Populært lige nu

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg møder kritik efter uddeling af ny scenekunstpakke

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune for nylig udmøntede en ny scenekunstpakke, lød der kritik fra branchen om, at kommunen løb fra sine...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på en række danseperformances, som vi løbende giver minianmeldelser under festivalen. Under programmets tematiske overligger Utopia...
Annoncespot_imgspot_img

Scenekunstens forandringspotentiale – valgmøde på Husets Teater

Husets Teater bød op til kommunalpolitisk debat om scenekunstneriske visioner og Små storbyteatre-ordningen i København.

Kommunalvalgkampen er i gang og fire københavnske kandidater mødte op på Husets Teater til debat med fokus på Små storbyteatre-ordningen. Der stod en del blæst om ordningen, da den blev forhandlet sidste år (til ikrafttrædelse 1. januar 2021). Nogle fik mere, andre fik bevillingen beskåret, der blev protesteret og ekstra bevillinger blev forhandlet hjem.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alternativet), Jonas Bjørn Jensen (Socialdemokraterne), Karina Vestergård Madsen (Enhedslisten) og Christopher Røhl (Radikale Venstre) var enige om, at aftalen trods alt var landet godt. Men også at man ikke kan regne med, at strategien med at gå efter ekstra bevillinger automatisk kan komme i brug næste gang, ordningen forhandles.

Er flere penge et mål i sig selv?

Bevillinger fyldte en del på mødet, hvor kulturpolitikerne fik iscenesat sig selv i samme båd som de fremmødte kunstnere og kulturarbejdere. Udfordringen med at forhandle flere penge til området blev således illustreret med tidligere kulturminister Joy Mogensens famøse bemærkning om kulturen som relevant emne under en pandemi. Kultur er ifølge de fremmødte politikere svær at sælge og kræver derfor dybere indsigt i området end andre sagsområder.

Det handler derfor ifølge Franciska Rosenkilde om at få talt kulturens forandringspotentiale op som en uundværlig del af det at flytte et samfund, i hendes tilfælde i en grønnere retning. Karina Vestergård Madsen plæderede for flere midler til at introducere scenekunst til børn, mens både Jonas Bjørn Jensen og Christoffer Røhl talte om geografisk spredning. Den første med adgang for de mange som fixpunkt, den sidste med fokus på at udvikle feltet kunstnerisk.

Opgør med dogmer i kulturpolitikken

Salen bød engageret ind på særligt to områder, som ikke er specifikt københavnske problematikker. Først blev der sagt klart fra overfor kulturpolitikernes brug af begrebet “ildsjæl” om de aktører, der løber nye initiativer i gang og i øvrigt holder dem kørende på meget små budgetter. Det er en gammel myte om kunstnere, men ingen ønsker at brænde op – eller have fire titler for at få livet og kunsten til at hænge sammen. Ordet “ildsjæl” vækker – uanset hvor anerkendende det er ment – netop de konnotationer og kandidaterne kunne jo overveje at finde andre ord for at være arbejdsom og ambitiøs som led i deres eget mål om at tale kulturpolitikken op.

Valgmøde 2021
Valgmøde om scenekunst på Husets Teater. Foto: Husets Teater.

Der har gennem en årrække blandt politikeren været en forventning om, at kunst i vidt omfang kan finansieres af fonde. At fonde ikke finansierer drift, kun projekter, fører til megen kreativ projektmageri. Kreativitet, som kunne være brugt på at arbejde med sin kerneopgave som lille storbyteater, som Husets Teaters administrative chef Agnete Krabbe pointerede. Sort/Hvids administrative chef Mette Bryndum supplerede: fondsmaterialer er øremærkede og erstatter ikke driftsmidler. Begge efterlyste ro og fokus til etablerede institutioner som de små storbyteatre.

Det handler fortsat om at prioritere

Panelet udtrykte stor forståelse for synspunktet, men flere var samtidig også ganske klare i spyttet om det faktum, at politik handler om at prioritere. Et er, at kultur er oppe mod børnehaver og ældrepleje, men direkte adspurgt om et kulturklippekort til unge, som Alternativet har foreslået, bemærkede Jonas Bjørn Jensen tørt, at det ville koste 20-25 mio. og dem vil han hellere putte ind i Små storbyteater-ordningen.

Der var også bred enighed i panelet om, at der er grænser for, hvor tyndt smørret skal smøres ud. Kommer der ikke flere bevillinger, men tværtimod flere initiativer, når ordningen skal forhandles næste gang, vil det betyde lukning for nogle, så andre kan få ro til arbejdet.

Moderator Anna Thygesen fremstod ikke som synderlig bekendt med vilkår for hverken kommunalpolitik eller kulturverdenen. Hun stak lidt til panelet, ramte sjældent plet, men tillagde flere gange panelisterne det modsatte synspunkt af, hvad de lige havde sagt. Det trak lidt ned på et ellers engageret valgmøde, hvor kandidaterne både kom langt ned i det lokale og op og strejfe de visioner, som de ud over pengeposerne måske skal fokusere mere på i fremtiden?

Seneste

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...

★★★★★☆ Genesis – komplekse samtidsproblematikker i et forrygende og originalt artistisk sprog

Det spritnye danskbaserede, internationale cirkuskompagni Copenhagen Collective debuterede forleden...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening i et kunstnerisk kredsløb? Og hvad gemmer kunstnerne selv? Den digitale bevægelse i samfundet har...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys jury løfte sløret for, hvem der er nomineret til den 46. udgave af Revyernes Revy...