Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Teater Nordkraft aflyser forestilling: “Jeg tør simpelthen ikke. Det er jo menneskers liv, vi leger med”

“Jeg vil ikke kigge tilbage om et år og have set alle advarselstegnene og så ikke have handlet på dem,” udtaler teaterchef Minna Johannesson fra Teater Nordkraft, der netop har taget beslutningen om at udskyde forårets musikforestilling Betty Blue på ubestemt tid. To års fuld teaterproduktion under pandemiens urimelige vilkår får nu konsekvenser.

På Teater Nordkraft var forberedelserne til forårets musikforestilling Betty Blue på nippet til at gå i gang på teatrets værksteder. Men nu stoppes arbejdet med forestillingen. Manuskript og tekniske tegninger pakkes omhyggeligt ned til senere brug.

Annonce

Teaterchef Minna Johannesson har i samarbejde med teatrets tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant taget en beslutning om at udskyde forestillingen til en senere sæson. Det melder Teater Nordkraft i dag i en pressemeddelelse.

En kæmpe beslutning

I de to år, Minna Johannesson har været teaterleder på Teater Nordkraft, har hun med egne ord “prædiket arbejdsmiljø”. Og netop derfor kan hun nu ikke længere ignorere de urimelige arbejdsvilkår, som teatrets ansatte har været under siden corona gjorde sit indtog i starten af 2020.

“Vi har talt meget om, hvordan man kan lave ambitiøst teater uden at gå ned med stress. Corona har øget arbejdspresset på alle afdelinger, og vi har forsøgt med diverse lappeløsninger,” fortæller Minna Johannesson i dag til ISCENE og tilføjer:

“Nu er jeg simpelthen nødt til at gøre noget større – noget, der koster mere – så det her ikke resulterer i en masse sygemeldinger. Jeg vil se tilbage og ikke have handlet. Det er en kæmpe beslutning at aflyse en forestilling, som jeg har glædet mig til at lave så længe. Men jeg tør simpelthen ikke. Det er jo menneskers liv, vi leger med.”

Opbakning fra de ansatte

Selvom det er en vanskelig beslutning, er Minna Johannesson ikke i tvivl om, at det er den rigtige: “Vi er nødt til at trække en streg i sandet og stoppe op. Vi kan jo ikke starte næste sæson med minus energi. Vi er nødt til at gøre noget større. Jeg er ikke i tivl om, at det er det rigtige at gøre, selvom det er forbandet kedeligt”.

Beslutningen bakkes da også op af de ansatte. “Vi kan ikke skrue mere op nogle steder. Udskydelsen af Betty Blue er rettidig omhu fra teaterchefens side,” udtaler tillidsrepræsentant Lotte Jensen i teatrets pressemeddelelse.

Corona fylder stadig

Selvom corona ikke længere regnes for en samfundskritisk sygdom, så har den stadig enorm indflydelse på den danske teatre.

“Det har været ekstremt ressourcekrævende at navigere i alle de omstillinger. I første omgang var det selve restriktionerne, men siden er det også blevet selve sygdommen, der griber ind og forstyrrer. De dage, vi kommer bagud, skal indhentes med ekstra timer senere. Vi har haft utroligt mange overarbejdstimer, fordi alt skulle laves om, laves om og laves om. Derudover har vi arbejdet med mange planer samtidig. Kunne vi spille? Skulle det være live eller digitalt? Og så er det blevet toppet den seneste tid med virkeligt mange sygemeldinger. På den seneste forestilling havde vi vist kun otte dage, hvor hele holdet var samlet,” fortæller Minna Johannesson til ISCENE.

Og det er netop de mange overarbejdstimer, der har fulgt i kølvandet på pandemien, der har skabt det ekstra pres på medarbejderne.

“Vores mål har været sat realistisk på baggrund af vores normale situation. Men det ekstra arbejdspres under Corona har gjort det umuligt for medarbejderne at afspadsere, da der ikke har været de perioder med mindre arbejdsmængde, som der plejer at være. Og nu er kvoterne ved at være opbrugt blandt personalet,” forklarer arbejdsmiljørepræsentant Mikkel Munk Iversen i pressemeddelelsen.

“Det øgede arbejdspres har resulteret i psykisk og fysisk udmattelse,” understreger Minna Johannesson. Derfor er Betty Blue nu udskudt på ubestemt tid.

Seneste

Ny dansk professor i Teatervidenskab på Universitet i Bergen

Ulla Kallenbach (f. 1978) er blevet udnævnt til ny...

ISCENE LIVE på Scenekunstens Årsmøde – det sætter vi fokus på

Når Scenekunstens Årsmøde afholdes i Skuespilhuset mandag den 3....

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på CPH Stage 2024

Den 30. maj skydes CPH Stage 2024 i gang....

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Ny dansk professor i Teatervidenskab på Universitet i Bergen

Ulla Kallenbach (f. 1978) er blevet udnævnt til ny...

ISCENE LIVE på Scenekunstens Årsmøde – det sætter vi fokus på

Når Scenekunstens Årsmøde afholdes i Skuespilhuset mandag den 3....

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på CPH Stage 2024

Den 30. maj skydes CPH Stage 2024 i gang....

“Alle har ret til at føle sig spejlet”

Interview med Sigrid Aakvik
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Ny dansk professor i Teatervidenskab på Universitet i Bergen

Ulla Kallenbach (f. 1978) er blevet udnævnt til ny professor for Teatervitenskap på Universitet i Bergen. Igennem sin forskning ser Ulla Kallenbach frem til...

ISCENE LIVE på Scenekunstens Årsmøde – det sætter vi fokus på

Når Scenekunstens Årsmøde afholdes i Skuespilhuset mandag den 3. juni 2024 er det under det overordnede tema Scenekunstens Fremtid. ISCENE LIVE har tilrettelagt talks,...

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på CPH Stage 2024

Den 30. maj skydes CPH Stage 2024 i gang. Årets program byder på et alsidigt udvalg af forestillinger i løbet af festivalens 10 dage....