Del

I december sætter Kolding Egnsteater og energikoncernen EWII lys på teater-facaden i bæredygtighedens navn. Lyset skifter farve alt efter om strømmen er bæredygtig eller fossil. Grønt lys betyder bæredygtig strøm og er lyset rødt, så er strømmen fra olie eller gas.

Kolding Egnsteater sætter fokus på grøn omstilling. I hele december bliver teatret nemlig lyst op af otte spotlights, der skifter farve, alt efter om strømmen i kontakten kommer fra bæredygtige kilder som sol og vind og dermed er ”grøn” – eller om den er ”sort” og kommer fra fossile energikilder.

Samarbejde med energiselskab

Det er energiselskabet EWII, der sammen med egnsteatret lancerer en oplysningskampagne om grøn strøm. Teatret tænder for lysinstallationen i dag den 1. december.  

”Vi vil gerne sætte fokus på, at vi stadig har et stykke vej at gå, før al strømmen er grøn. Vores opgave imens vi omstiller samfundet til 100 procent vedvarende energi, er at reducere forbruget, når det ikke er grønt,” siger Mette Daugård, der er direktør for Forretningsudvikling, Marketing og Branding i EWII Koncernen.

Teatret som oplagt frontløber

”Vi står midt i en grøn omstilling og som almindelig borger har man måske nogle spørgsmål til alle de ændringer, der sker i ens hverdag. Denne lille oplysningskampagne om grøn strøm er lavet på en lidt skæv måde og kan forhåbentlig være et bidrag til den store, nødvendige samtale om forbrug og energi, som vi er i gang med i Danmark,” lyder det fra Sophie Lauring, direktør på Kolding Egnsteater.

Hun mener, at kulturlivet er oplagte frontløbere på den grønne omstilling:

”Mange kulturinstitutioner bruger store mængder strøm – vi bruger selv meget strøm her i huset, fordi vi har en scene, vi skal belyse og driver store sale, der skal varmes op. Så vi tænker meget over vores strømforbrug, og vil gerne være med til at hjælpe alle vores gæster til at gøre det samme,” siger Sophie Lauring.

Forbrugsvanerne koster dyrt for miljøet

Oplysningskampagnen kører hele december, og det er ikke tilfældigt. Ifølge data fra elnetselskabet TREFOR El-Net, der er ejet af EWII Koncernen og driver el-nettet i Trekantområdet, er december den måned, hvor der bliver brugt mest strøm. Forbruger stiger støt gennem hele måneden, med lidt ekstra i weekenderne, og peaker på årets største strømsluger: Juleaften.

Initiativet på Kolding Egnsteater handler i bund og grund om at opfordre forbrugerne til at kigge på egne vaner. Groft opridset kan man som forbruger selv se, om vinden blæser og solen skinner – her er strømmen formentlig grøn, mens Danmark stadig henter hjælp fra fossile kilder, når det er gråt og vindstille.

”Selvfølgelig skal vi stadig have lov til at spise juleanden 18.30 juleaften, men måske er der noget forbrug, som vi kan skubbe til andre tidspunkter ved at være opmærksom på, hvornår strømmen er grøn. Det fx være, at vi så venter med at starte opvaskemaskinen eller elbilopladningen i stedet,” lyder det lavpraktiske råd fra Mette Daugård. 

Kilde: Pressemeddelelse