Det aarhusbaserede turnéteater Teater Apropos lukker et år før den igangværende drift fra Statens Kunstfond udløber. Lukningen er blandt andet en konsekvens af et velkendt problem i de eksisterende støttestrukturer for scenekunst.
Teater Apropos er på mange måder en solstrålehistorie. Teatret har eksisteret i snart 12 år i det aarhusianske teatermiljø. Teatret står bag mange populære forestillinger for unge og har været indstillet til flere priser, senest i foråret 2022, hvor den nyeste forestilling tyvetyve var Reumertnomineret. Teater
Apropos har fast kontor ved Teaterhuset Filuren i Aarhus, som de også co-producerer med. De spiller for ca. 10.000 unge om året i både Aarhus og på turné i resten af landet.
Velkendt problemstilling
På papiret går det godt, men alligevel er det ikke lykkedes at finde et solidt ståsted til Teater Apropos i støttesystemet for scenekunst. Den pulje, teatret har været driftsstøttet af de seneste år, går under betegnelsen ”De frie midler”. Her kan enkeltstående projekter og nye teatre vokse og blive skubbet i gang. Herfra er eneste videre vej i støttesystemet at blive egnsteater eller lillestorbyteater, men pladserne er få og mange ellers dygtige teatre havner som såkaldte propteatre i systemets frie midler.
“Vi ser helt ærligt bare ikke, hvor vi skal gå hen for at få en mere permanent position i teaterlandskabet. Måske kunne vi blive lillestorbyteater eller egnsteater om nogle år, men det er ikke sikkert, og spørgsmålet er, hvor længe vores arbejde skal være i venteposition. Vi vidste godt, at der var den her prop-tendens i støttesystemet og har også fulgt debatter om problematikken før Teater Apropos’ etablering. Men vi havde håbet, at støttestrukturerne ville blive udviklet med årene, når problemstillingen er så velkendt hos både fonde, staten og kommuner. Det er desværre ikke sket endnu, og nu er tiden kommet til at vi bruger vores energi på noget andet.,” udtaler teaterleder Marion Vick.
“Vi har altid lovet hinanden, at vi ville stoppe, mens legen er god. Lige nu går det godt. Vi er stolte af de forestillinger, vi har lavet, taknemmelige over den støtte, vi har fået fra fonde, samarbejdspartnere og kollegaer og de mange gode arbejdstimer, vi har haft sammen med vores fantastiske medarbejdere. Men jeg synes det er frustrerende, at der ikke er taget hånd om den her problemstilling omkring propteatre, som flere af vores kolleger også sidder fast i, ” supplerer Daniel Bevensee, medstifter af Teater Apropos.
LÆS OGSÅ: Tyvetyve – dystopisk iscenesættelse ser, hører og forstår unges følelser
Vigtigt for børn og unge
Daniel Bevensee og Marion Vick håber på, at problematikken løses med en helt ny pulje på Finansloven. En driftspulje, som er tilpasset de mindre turnéteatre, der har vist deres værd gennem en række år og gerne vil fortsætte med at turnere i hele landet, uden nødvendigvis at have eget teaterhus.
“Vi har især turneret i de danske folkeskoler. Vi er glade for at komme rundt i landet, og ser en stor værdi i, at alle børn og unge får mulighed for at opleve professionel scenekunst helt tæt på. Det er et vigtigt bidrag til dannelsen, og heldigvis er vi mange teatre i landet, der leverer den type forestillinger. Men vi ser også andre kollegateatre, som lukker lige som os, så forhåbentlig får støttestrukturerne et servicetjek, før alt for mange dygtige teatre må kaste håndklædet i ringen,” siger teaterleder Marion Vick.
LÆS OGSÅ: I’ de fucking bedste – farverigt teater om og for unge
Sommeren 2023 er det slut
Skal du nå at se Teater Apropos en sidste gang, kan det nås endnu. Teatret fortsætter sæsonen ud og turnerer i efteråret med de to populære forestillinger tyvetyve og I’ de fucking bedste, der begge er udviklet i samarbejde med målgruppen selv – 7.-9. klasser.
Herefter slutter teatret sæsonen af med at genproducere forestillingen FUCK!, der havde premiere første gang i 2012 og dengang var nomineret til publikumsprisen ved Scenkunstpriserne i Aarhus. Forestillingen kan ses på Teaterhuset Filuren, som også er co-producent på forestillingen sammen med Odsherred Teater.
Fakta:
– Teater Apropos har eksisteret siden januar 2011.
– Teatret blev stiftet af skuespillerne Nikolaj Mineka og Daniel Bevensee. I september 2011 kom Marion Vick til og de tre drev teatret sammen ind til 2014, hvor Nikolaj Mineka blev Teaterleder for Teatret Møllen i Haderslev. Daniel Bevensee og Marion Vick valgte den gang at drive teatret videre med en skærpet ungeprofil
– Teatret har produceret 12 ungdomsforestillinger og 2 voksenforestillinger siden opstarten.
– Teatret er bosiddende på Teaterhuset Filuren i Aarhus.
– Forestillingen har spillet i både Aarhus Kommune og på turné i resten af landet samt turné i Norden.
– Teatret modtog Aarhus Kommunes basistilskud i 2015-2017
– Teatret har siden været driftsstøtte af Statens Kunstfonds frie midler fra 2017 og har pt. en bevilling der løber til sommeren 2024. Teatret har dog valgt at frasige sig sidste sæsons støtte og stopper i sommeren 2023.