Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Ny undersøgelse giver indsigt i scenekunstens betydning

I samarbejde med ni kommuner har Bikubenfonden undersøgt, hvad billedkunsten og scenekunsten betyder for de mennesker, der oplever den. Indsigterne kan skabe et nyt afsæt for den politiske samtale om, hvorfor og hvordan kunsten skal prioriteres i vores samfund.

Hvorfor opsøger mennesker museer og kunsthaller for at opleve malerier, installationer eller videokunst? Og hvad er det, mennesker får ud af at fordybe sig i kroppe der danser, fortællinger der udfolder sig på en scene eller oplevelsen ved at være del af en performance?

Det er de spørgsmål, Bikubenfonden har forsøgt at finde svar på i to nye undersøgelser af henholdsvis billedkunstens betydning og scenekunstens betydning.

Afsæt for politisk diskussion

Undersøgelserne viser blandt andet, at kunsten kan give os nye erkendelser eller udvide vores horisont i forhold til samfundsmæssige eller etiske forhold. Den kan være en ventil for vores følelser og give rum for fordybelse og refleksion. Og den kan anspore til samtaler og samvær mellem mennesker. 

“Det er vigtige indsigter at have som afsæt for en politisk diskussion af kunsten. For vil man have en nuanceret samtale om, hvorfor og hvordan billedkunsten eller scenekunsten skal prioriteres i et lokalområde eller i samfundet generelt, er det ikke nok at have et grundlag af kvantitative data som billetsalg og aktivitetsoversigter at tage udgangspunkt i. Man må også have for øje, hvad mødet med kunsten betyder for den enkelte,” siger direktør i Bikubenfonden Mette Marcus.

Inspiration fra menneskers oplevelser

Sammen med rådgivningsvirksomheden Seismonaut udviklede Bikubenfonden i 2020 en kvalitativ metode til at undersøge billedkunstens betydning. Metoden er blevet tilpasset scenekunsten, som er blevet undersøgt i Odense, Vejle og Aalborg Kommune, hvor tre teatre har lagt lokaler, forestillinger og publikum til undersøgelsen: Teater Momentum i Odense, Teater Nordkraft i Aalborg
og Vejle Musikteater. Undersøgelsen af scenekunstens betydning er baseret på kvalitative data fra i alt 65 personer.

Bikubenfonden har gennem forløbet været i tæt dialog med de ni kommuner, der har medvirket i undersøgelserne, og de har bidraget med refleksioner om, hvordan de nye kvalitative indsigter kan føre til nye samtaler og perspektiver på kunstens rolle i samfundet i en politisk kontekst. 

Styrke videngrundlaget for scenekunstens betydning

Sammen med undersøgelserne udgives også metoderedskaber, som frit kan bruges til at undersøge henholdsvis billedkunstens og scenekunstens betydning. 

“Vi håber, at metoderedskaber og indsigter kan bidrage og inspirere til den politiske og administrative praksis lokalt og nationalt, så samtalen om kunsten og kunstinstitutionerne også lægger vægt på de tanker, følelser, dannelse og inspiration, der opstår i mødet med kunsten,” siger Mette Marcus. 

Hvad viser undersøgelsen?

En tværgående analyse af datamaterialet viser, at scenekunsten har betydning for mennesker på fire forskellige måder. De fire former for betydning er følelser, tanker, inspiration og dannelse. Betydningslagene kan optræde adskilt eller simultant afhængigt af kontekst og værk. Herunder eksempel på citater fra undersøgelsen, der afspejler de fire betydninger:

1. Scenekunst aktiverer en strøm af følelser uden filter
”Jeg elsker at mærke energien og alle de følelser, der går igennem en. Jeg bliver både rørt og provokeret. Jeg kan dufte og mærke rummet og mærke, hvordan publikum reagerer. Det er her og nu, og du kan ikke trykke stop og spole tilbage.” – Kvinde, 56 år.

2. Scenekunst udfordrer vores forståelser
”Vi har brug for at kunne tage et sted hen og sidde i mørket og spejle os i det, der sker på scenen. Jeg træder ud af min egen verden og ind i den nye. Det er en befrielse, at der eksisterer det her rum, hvor man kan se tingene lidt udefra.” – Mand, 28 år, Odense.

3. Scenekunst inspirerer med nye perspektiver og livsenergi
”Jeg er kronisk syg og kan ikke så meget længere. Jeg kan fx ikke gå i haven, som ellers gav mig en indre ro. En mulighed for at kunne flyve væk og glemme mine smerter. Men nu er scenekunsten blevet mit åndelige fitnesscenter. Min have. Jeg kommer altid ud med fornyet energi og glemmer smerterne.” – Kvinde, 58 år, Odense.

4. Scenekunst udvider horisonten
”Scenekunsten er med til at give os nogle billeder af, hvem vi er som mennesker, og hvad vi er for et samfund. Det er en demokratisk samtale om, hvor vi er i øjeblikket, og hvor vi gerne vil hen. Det har Aalborg Teater formået at gøre, ved at inddrage noget af den lokale fortælling, der er i byen.” – Mand, 68 år, Aalborg

Rapporter, præsentationsmateriale og metoderedskaber kan tilgås her.

Kilde: Bikubenfonden

Seneste

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

To sceneinstruktører tiltræder legatudvalget for scenekunst

Statens Kunstfonds Repræsentantskab har netop udpeget 15 medlemmer af...
Annonce
Annonce

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på den grønne omstilling gennem kunsten. Gæstespillet Naturen kalder har premiere i denne uge, mens teatret...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring fra Sort/Hvid til Kulturministeriet. En aktion, der skulle vise deres forsvar for kunstnerisk frihed. Performancekollektivet PERSONA...