Del

I dag – fredag den 23. september 2022 – er det nøjagtig 300 år siden, at der for første gang blev opført teater på dansk i Danmark. Fejringen er netop nu i fuld gang på Kongens Nytorv i København, og hele weekenden er fuld af arrangementer over hele landet.

Scenekunsten har gennemsyret hele vores samfund, lige siden den 23. september 1722 – for 300  år siden – da Ludvig Holberg og René Montaigu slog dørene op for deres teater i Lille Grønnegade, hvor der for første gang offentligt blev spillet teater på dansk.

Netop det fejres med mere end 100 arrangementer i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn dette efterår – hvor særligt  fejringsdagen den 23. september markeres med en folkefest på Kongens Nytorv i København. 

Jubilæumsfejring på Kongens Nytorv

Jubilæumsdagen byder på en række særlige begivenheder. Der opsættes en mindeplade i Ny Adelgade. Der er åbning af jubilæumsudstillingen skabt af Dansk Teater 300 År i samarbejde med designbureauet Torden & Lynild. Du kan høre taler fra initiativtagere og ambassadører. Og der vil være festlig laurbærkransning af Holberg-statuen på Kongens Nytorv.

Fejringen på Kongens Nytorv i København er i fuld gang og fortsætter frem til kl. 13 i dag. Udstillingsåbningen er åben for alle, og der vil være gratis kaffe og croissanter. 

Jubilæumsudstilling

Som led i et varieret fejringsprogram landet over opsætter Dansk Teater 300 År i samarbejde  med designbureauet Torden & Lynild en teaterhistorisk udstilling i otte danske byer, der inviterer beskueren ind i den danske scenekunsts historie gennem 300 år og belyser mangfoldigheden og  forskelligheden i dansk scenekunst i dag. 

Udstillingen vil opleves som et skønt sammensurium, hvor fortid og nutid smelter sammen i et broget patchworktæppe, en buket af nogle af dansk scenekunsts fineste momenter. Det er let tilgængeligt, skulpturelt og visuelt oplysende og en kilde til at lade tilskuerens fantasi få  frit løb. En QR-kode og tidslinje leder publikum ud på en teaterhistorisk rejse, imens billeder sender tankerne og minderne på flugt til oplevelser med forestillinger, teatre og skuespillere  gennem tiden. En farverig collage, der fænger lige meget hos børn som voksne og inspirerer hele  familien til en tur i teatret. 

Teatermuseet i Hofteatret, Storm/Frederiksbergmuseerne, Det Kgl. Bibliotek samt 55 teatre over  hele landet har bidraget med billedmateriale til udstillingen. 

Se hele programmet for Dansk Teater 300 År her.