Populært lige nu

★★★★★☆ Grand Danois – poetisk cirkus til tiden

Cirkus Grand Danois første forestilling lander som et poetisk brag, der kommer til at henrykke og røre mangt et cirkuselskende hjerte rundt i landet...

Så er revyernes sommersæson i gang – få overblikket her

I sidste uge havde Amager Revyen premiere i nye, større rammer, og i aften slår Aarhus Revyen dørene op til deres tredje sæson. I...
Annonce

★★★★★☆ Der er ingen bjørne på Falster – stærkt samspil i meddigtende visuel ramme

Teatret Masken har atter talt med de lokale unge. Denne gang om de unges ønsker og drømme som afsæt for en historie, der som flere andre aktuelle forestillinger går ind i teamet ensomhed og manglen på voksen opmærksomhed. Der er ingen bjørne på Falster lykkes troværdigt og kunstnerisk ambitiøst med en forestilling, der både er visuelt spændende og byder på stærkt samspil.

Annonce

“Godt, vi lige fik talt om det,” siger en af de ansvarsforflygtigende voksne til den pressede storesøster, der må tage ansvar for sin lillebror efter forældrenes brud og morens kollaps, der sjældent flytter hende fra sofaen. Hverken børnehavepædagog eller studievejleder ser gennem hendes panser, men presser hende yderligere med krav om penge til fastelavnsfest og planer for fremtiden.

Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.
Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.

Vejen gennem en uvenlig verden

“Du er et observant træ,” hævder studievejlederen i sit forsøg på at få hende til at drømme. Det har han ikke meget held med, men det har hendes klassekammerat. Nok mener hun først, at han har “æslet fra Shreck-energi”, men langsomt gror hans kejtede facon på hende.

Sammen skal de lave en skoleopgave om eventyr. Hun er ikke meget for tekstanalyse, men han slår fast, at det i hvert fald handler om ønsker og drømme. Han drømmer i det skjulte om hende og træder i karakter, da det virkelig gælder.

Da er drømmen blevet til et mareridt i Per Aagaards stærke, psykedeliske lysdesign på Rebekka Bentzens abstrakte kantede scenografi

Da er drømmen blevet til et mareridt i Per Aagaards stærke, psykedeliske lysdesign på Rebekka Bentzens abstrakte kantede scenografi, der fungerer særdeles godt som både diverse offentlige rum, som rusen og som mentale tilstande, som de to kan kravle, rulle på og stå på hænder op ad. Som den lidt uvenlige verden, det er svært at finde sig en plads i.

Annonce
Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.
Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.

Eventyr er som vilde væsner

“Eventyr er som vilde væsner”, siger hun og finder sin vej ind i opgaven ved at tegne på hans kedelige planche. Tegne kan hun, og det kan lillebror også. Det varmeste barndomsminde er sommerferien, hvor de tegnede og hyggede med far og mor. Nu er far væk og mor glemmer alt, også fastelavnsfesten.

Klassekammeratens mor er fraværende på en lidt mere overskudsagtig måde, men også her er far (midlertidigt) borte, og begge unge kæmper ensomt med at finde deres drømme og ønsker og give dem plads. Det koster noget at følge sin drøm, mener de begge, men i det spirende venskab ser de hinanden og kommer tættere på.

Annonce

Begge unge kæmper ensomt med at finde deres drømme og ønsker og give dem plads

Simone Isabel Nørgaards manus er inspireret af interviews med lokale 8. klasseelever om deres ønsker og drømme, der rækker fra at stå på Orange Scene til et kys eller et snit over to. Tre sekvenser med disse drømme perspektiverer levende historien om de to konkrete unge, der flyder i en mundret og troværdig dialog.

Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.
Katja Kvistgaard og Sebastian Alstrup i Der er ingen bjørne på Falster på Teatret Masken. Foto: Ingrid Riis.

Måske kan drømmen blive opfyldt?

Katja Kvistgaard er storesøster med det skulende blik og den forkrampede gestik, der burde få enhver voksen til at spørge lidt mere. Man mærker hendes angst for ikke at slå til overfor lillebror og for at knytte sig til andre, der kunne opdage, hvor slemt det står til. Børns loyalitet er stor. Men til sidst slår hun fra sig og ender på vildveje med lillebror i den mørke skov. “Bjørnen sover”, synger hun for ham – og det er heldigvis den eneste bjørn på Falster.

De er et godt par med klare karaktertegninger og en smuk blidhed i det dynamiske samspil

Sebastian Alstrup er lillebror med eminent sans for det lille barns kropssprog, og han får også givet præcis kant til voksenkaraktererne. Han spiller sin primære figur, teenageren, med stor finfølelse og fornemmelse for svævet mellem tiltrækning og afvisning fra hende, han er faldet for. Måske kan drømmen om et kys blive opfyldt en dag? De er et godt par med klare karaktertegninger og en smuk blidhed i det dynamiske samspil.

Kasper Sejersen har instrueret med sårbar stramhed og en dejlig kropslig tilgang, der med enkle koreografiske greb giver fortællingen nuancer. Der er ingen bjørne på Falster sætter som andre aktuelle forestillinger som fx Se mig nu fokus på unges ensomhed. Det er foruroligende, at temaet fylder så meget, men jo omvendt vigtigt, at kunsten går ind i det. På Teatret Masken gøres det med stor respekt for aldersgruppen i en ambitiøs kunstnerisk ramme, hvor det visuelle og lyduniverset bliver væsentlige medspillere.

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Anne Liisberg
Anne Liisberg
Journalistisk chefredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.