Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

Horsens Teaterfestival 2022 byder på nye stemmer og fokus på mangfoldighed

Horsens Teaterfestival 2022 starter på fredag med 35 forestillinger på programmet, et nyt projekt for unge kunstnere i proces og et debatseminar med fokus på mangfoldighed for børn og unge i scenekunsten.

Horsens Teaterfestival fortsætter temaet ’ukendt land’ og arbejder i år med diversitet og mangfoldig i scenekunst. Festivalen åbner derfor med seminariedagen Fagligt Forum, som sætter fokus på ’Fremtidens mangfoldige scenekunst for børn og unge’. 

Fagligt Forum er arrangeret i samarbejde med Dansk Teater 300 År og Assitej, og byder på en dag, hvor et panel af kunstnere fra forskellige dele af kunstbranchen sammen med dagens deltagere belyser og debatterer, hvordan kunstscenen ser ud netop nu i forhold til mangfoldighed og diversitet. Og hvordan vi kan styrke scenekunsten ved at inddrage flere forskellige stemmer og fortællinger på scenen for at skabe relevans, genkendelse og nutidig kunst for at børn og unge. 

home queer home horsens teaterfestival 2022
Behind the scenes under arbejdet med Home Queer Home. Foto: Andreas Constantinou

Unge queer-personer og nye stemmer

Mangfoldighed og diversitet er også temaet for åbningsfestivalen. Horsens Teaterfestival er særlig, fordi de har en åbningsforestilling, som er skabt direkte til åbningen af festivalen. Home Queer Home hedder den i år og giver stemme til 50 unge queer-personer fra hele landet. Læs mere om Home Queer Home her.

Og de unge er i fokus på festivalen, der igen i år har sit eget ungdomsprogram i Fængslet. For første gang forsøger festivalen også at give nye stemmer en plads i programmet. Det sker under projektet Piloter, som er et lille side-program af forestillinger, der stadig er ’work in progress’, hvor forskellige kunstnere afprøver idéer, og hvor man som publikum kan få et indblik i forskellige kunstneriske processer. 

Grænsen
Grænsen. Dansk Rakkerpak spiller på Horsens Teaterfestival 2022. Foto: Søren K. Kløft

Én af de unge kunstnere er danser Marie Hallager Andersen, der er født og opvokset i Horsens. Hun deltager i Piloter med sin danseperformance Avismave, der blander performance og video i temaet omkring, hvad moderens krop er. Marie Hallager Andersen har tidligere talt med ISCENE om projektet og siger bl.a. “Der ligger en kæmpe mulighed i den åbenhed, det er, at få lov at vise noget frem, som ikke er færdigt endnu. Det at kunne prøve noget af på publikum, som endnu ikke er færdigt.”

Udover Marie Hallager Andersen deltager også kunstnergruppen Humanlab, der med  deres Terminus undersøger værdien af ventetid, mens projektets tredje kunstner Jupiter Child med Karingana Wa Karingana har skabt en audio-visuel fortælling, som hylder den mundtlige fortælletradition. Læs mere om årets Pilotkunstnere her.

Canada
Canada af Livingstones Kabinet kan opleves på Horsens Teaterfestival 2022. Foto: Søren Meisner

Orientér dig i anmeldelserne

På ISCENE har vi anmeldt og omtalt flere af de forestillinger, som kan opleves på Horsens Teaterfestival 2022. Her finder du lidt inspiration til, hvad du kan vælge at se under årets festival. Klik på titlerne for at læse anmeldelsen.

Grænsen, Dansk Rakkerpak 
”Herligt livsbekræftende og underholdende gadeteater” 

Canada, Livingstones Kabinet 
”Canada er billedet på frihed, håbet om et sted, hvor racer ikke er definerende”  

Ned på jorden, Teater Patrasket
”Finurligt dukketeater om forandring og venskab” 

TyveTyveTeater Apropos, Syddjurs Egnsteater og Teaterhuset Filuren
”Dystopisk iscenesættelse ser, hører og forstår unges følelser” 

En kænguru som digHils din mor og Anemonen
”holdet på scenen holder fat i det gode humør og det fænger” 

Kontiki – 101 dag tilbageTeater O
”lærerigt teater om at turde tro på sig selv” 

Vild, Limfjordsteatret
”…fuld af fart og fokus på følelsen af vildskab, at turde udfordre gængs dramaturgi, og give alle aspekter af vildskab frit løb” 

Fakta

Horsens Teaterfestival afholdes 16. – 18. september 2022. Se hele programmet her.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...