Performanceprojektet Sådan sætter du dine penge i skattely af Sir Grand Lear og Thomas Hwan sætter fokus på samfundsmoral og konsekvens af politisk korrekte automatreaktioner. Instruktør Thomas Hwan og kurator Miriam Frandsen fortæller om projektet og dets visioner, som præsenteres i TOASTERs festival Acting In & Out.
”Det er de eksisterende, samfundsstrukturer, vi vil udfordre – hykleriet kan vi ikke bruge til noget,” lyder det fra instruktør og konceptudvikler Thomas Hwan, da vi taler i telefon sammen om performanceprojektet Sådan sætter du dine penge i skattely.
Sådan sætter du dine penge i skattely er skabt af Thomas Hwan og scenograf Lea Burrows og kompagniet Sir Grand Lear. Et projekt, der har været vist i tre forskellige formater det sidste års tid. Nu præsenteres tredje og sidste del på Husets Teater på TOASTERs festival Acting In & Out.
Læs mere om festivalen her.
Hvor langt rækker moralen?
Sidste del af Sådan sætter du dine penge i skattely er en mockumentary (film, der præsenterer fiktionshandlinger som dokumentar, red.), hvor publikum følger to kunstnere, som forsøger at ændre verden. De korrumperes undervejs, mens de undersøger, hvor langt gængs moral og samfundsprincipper rækker. Filmen samler op på de tidligere versioner af projektet og indgår i den gruppe af fire danske grupper og kunstnere, der præsenteres i Acting In & Out og som alle har fokus på samfundspolitiske emner.
Jeg tror på, at kunsten kan være et laboratorium, hvor vi sammen afprøver andre måder at være i verden på
Miriam Frandsen er kurator og projektleder på TOASTER og festivalen Acting In & Out. For hende er kunstaktivisme afgørende for samfundsudviklingen: ”Jeg tror på, at kunsten kan være et laboratorium, hvor vi sammen afprøver andre måder at være i verden på, og at det kan have en afsmittende effekt på, hvordan vi fremadrettet tænker og handler i verden,” forklarer hun.

Det er ikke ulovligt
Sådan sætter du dine penge i skattely er skabt over tre etaper, som på forskellig vis sætter fokus på fænomenet skattely og de menneskelige bevæggrunde bag.
”Det at sætte penge i skattely er et stort samfundsproblem. Det er utrolig indgribende i vores liv, fordi det er så store summer, som kanaliseres uden om systemet. De rigeste familier flytter deres formuer ud af statskassen. På verdensplan er det tusindvis af milliarder, der rykkes rundt. I Danmark er det minimum fem milliarder, der årligt kanaliseres uden om skat – og det er ikke ulovligt,” forklarer Thomas Hwan.
Kunsten er den reneste vej til at mærke og forstå ting, fordi det ikke går gennem hovedet
Han mener, kunsten spiller en afgørende rolle i forhold til at få formidlet komplekse samfundsproblemer: ”Kunst skal være det modsatte af intellekt. Når du får en pjece fra kommunen med en løftet pegefinger, smider du den i skraldespanden. Kunsten kan fortælle det samme, gøre grin med de svære emner og være underholdende. Kunsten er den reneste vej til at mærke og forstå ting, fordi det ikke går gennem hovedet.”
Det, at kunsten griber aktuelle samfundsproblematikker og vil forandre, er en tendens, som Miriam Frandsen ser i samtiden: ”Vi oplever, at der er et stigende antal kunstnere der arbejder med aktivisme, og det er en tendens som TOASTER gerne vil introducere publikum til. Vores kuratering handler om at opfange det, der rører sig i samtidskunsten. At kunstnerne er begyndt at arbejde mere aktivistisk, handler for mig at se om de tilspidsede samfundsscenarier omkring klima, krig, økonomi og identitet.”
De satser stort
Økonomi og identitet er bærende elementer i Sådan sætter du dine penge i skattely. Som prolog blev der afviklet en middag på Den Frie Udstillingsbygning, hvor finansfolk og samfundsspidser blev inviteret til at deltage i en fælles samtale om udfordringer og fordele med skattely.
”Vi spurgte os selv, hvad er det for mennesker, som finder på at sætte penge i skattely. Hvad driver dem? Hvad vil de have ud af det – ud over en forøget formue? Det, som blev tydeligt, er, at det er en særlig gruppe mennesker. De rummer noget ekstraordinært. De tør satse stort og er ofte drevet af en form for personligt hævnmotiv,” forklarer Thomas Hwan.
Hvad driver dem? Hvad vil de have ud af det – ud over en forøget formue?
Han blev interesseret i, hvad der skal til for at finde frem til det ekstraordinære i folk og hvilke personlige kriser, som genererede det drive, der skal til for at skille sig ud. Derfor blev projektets første del udarbejdet som et performancekursus, der foregik i Odd Fellow Palæet i København. En gammel bygning, der i mere end hundrede år, har huset en lang række af finanssektorens og erhvervslivets spidser i skikkelse af logemedlemmer.

