Populært lige nu

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...

To sceneinstruktører tiltræder legatudvalget for scenekunst

Statens Kunstfonds Repræsentantskab har netop udpeget 15 medlemmer af de nye legatudvalg, der tiltræder i starten af det nye år. Herunder to sceneinstruktører udvalgt...
Annoncespot_imgspot_img

Fredag åbner STORM – Danmarks museum for humor og satire

Hvad var morsomt midt i 1800-tallet? Har satiren nogensinde gået på listefødder? Hvad grinede vi af som børn, som teenagere, som voksne? Det får danskerne mulighed for at gå på opdagelse i, når Frederiksbergmuseerne åbner STORM – et museum for sjov, for alvor og for eftertænksomhed.

På Kulturnatten den 15. oktober slår Frederiksbergmuseerne for første gang dørene op til STORM – Danmarks eneste museum for humor og satire. Museets navn er en hyldest til Storm P., og førstesalen er dedikeret til formidlingen af den folkekære humorist.

På STORM møder gæsterne humoren fra de første revyer, der blomstrede op med Grundlovens trykke- og ytringsfrihed, til nutidens satire i radio, tv, aviser og på comedy-scenen. Fra Storm P., Liva Weel og PH over Dirch Passer til Casper Christensen og Roald Als; det er tidernes største kunstnere, som fører ordet i en underholdende vinkel på danskerne.

Meget at grine af

”Vi danskere er kendt for vores sorte humor, der sjældent lader sig oversætte. Vores ret til at lave sjov med hinanden og andre står vi fast på, og vi taler ofte om den lange, stærke tradition for humor og satire som en central del af den demokratiske dialog i Vesten. Men humor og satire har ofte skarpe kanter, man kan slå sig på, og derfor kan det, som kan få os til at grine sammen og styrke fællesskabet, også skabe dybe kløfter,” siger Astrid la Cour, direktør for Frederiksbergmuseerne, som STORM hører under.

Derfor kan det være med til at kvalificere vores dialog med hinanden og andre, at vi ved, hvad vi er rundet af. Der er meget at grine af på museet – men forhåbentlig går man også derfra med ny viden og eftertanke.

”Humor og satire kan være troldsplinten i det danske blik på os selv og hinanden. På STORM får man gennem humoristernes og satirikernes øjne et blik på den danske identitet og selvforståelse. Vi håber, at vi med STORM kan brede den rige tradition for humor og satire ud og derved være med til at perspektivere og nuancere såvel vores blik på os selv, som på vores møde med verden,” siger Astrid la Cour.

Åbner med særudstilling

På Kulturnatten slår STORM også dørene op til en særudstilling om det eviggyldigt interessante emne: Sex. I særudstillingen Blot til lyst? kastes et humoristisk og satirisk blik på seksualiteten; fra de intime øjeblikke i soveværelset til chauvinistiske arketyper i storrumskontorerne.

”Sex kan illustrere humorens iboende modsætninger. Sex i humor og satire kan både være frigørende og samtidig være med til at fastholde stereotyper, strukturer og magtforhold, som kan være problematiske. For at få et nutidsblik på disse modsætninger, har vi inviteret en række debattører, meningsdannere og organisationer til at kommentere på udstillingen. Vores forhåbning er at denne tilgang vil blotlægge vores syn på og samtaler om sex gennem tiden – og dermed illustrere strømninger, spørgsmål og dobbeltmoral, ” forklarer Astrid la Cour.

Med STORM har Frederiksbergmuseerne samlet Storm P.-museet og Alhambra i et fælles kraftcenter for humor og satire. Udover udstillinger, foredrag og workshops på museet, vil STORM i høj grad rykke aktiviteter udenfor museets mure, så man kan møde satiren og humoren i byrummet, på skoler og institutioner.

STORM åbner på Frederiksberg Runddel fredag den 15. oktober. Læs mere om museet her.

Kilde: Frederiksbergmuseerne

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Annonce
Annonce

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...