måske har ændret sig under coronakrisen. 83% af de adspurgte teatre, der døjer med et lavere billetsalg, mener, at coronakrisen i nogen eller høj grad kan have forandret publikums vaner.

Teatrene frygter, at befolkningen efter halvandet år med Covid-19 er blevet hjemmevante. På den baggrund oplever teatrene udfordringer med at få gæsterne tilbage i teatersalene – og det på trods af, at næsten alle coronarestriktionerne i kulturlivet nu er ophævet. Derudover svarer 52% af teatrene med et lavere billetsalg, at tilbageholdenheden blandt deres
publikummer kan skyldes frygt for nye restriktioner – og aflysninger i efteråret og til vinter.

Plads til optimisme

Der er dog også tegn på optimisme i branchen. Mange teatre giver udtryk for, at der er stor gensynsglæd og begejstring blandt de publikummer, som allerede er vendt tilbage til teatersalene og tror på, at flere snart vil følge trop. Det er da også 18% af teatrene, der kan melde om et højere billetsalg end normalt.

”Fra de undersøgelser, vi laver sammen med Applaus, ved vi, at borgerne har savnet at gå i teateret under coronakrisen, men vi kan også se, at lyst ikke nødvendigvis automatisk bliver til handling og køb. Derfor skal både politikere og scenekunstbranchen handle på genopretningen nu, så vi forhåbentligt snart kan ånde lettet op og lægge nedlukningen helt bag os. Vi har et fælles ansvar for, at borgerne igen kan træde bekymringsfrie ind i teatersalene,” siger Peter Mark Lundberg.

Kilde: Dansk Teater

Undersøgelsen er foretaget af branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater i perioden 20. - 30. august. Halvdelen af Dansk Teaters medlemmer har besvaret undersøgelsen.