Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Teaterchef for Teater Vestvolden: “Det betyder så meget at være placeret et sted, hvor folk kommer”

I september 2022 flyttede Teater Vestvolden fra deres hidtidige placering i den nedlagte brødfabrik til det nye kulturhus Risbjerggaard. Her råder teatret nu over to velfungerende, professionelle teatersale med helt nyt teknisk udstyr. Og det kan mærkes på teateroplevelsen, fortæller teaterchef Stephan Pollner.

Det oprindelige hovedhus til Risbjerggaard blev bygget helt tilbage i 1878 og har fungeret som kulturhus i en lang årrække. Efter en længerevarende proces har Hvidovre Kommune totalrenoveret og udbygget kulturhuset, så det blandt andet indeholder helt nye og topprofessionelle lokaler til Teater Vestvolden, der er egnsteater i Hvidovre Kommune. 

“Det gamle hus fungerede fint dengang, hvor vi primært havde prøver og derefter tog rundt i landet på turné. Vi har udviklet teatret gennem de sidste 7-8 år, hvor vi er blevet mere stationære. Før tog vi meget på turné, men nu er det i langt højere grad publikum, der kommer til os,” fortæller teaterchef Stephan Pollner. “Derfor er det virkelig en skøn udvikling med den nye placering, der gør det lettere at tiltrække publikum, og med det nye professionelle teaterrum. Det gør rigtigt meget for hele teateroplevelsen!”

Fra åbningen af det nye Teater Vestvolden i kulturhuset Risbjerggaard. Foto. Martin Biil
Fra åbningen af det nye Teater Vestvolden i kulturhuset Risbjerggaard. Foto. Martin Biil

Kulturel bymidte i Hvidovre

“Kulturhuset har været længe undervejs. Snakken var i gang længe før, jeg startede på Teater Vestvolden i 2011. I 2014 begyndte vi dog for alvor at tale om det og tage på inspirationsture. Hvidovre Kommune ønskede at skabe et kulturhus, hvor byens teater kunne rykke ind og være en drivkraft i huset,” siger Stephan Pollner og fortæller videre: 

“Hele kommunens idé var at lave en kulturel bymidte. Det nye kulturhus ligger over for Hvidovre bibliotek og skråt over for medborgersalen Kometen. Kometen laver vi også samarbejder med – fx på projekter, der kræver større publikumskapacitet end de 200, der kan være i vores største sal. Den her bydel skal være stedet, hvor folk tager hen for at opleve kultur. Det betyder så meget at være placeret et sted, hvor folk kommer”.

LÆS OGSÅ: Teater Vestvolden modtager stor donation til ny teaterbygning

Tredelt hus

Risbjerggard, der også tidligere var kulturhus, var med tiden blevet forfaldent. Hvidovre Kommune skulle derfor beslutte, om bygningen skulle rives helt ned eller restaureres. De endte med en løsning, hvor det oprindelige hovedhus til Risbjerggaard blev bevaret og gennemrestaureret. I den renoverede del åbner i 2023 en restaurant, der også fremadrettet skal varetage cafédriften for Teater Vestvolden.

“Det glæder vi os også rigtigt meget til, for det kommer til at tiltrække folk med en restaurant – og så kan publikum i teatret gå ud og spise før eller efter en forestilling. Da restauranten også kommer til at stå for alt, der hedder cafésalg, kan vi koncentrere os om det, det handler om, nemlig teater,” siger Stephan Pollner.

Teaterchef på Teater Vestvolden, Stephan Pollner. Foto. Martin Biil
Teaterchef på Teater Vestvolden, Stephan Pollner. Foto. Martin Biil

Kulturhuset Risbjerggaard er helt overordnet delt i tre afdelinger. Ved siden af det oprindelige hus, hvor restauranten ligger, har man lavet en form for orangeri, der er en fælles foyer for hele huset, hvorfra der er adgang til alle de forskellige sale, hvor besøgende både kan opleve koncerter, komme på kurser, gå til yoga og naturligvis se teater.

To nye sale med langt flere muligheder

I Kulturhuset Risbjerggaard råder Teater Vestvolden udover kontorlokaler og værksted også over to splinternye teatersale, som giver teatret en række muligheder, som de ikke før har haft.

“Noget af det, vi led rigtig meget under i det tidligere hus, var, at vi kun havde omkring 3,5 meter til loftet. Nu har vi 6-7 meter, hvilket betyder, at vi kan få besøg af gæstespil udefra, som vi ikke havde plads til før. De fleste gæstespil skal bruge mindst fire meter til loftet, så det gør en stor forskel,” siger Stephan Pollner.

“Vi har været utroligt heldige at få nogle fondsmidler, som har gjort det muligt for os at få to splinternye teatersale, som vi har kunnet fylde med spritnyt udstyr – både hvad angår teknik og nye stole til publikum. Det nye hus er lavet til at køre professionelt. Fx har vi nu også en kæmpe port ind til værkstedet og scenerne, hvor vi kan bakke en stor lastbil hen til. Der er praktiske ting, der gør, at det her nu er et rigtigt teater. Det nye er et professionelt teaterrum, hvilket gør rigtigt meget for hele teateroplevelsen. Alt er faktisk bedre i det nye hus,” siger Stephan Pollner.

Teater Vestvoldens to nye sale. Foto. Martin Biil
Teater Vestvoldens to nye sale. Foto. Martin Biil

Lokal forankring 

Udover den centrale placering i Hvidovres nye kulturelle bymidte, så sender også navngivningen af de to teatersale en hilsen til lokalområdet. De to scener er nemlig navngivet efter to teaterprofiler, der boede i Hvidovre i perioden 1938-1978.  

Scene 1, der er en black box med plads til op til 210 publikummer har fået navnet Frida efter skuespiller Frida Budtz-Müller, mens scene 2, der er indrettet med 96 biografsiddepladser, kaldes Bertel efter hendes mand, Bertel Budtz-Müller, der var dramatiker og i 1920’erne leder af Arbejdernes Teater på Nørrebro. 

Selvom Teatret Vestvolden også tidligere havde virkelig fine besøgstal, så har de dog allerede slået alle rekorder i det nye hus, fortæller Stephan Pollner. Det i en tid, hvor de fleste andre teatre melder om svigtende billetsalg og halvfyldte sale.

Fra åbningen af det nye Teater Vestvolden i kulturhuset Risbjerggaard. Foto. Martin Biil
Fra åbningen af det nye Teater Vestvolden i kulturhuset Risbjerggaard. Foto. Martin Biil

Stor begejstring for det nye hus

Det er ikke kun Teater Vestvolden, der er begejstret for det nye kulturhus. Også publikum har taget virkelig godt imod den nye lokation.

“Vi er enormt heldige, at der har været så mange mennesker til åbningen og nogle af de andre arrangementer, der har været i huset, så de er blevet opmærksomme på, at vi er her. Desuden har vores repertoire budt på genopsætningen af den populære forestilling Zappa. Tro, håb og gorgonzola, som vi snart har premiere på, er næsten udsolgt i forsalg,” siger Stephan Pollner.

“Generelt har vi i løbet af sæsonen oplevet en stor opbakning fra publikum. Det er heldigvis en tendens, som vi også har mærket i de foregående sæsoner, hvor vores publikumstal støt og roligt er gået frem. Det er en udvikling, vi naturligvis håber at kunne fastholde og udbygge med vores nye, flotte teater og centrale placering i Hvidovre bymidte,” afrunder teaterchef Stephan Pollner.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...