Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Mod strømmen – videnskabelig vandring i Langelands landskaber

BaggårdTeatrets audiowalk Mod strømmen forener på bedste vis oplysning og underholdning på turen gennem Langelands varierede landskaber, oplysningsmanden H. C. Ørsteds barndomsland.

Sommeren lakker mod enden, men der er stadig masser af udendørs sceneoplevelser at finde. BaggårdTeatrets audiowalk kan vandres året rundt, men passer glimrende til en sommerdag med høj sol og stærk blæst. Konceptet er i sin enkelhed at downloade en app og derefter følge instrukserne, lige præcis når man har lyst.

Annonce
Mod strømmen
Mod strømmen, audiowalk med BaggaardTeatret. Foto Ard Jongsma.

Det lydlige anker

Turen starter i Rudkøbing, hvor vi bringer statuen af Ørsted til live lige uden for hans barndomshjem, apoteket. Rapt følger vi efter unge Hans Christian gennem gader og gyder, mens hans mund løber over med eventyrlyst af den videnskabelige trang. Ordene er lagt i munden på Thure Lindhardt, der medrivende bringer os fra barnets iver over ungdommens vovemod til manddommens virke og eftertanke. Han bærer historien som vores lydlige anker, mens et brus af stemmer omkring ham genskaber hans tid og dens tanker.

Apoteker ville han være som sin far, men da moren dør ung og ikke kan reddes af igler eller andre af datidens midler mod overflod af en af de fire væsker, man mente styrede kroppen, søger han nye veje. Som ældre konstaterer han, at troen på de fire væsker nu er erstattet af troen på de fire kræfter, herunder elektromagnetismen som han selv eksperimenterede med.

Mod strømmen
Mod strømmen, audiowalk med BaggaardTeatret. Foto Ard Jongsma.

At turde at prøve

Jannie Schjødt Kolds manuskript væver elegant det private og det videnskabelige sammen med varierede gentagelser, der gør en klogere på Ørsteds felt og virke undervejs. Vi føler med drengen, der mister sin mor og hepper på ham, når forsøgene fejler, for mest af alt handler forestillingen om, at det gælder om at prøve, at turde tro på det, man ikke kan se.  

Videnskab handler om at turde netop det, og ikke kun om at skabe nytte og publicere tilstrækkeligt mange artikler til at få finansieret sit næste projekt. At forske er at fejle, for ellers opdager man ofte ikke det nye.

Det samme kan naturligvis siges om kunsten. Mod strømmen lykkes dog overmåde fint med et nysgerrigt manus, der er iscenesat med øre for både tydelighed og magi. Det sidste får vi især, når Hans Christian transporteres fra sted til sted i himmelskibet med andre af tidens toneangivende videnskabsfolk, der peger ham i forskellige retninger, mens de godmodigt mundhugges.

mod strømmen
Mod strømmen, audiowalk med BaggaardTeatret. Foto Ard Jongsma.

Et format, der fungerer

Mest intenst er dog samspillet med omgivelserne. Mod strømmen er i tre akter, der udspiller sig i hvert verdenshjørne af Langeland. Vi starter som sagt i Rudkøbing i vest og slutter i øst ved Skovsgaard Slot. Akt to udspiller sig enten i nordens skove eller på sydens strand. Det vælger man selv – eller gør som mig og tager begge dele med. Byens lyde, brombærkrattets rids på de bare ben, sandet mellem tæerne, saltet skumsprøjt i næsen – og til sidst udsigten ved havets kant, hvor man selv kan skrive et spørgsmål til Ørsted eller blot vegetere/reflektere over vandringen. Alt placerer os midt i Ørsteds barndomsland med de konnotationer henholdsvis by, skov og strand giver til historien – og til os hver især.

Coronatiden satte blandt meget andet også skub i udviklingen af digitale sceneformater. Ikke alt fungerer lige godt, men hvis man ikke prøver, gør man heller ikke de nye, vigtige opdagelser. I kunsten som i videnskaben. Audiowalken er et format, der fungerer, og Mod strømmen er en både ambitiøs og vellykket en af slagsen. Man skal afsætte en dags tid eller tage alle fire dele over to dage, og bilen skal med til transport mellem destinationerne.

Læs mere om BaggårdTeatrets audiowalks her.

Fakta

Dramatiker: Jannie Schjødt Kold. Instruktør: Jacob Engmann. Assisterende instruktør og lyddesigner: Mathias Sørensen, Kontrafej. Dramaturg: Anneline Köhler Juul.

Medvirkende: Thure Lindhardt, Iben Hjejle, Rasmus Botoft, Danica Curcic, Karen-Lise Mynster, Waage Sandø, Kirsten Lehfeldt, Stig Hoffmeyer, Simon Sears, Rasmus Hammerich, Elliott Crosset Hove, Signe Mannov, Kristian Halken, Hans Henrik Clemensen, Martin Geertz, Judith Rothenborg, Mads Hjulmand, Katrin Weisser, Marion Reuter og Jakob Engmann.

Kan på Langeland til 12. december 2024.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce