Populært lige nu

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg møder kritik efter uddeling af ny scenekunstpakke

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune for nylig udmøntede en ny scenekunstpakke, lød der kritik fra branchen om, at kommunen løb fra sine...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på en række danseperformances, som vi løbende giver minianmeldelser under festivalen. Under programmets tematiske overligger Utopia...
Annoncespot_imgspot_img

Ny undersøgelse giver indsigt i scenekunstens betydning

I samarbejde med ni kommuner har Bikubenfonden undersøgt, hvad billedkunsten og scenekunsten betyder for de mennesker, der oplever den. Indsigterne kan skabe et nyt afsæt for den politiske samtale om, hvorfor og hvordan kunsten skal prioriteres i vores samfund.

Hvorfor opsøger mennesker museer og kunsthaller for at opleve malerier, installationer eller videokunst? Og hvad er det, mennesker får ud af at fordybe sig i kroppe der danser, fortællinger der udfolder sig på en scene eller oplevelsen ved at være del af en performance?

Det er de spørgsmål, Bikubenfonden har forsøgt at finde svar på i to nye undersøgelser af henholdsvis billedkunstens betydning og scenekunstens betydning.

Afsæt for politisk diskussion

Undersøgelserne viser blandt andet, at kunsten kan give os nye erkendelser eller udvide vores horisont i forhold til samfundsmæssige eller etiske forhold. Den kan være en ventil for vores følelser og give rum for fordybelse og refleksion. Og den kan anspore til samtaler og samvær mellem mennesker. 

“Det er vigtige indsigter at have som afsæt for en politisk diskussion af kunsten. For vil man have en nuanceret samtale om, hvorfor og hvordan billedkunsten eller scenekunsten skal prioriteres i et lokalområde eller i samfundet generelt, er det ikke nok at have et grundlag af kvantitative data som billetsalg og aktivitetsoversigter at tage udgangspunkt i. Man må også have for øje, hvad mødet med kunsten betyder for den enkelte,” siger direktør i Bikubenfonden Mette Marcus.

Inspiration fra menneskers oplevelser

Sammen med rådgivningsvirksomheden Seismonaut udviklede Bikubenfonden i 2020 en kvalitativ metode til at undersøge billedkunstens betydning. Metoden er blevet tilpasset scenekunsten, som er blevet undersøgt i Odense, Vejle og Aalborg Kommune, hvor tre teatre har lagt lokaler, forestillinger og publikum til undersøgelsen: Teater Momentum i Odense, Teater Nordkraft i Aalborg
og Vejle Musikteater. Undersøgelsen af scenekunstens betydning er baseret på kvalitative data fra i alt 65 personer.

Bikubenfonden har gennem forløbet været i tæt dialog med de ni kommuner, der har medvirket i undersøgelserne, og de har bidraget med refleksioner om, hvordan de nye kvalitative indsigter kan føre til nye samtaler og perspektiver på kunstens rolle i samfundet i en politisk kontekst. 

Styrke videngrundlaget for scenekunstens betydning

Sammen med undersøgelserne udgives også metoderedskaber, som frit kan bruges til at undersøge henholdsvis billedkunstens og scenekunstens betydning. 

“Vi håber, at metoderedskaber og indsigter kan bidrage og inspirere til den politiske og administrative praksis lokalt og nationalt, så samtalen om kunsten og kunstinstitutionerne også lægger vægt på de tanker, følelser, dannelse og inspiration, der opstår i mødet med kunsten,” siger Mette Marcus. 

Hvad viser undersøgelsen?

En tværgående analyse af datamaterialet viser, at scenekunsten har betydning for mennesker på fire forskellige måder. De fire former for betydning er følelser, tanker, inspiration og dannelse. Betydningslagene kan optræde adskilt eller simultant afhængigt af kontekst og værk. Herunder eksempel på citater fra undersøgelsen, der afspejler de fire betydninger:

1. Scenekunst aktiverer en strøm af følelser uden filter
”Jeg elsker at mærke energien og alle de følelser, der går igennem en. Jeg bliver både rørt og provokeret. Jeg kan dufte og mærke rummet og mærke, hvordan publikum reagerer. Det er her og nu, og du kan ikke trykke stop og spole tilbage.” – Kvinde, 56 år.

2. Scenekunst udfordrer vores forståelser
”Vi har brug for at kunne tage et sted hen og sidde i mørket og spejle os i det, der sker på scenen. Jeg træder ud af min egen verden og ind i den nye. Det er en befrielse, at der eksisterer det her rum, hvor man kan se tingene lidt udefra.” – Mand, 28 år, Odense.

3. Scenekunst inspirerer med nye perspektiver og livsenergi
”Jeg er kronisk syg og kan ikke så meget længere. Jeg kan fx ikke gå i haven, som ellers gav mig en indre ro. En mulighed for at kunne flyve væk og glemme mine smerter. Men nu er scenekunsten blevet mit åndelige fitnesscenter. Min have. Jeg kommer altid ud med fornyet energi og glemmer smerterne.” – Kvinde, 58 år, Odense.

4. Scenekunst udvider horisonten
”Scenekunsten er med til at give os nogle billeder af, hvem vi er som mennesker, og hvad vi er for et samfund. Det er en demokratisk samtale om, hvor vi er i øjeblikket, og hvor vi gerne vil hen. Det har Aalborg Teater formået at gøre, ved at inddrage noget af den lokale fortælling, der er i byen.” – Mand, 68 år, Aalborg

Rapporter, præsentationsmateriale og metoderedskaber kan tilgås her.

Kilde: Bikubenfonden

Seneste

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening i et kunstnerisk kredsløb? Og hvad gemmer kunstnerne selv? Den digitale bevægelse i samfundet har...