Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Tre ukrainske dansere medvirker i ny forestilling fra Holstebro Dansekompagni

Til juni har Holstebro Dansekompagni premiere på Mit Stille Hjem, der er skabt gennem et unikt kunstnerisk samarbejde med tre ukrainske dansere, som er flygtet fra deres hjemland efter den russiske invasion. Siden marts har de tre kvindelige dansere været en del af kompagniet og har foruden forestillingen også arbejdet på at skabe særlige danseaktiviteter for ukrainske flygtninge. Overskuddet fra forestillingen bruges på gratis teateroplevelser for de ukrainske flygtningebørn og -kvinder i Danmark.

Den 21. marts 2022 kom Kateryna Kuznetsova, Yekateryna Bysheva og Oleksandra Maksimchuk til Danmark, efter Holstebro Dansekompagni hjalp dem ud af Ukraine. Siden da har de været ansat hos kompagniet og har i løbet af de sidste par måneder arbejdet på forestillingen Mit Stille Hjem, der får premiere i Holstebro og efterfølgende også opsættes under CPH Stage i København. Derudover arbejder Holstebro Dansekompagni på at opsætte en turné af forestillingen i fremtiden.

En vigtig forestilling

Mit Stille Hjem er kommet til verden med et fælles ønske om at skabe en platform, der kan formidle dansernes personlige historier og unikke perspektiver på den aktuelle situation i Ukraine.

David Price, der er associeret kunstnerisk leder hos Holstebro Dansekompagni samt iscenesætter og koreograf på Mit Stille Hjem, fortæller:

Mit Stille Hjem er en utrolig ydmyg og vigtig forestilling at skabe. Den styrke og det mod som Kateryna, Yekateryna og Oleksandra udviser er både beundringsværdigt og livsbekræftende – særligt set i lyset af, at de lige nu gennemlever et traume, som vi ikke forstår. Derfor har det også været mit vigtigste fokus at tage hånd om dem undervejs i skabelsen af dette værk,” og fortsætter:

”Intet kan sammenlignes med den proces, vi har været igennem. Mit Stille Hjem er blevet til på mindre end en tiendedel af den tid, vi normalt bruger, og temaerne og aktualiteten er overvældende til tider. Det er uden tvivl en hård forestilling – men de smukkeste stunder bliver også til, når der opstår noget universelt, helende og livsbekræftende ud af dansen og kunsten. Vi redder ikke liv med denne forestilling, men vi bliver bekræftet i kunstens evne til at samle, hele, løfte og skabe tro og håb.”

Et øjebliksbillede af en nutidig krigstilstand

Mit Stille Hjem giver publikum et øjebliksbillede af en nutidig og historisk krigstilstand og er en fortælling, hvor afmagt og uvished uundgåeligt er til stede sammen med mod og styrke.

Med udgangspunkt i digte af den folkekære ukrainske forfatter Lina Kostenko og de tre kvinders personlige fortællinger, er scenen både et rum til bearbejdelse af sorg, vrede og den limbo-tilstand, som danserne befinder sig i, samt et rørende kunstnerisk indblik i den indre kamp, der opstår hos mennesker på flugt fra sit hjem.

Forestillingen er samtidig en hyldest til den ukuelige styrke, der ligger i kvinden og i det kvindelige fællesskab – både det nære og det fjerne på tværs af globale grænser og generationer. Forestillingen skabes derfor også i samarbejde med andre kvindelige dansere og er en akkumulation af den fælles kreative proces med input fra alle medvirkende.

Mit Stille Hjem er en poetisk, rørende og kraftfuld danseprotest mod ydre magter, der på trods af deres grusomheder ikke kan hindre disse kvinder i at gå på scenen og danse.

Naturligt, at dansekompagniet fører an

Foruden forestillingen har Holstebro Dansekompagni og danserne også skabt såkaldte ’tanets-aktiviteter’ – ’tanets’ direkte oversat fra ukrainsk betyder ’dans’. Da mange flygtninge fra Ukraine ankommer til Danmark, er det kompagniets ønske at tilbyde danseaktiviteter for flere forskellige aldersgrupper, hvor undervisningen foregår på ukrainsk. Derudover går alt overskuddet fra forestillingen til at skabe gratis teateroplevelser for ukrainske flygtningekvinder og -børn.

Dansekompagniet hører under Holstebro Teater, og direktør Anders Jørgensen udtaler følgende om de særlige initiativer for og med ukrainere:

”Kulturministeren har opfordret kulturlivet til at gøre sit for at hjælpe til under disse tragiske omstændigheder. Derfor er det helt naturligt, at vi træder til, for vi har både ressourcerne og viljen til at gøre en forskel for de krigsramte ukrainere. Holstebro er et epicenter for dans, og derfor er det helt naturligt, at det er vores fantastiske dansekompagni, der fører an med dette initiativ. Forhåbentlig får vi skabt et forbilledligt eksempel på, hvordan kunsten og kulturen kan gøre en altafgørende forskel i en situation som den, det globale samfund nu står i.”

Mit Stille Hjem har premiere 2. juni i Holstebro og opføres d. 9. – 10. juni i København, som en del af CPH Stage.

Læs mere her.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde torsdag aften premiere på Bone Whispers og Urbane Saints på Aveny-T. Syv forskellige dansere hvirvler,...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...