Populært lige nu

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det danske publikum og skabe en øget opmærksomhed om dansk scenekunst for resten af verden. Det...
Annoncespot_imgspot_img

Scenekunstens forandringspotentiale – valgmøde på Husets Teater

Husets Teater bød op til kommunalpolitisk debat om scenekunstneriske visioner og Små storbyteatre-ordningen i København.

Kommunalvalgkampen er i gang og fire københavnske kandidater mødte op på Husets Teater til debat med fokus på Små storbyteatre-ordningen. Der stod en del blæst om ordningen, da den blev forhandlet sidste år (til ikrafttrædelse 1. januar 2021). Nogle fik mere, andre fik bevillingen beskåret, der blev protesteret og ekstra bevillinger blev forhandlet hjem.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alternativet), Jonas Bjørn Jensen (Socialdemokraterne), Karina Vestergård Madsen (Enhedslisten) og Christopher Røhl (Radikale Venstre) var enige om, at aftalen trods alt var landet godt. Men også at man ikke kan regne med, at strategien med at gå efter ekstra bevillinger automatisk kan komme i brug næste gang, ordningen forhandles.

Er flere penge et mål i sig selv?

Bevillinger fyldte en del på mødet, hvor kulturpolitikerne fik iscenesat sig selv i samme båd som de fremmødte kunstnere og kulturarbejdere. Udfordringen med at forhandle flere penge til området blev således illustreret med tidligere kulturminister Joy Mogensens famøse bemærkning om kulturen som relevant emne under en pandemi. Kultur er ifølge de fremmødte politikere svær at sælge og kræver derfor dybere indsigt i området end andre sagsområder.

Det handler derfor ifølge Franciska Rosenkilde om at få talt kulturens forandringspotentiale op som en uundværlig del af det at flytte et samfund, i hendes tilfælde i en grønnere retning. Karina Vestergård Madsen plæderede for flere midler til at introducere scenekunst til børn, mens både Jonas Bjørn Jensen og Christoffer Røhl talte om geografisk spredning. Den første med adgang for de mange som fixpunkt, den sidste med fokus på at udvikle feltet kunstnerisk.

Opgør med dogmer i kulturpolitikken

Salen bød engageret ind på særligt to områder, som ikke er specifikt københavnske problematikker. Først blev der sagt klart fra overfor kulturpolitikernes brug af begrebet “ildsjæl” om de aktører, der løber nye initiativer i gang og i øvrigt holder dem kørende på meget små budgetter. Det er en gammel myte om kunstnere, men ingen ønsker at brænde op – eller have fire titler for at få livet og kunsten til at hænge sammen. Ordet “ildsjæl” vækker – uanset hvor anerkendende det er ment – netop de konnotationer og kandidaterne kunne jo overveje at finde andre ord for at være arbejdsom og ambitiøs som led i deres eget mål om at tale kulturpolitikken op.

Valgmøde 2021
Valgmøde om scenekunst på Husets Teater. Foto: Husets Teater.

Der har gennem en årrække blandt politikeren været en forventning om, at kunst i vidt omfang kan finansieres af fonde. At fonde ikke finansierer drift, kun projekter, fører til megen kreativ projektmageri. Kreativitet, som kunne være brugt på at arbejde med sin kerneopgave som lille storbyteater, som Husets Teaters administrative chef Agnete Krabbe pointerede. Sort/Hvids administrative chef Mette Bryndum supplerede: fondsmaterialer er øremærkede og erstatter ikke driftsmidler. Begge efterlyste ro og fokus til etablerede institutioner som de små storbyteatre.

Det handler fortsat om at prioritere

Panelet udtrykte stor forståelse for synspunktet, men flere var samtidig også ganske klare i spyttet om det faktum, at politik handler om at prioritere. Et er, at kultur er oppe mod børnehaver og ældrepleje, men direkte adspurgt om et kulturklippekort til unge, som Alternativet har foreslået, bemærkede Jonas Bjørn Jensen tørt, at det ville koste 20-25 mio. og dem vil han hellere putte ind i Små storbyteater-ordningen.

Der var også bred enighed i panelet om, at der er grænser for, hvor tyndt smørret skal smøres ud. Kommer der ikke flere bevillinger, men tværtimod flere initiativer, når ordningen skal forhandles næste gang, vil det betyde lukning for nogle, så andre kan få ro til arbejdet.

Moderator Anna Thygesen fremstod ikke som synderlig bekendt med vilkår for hverken kommunalpolitik eller kulturverdenen. Hun stak lidt til panelet, ramte sjældent plet, men tillagde flere gange panelisterne det modsatte synspunkt af, hvad de lige havde sagt. Det trak lidt ned på et ellers engageret valgmøde, hvor kandidaterne både kom langt ned i det lokale og op og strejfe de visioner, som de ud over pengeposerne måske skal fokusere mere på i fremtiden?

Seneste

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok...

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok...

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør i disse dage stop i Aarhus, som den første danske by nogensinde. I forlængelse heraf...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på alle måder eklektiske teaterkoncert Parents Playlist publikum i hånden og ind i forældrelivets følelser. Gennem...