Del

I perioden 21. september – 1. oktober gæster det palæstinensiske teater Al-Harah Danmark med den historiske forestilling Meramieh.

Meramieh tager udgangspunkt i interviews, der blev samlet til bogen Living Memories, udgivet i2017 i samarbejde mellem Al-Rowat for Studies & Research og Det Danske Hus i Palæstina.

I bogen fortæller seks mennesker deres historie fra det, der i Mellemøsten kaldes Nakba, eller Den Palæstinensiske Katastrofe i 1948, hvor over en halv million palæstinensere blev fordrevet fra deres hjemland. Det er disse seks interviews, der danner grundlaget for historien Meramieh.

Meramieh besøger både Aarhus, Ringsted, København og Odense i perioden 21. september til 1. oktober, så der er gode chancer for at nå at fange forestillingen undervejs.

Længslen efter det gamle land

I forestillingen ser en gammel mand og en gammel kvinde tilbage på deres liv. Liv, der blev forandret for evigt i 1948. De drømmer og længes tilbage til det land, de som børn blev forvist fra, imens de venter. Nogle gange håbefulde, og andre gange opgivende.

Længslen brænder i dem begge, ligesom salvien brænder på deres bål og sender deres tanker og minder tilbage til deres utilgængelige hjemland. Meramieh betyder salvie og ses som en helende urt i Palæstina – men er der sår så dybe, at de aldrig heler.

Meramieh er dokumentarisk teater

Forestillingen beskrives som ‘dokumentarisk teater’ og er, ligesom bogoplægget, blandt andet skabt for at holde liv historierne fra perioden, der ofte er overleveret mundtligt fra generation til generation. Resultatet er en hård og gribende men også livsbekræftende teateroplevelse om de brutale og hårde historiske oplevelser, som er en del af alle palæstinenseres liv og baggrund – også dem der lever i Danmark. 

Forestillingen er skrevet og instrueret af Mirna Sakhleh, på baggrund af bogoplægget og på scenen kan man opleve skuespillerne Rula Nassar og Nicola Zreineh.

Turnéen sker i samarbejde med Det Danske Hus i Palæstina, Kulturministeriet, Al-Mawred og Opgang2 Turnéteater.

Kilde: Opgang2 Turnéteater

Al-Harah Theater ankommer til Danmark den 19. september 2022 og "Meramieh" spiller følgende steder i Danmark:

Onsdag d 21. september kl. 19.00, Gellerupscenen, Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand

Torsdag d 22. september kl. 10.30, Aarhus Gymnasium (lukket forestilling)

Lørdag d 24. september kl. 17.00, Ahorn Hallen, Ahorn alle 48, 4100 Ringsted

Onsdag d 28. september kl. 19.00, KBH_ Union Aula, Nørre Allé 7, 2200 København

Torsdag d 29. september kl. 19.00, KBH_Union Aula, Nørre Allé 7, 2200 København

Fredag d 30. september kl. 19.00, KBH+/ Youth Club. Emblasgade 175, 2100 København Ø 

Lørdag d. 1. oktober kl 16.00, Kulturhuset, Vollsmose Alle 14, 5240 Odense