Den politiske korrekthed er blevet en spændetrøje
I Odd Fellow Palæet deltog publikum i forskellige tests, som blandt andet afdækkede deres risikovillighed. I én test delte folk en personlig oplevelse i plenum. En oplevelse, som var skelsættende og afgørende for deres handlinger. Folk fik point for deres beretning og blev derefter sat til at konfrontere sig med deres eget moralkodeks. Er man en moralsk udøver i virkelighedens verden eller agerer man som online aktør, der blot tilkendegiver sin mening på de sociale medier?
Vi var interesseret i at se hvem i publikum, som ville reagere og bryde ind
To performere blandede sig med publikum og udgav sig for at være kærester. Undervejs blev de uvenner på en meget ydmygende og offentlig måde.
”Vi var interesseret i at se hvem i publikum, som ville reagere og bryde ind,” fortæller Thomas Hwan og fortsætter: ”Den politiske korrekthed og automatreaktion er blevet en spændetrøje. Den afholder os fra at gøre og sige, hvad vi mener, men kan vi bryde dette reaktionsmønster, kan vi nå ind til noget mere ærligt og ramme en bredere målgruppe.”
Læs mere om projektet her.
Det handler om et menneskeligt ansvar
”Vi hylder ikke tanken om det ultraliberale,” forklarer Thomas Hwan videre og spørger retorisk: ”Er det ikke menneskets natur at skubbe noget frem i verden? Styrke egen rigdom og overlevelse bedst muligt? Hvis det kom til stykket – ville vi så ikke også sætte lidt penge i skattely og skide på den politiske korrekthed? Hvorfor må vi ikke vedkende os glæden ved materielle goder?
Jeg mener, det er helt i orden at have et materialistisk livssyn
Jeg mener, det er helt i orden at have et materialistisk livssyn. Udskamning af rige mennesker er blevet legitim. Det, at vi drømmer om noget, som er større end det, jeg lige går rundt og har – hvorfor er det ikke i orden?”, spørger Thomas Hwan og understreger, at Sådan sætter du dine penge i skattely er skabt som en hyldest til fællesskabet og hinanden, men at ”kunsten ikke må blive politisk korrekt. Det gavner ikke noget. Vi skal rykke noget for folk – også dem, som er uden for vores ekkokammer. Det handler om et menneskeligt ansvar.”

Vores samfund er under hårdt pres
Miriam Frandsen understreger, at det er vigtigt, at kunsten netop nu bliver en stemme i samfundsdebatten, “fordi vores samfund er under hårdt pres. Vi oplever, at den offentlige debat og de rum, vi som borgere har til at udveksle tanker og holdninger i et fysisk møde er stærkt begrænsede”.
Hvad vil det egentlig overhovedet sige at handle aktivistisk? Kan vi få nye forståelser af det? Hvad er vores handlerum?
“Mange er også bange for den polarisering, der sker på de digitale medier. Det er på den baggrund, vi har kurateret de kollektive manifestationer, som ledsager festivalens forestillinger. Vi ville gerne give publikum mulighed for at snakke og debattere med nogle medmennesker, som forhåbentlig ikke kun mener det samme som dem selv, og prøve kræfter med blid aktivisme. Så vi får trænet vores samfundsborgermuskel. For hvad vil det egentlig overhovedet sige at handle aktivistisk? Kan vi få nye forståelser af det? Hvad er vores handlerum?,” afrunder hun.
LÆS OGSÅ: ISCENEs artikel om de kollektive manifestationer på Acting In & Out

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med Toaster med fuld redaktionel frihed for ISCENE.