Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

Bornholms Teater i krise: ”Hvis egnsteatret lukker nu, så kommer det aldrig igen”

Den nye egnsteateraftale for 2025-28 forhandles, og lige nu ser det ud til, at Bornholms Teater mister næsten en million i støtte årligt. En voldsom reduktion, som vil få store konsekvenser både på det kunstneriske plan, for Rønne Theater og for øens børn og unge, fortæller teaterchef Jens Svane Boutrup.

Bornholms Kommune skal spare. Og i de fremtidige budgetter er der lige nu lagt op til, at støtten til det lokale egnsteater, Bornholms Teater, der har til huse på Danmarks ældste fungerende teater, Rønne Theater, bliver skåret markant i støtten.

Tæt på minimumsgrænsen

Det er ikke kun den reducerede kommunale støtte, der bringer Bornholms Teater i krise. For den statslige støtte til egnsteatre følger den kommunale, så hvis planerne bliver ført ud i livet, står Bornholms Teater til at miste næsten 1 million kroner årligt i deres budget. Og det er en besparelse, der rammer hårdt og bredt.

Den varslede besparelse betyder reelt set, at vi kommer ned og ligge lige tæt på minimumsgrænsen for et egnsteater

”Det går skidt på Bornholm, og der er enorme besparelser over hele linjen. Det er generelt en stor besparelse, som lægger sig i kølvandet på mange år med store besparelser, hvor vi som egnsteater er blevet holdt fri,” fortæller teaterchef for Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup, og fortsætter:

”Den varslede besparelse betyder reelt set, at vi kommer ned og ligge lige tæt på minimumsgrænsen for et egnsteater. Vi har i snart ti år produceret ved hjælp af fundraising. Vi rejser selv næsten en million om året, og de store ting, vi har lavet siden 2015, har kun kunnet realiseres med hjælp fra disse fondsmidler. Vi er i forvejen i en presset situation på Bornholms Teater på grund af vores geografiske placering. Det er mere kompliceret og dyrt for os at producere end for de fleste andre egnsteatre, fordi vi skal hente folk ind fra den anden side af vandet. Oven i det bor vi i landets ældste fungerende teater. Så hvis vi bliver beskåret i støtten, rammer det også Rønne Theater”.

En usikker tid

Der har været en del frem og tilbage om den kommunale støtte til Bornholms Teater i den seneste tid. Først varslede de kommunale politikere, at teatret ville blive skåret i den kommunale støtte allerede fra 2024, hvilket er i strid med den fireårige egnsteateraftale, som er indgået mellem staten, kommunen og Bornholms Teater.

Lige nu er det mere sandsynligt, at besparelserne bliver gennemført

Nu er Bornholms Teater i stedet i de igangværende forhandlinger om en ny egnsteateraftale, der skal være på plads senest 1. april 2024, blevet bedt om at forholde sig til en aftale med et stærkt reduceret budget.

”Lige nu er det mere sandsynligt, at besparelserne bliver gennemført, end at det ikke kommer til at ske. Det er jo endnu ikke principielt vedtaget, men det er det, man styrer efter kommunalt. Det nye budget forhandles først til september, men den nye egnsteateraftale skal forhandles på plads inden april,” siger Jens Svane Boutrup, der understreger, at store dele af teatermiljøet på Bornholm er koncentreret omkring Rønne Theater og Bornholms Teater, der er det eneste professionelle teater i området.

Pludselig idé med stærkt reduceret budget

Et af problemerne er, ifølge Jens Svane Boutrup, at de politikere, der sidder Fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget (FKLU) på Bornholm, ikke nødvendigvis er de samme, der i sidste ende vedtager budgetterne. De foreslåede besparelser har ikke været angivet i det kommunale sparekatalog, men er derimod blot et forslag, der er landet på bordet under én af de kommunale forhandlinger.

På vegne af Bornholms Teater har han indsendt et notat til FKLU i Bornholms Regionskommune (BRK), der redegør for konsekvenserne af besparelsen. Her skriver han blandt andet:

”Det reducerede budget/overslagsår skal iflg. BRK som sagt være fundamentet for de videre forhandlinger om en ny egnsteateraftale som gælder for årene 2025-2028. Det kan vi ikke forstå. Vi er på intet tidspunkt i den lange forberedelsesproces blevet præsenteret for planer om nedskæring af den størrelse, og har tværtimod oplevet et lydhørt, begejstret og engageret FKLU ved vores fremlæggelser og dialog”.

Børn og unge rammes

”Der er en masse afledte effekter af besparelsen, som får konsekvenser for det bornholmske samfund,” siger Jens Svane Boutrup, der også vil blive nødt til at afskedige flere blandt teatrets personale, hvis besparelserne gennemføres. 

Der er en masse afledte effekter af besparelsen, som får konsekvenser for det bornholmske samfund,

I sit notat til BRK understreger han de vidtrækkende konsekvenser, besparelsen kan få for hele teatermiljøet på Bornholm. Heriblandt for øens amatørforeninger og teaterforeningen, der i dag i udstrakt grad benytter sig af Bornholms Teaters tekniske assistance, men i særdeleshed også for børn og unge i lokalområdet.

”Gennemføres besparelserne, vil… koordineringen og indkøb af børneteaterforestillinger vil ikke kunne varetages af teatret fremover. Hvilket betyder, at ca. 3000 bornholmske børn og unge årligt vil gå glip af professionelle teateroplevelser.”

Kunstneriske konsekvenser

I det hele taget vil den varslede besparelse give konsekvenser både lokalt og kunstnerisk.

”Vi har virkelig haft gang i noget godt med de lokale fortællinger de seneste år. Som fx Bornholmerkrøniken. En konsekvens af besparelserne kan være, at vi i højere grad bliver nødt til at spille de gamle travere, fordi vi ikke har råd til at få skrevet noget nyt, eller at vi bliver nødt til at lave opsætninger med kun en enkelt skuespiller. Så på den vis, kommer det til at gå ud over kvaliteten,” siger Jens Svane Boutrup og fortsætter:

Det er ikke en model, der er langtidsholdbar

”Der er en passus i lovgivningen om, at et egnsteater skal være på niveau med de andre egnsteatre. Vi kigger ind i en virkelighed, hvor jeg selv skriver og instruerer samtlige forestillinger for at spare. Selvom jeg holder af begge dele, er det et kæmpe pres, og jo heller ikke det, der var meningen. Det er ikke en model, der er langtidsholdbar.”

Som ringe i vandet

Udover de direkte økonomiske konsekvenser ved en reduceret kommunal støtte, kan ændringen også få mere vidtrækkende konsekvenser for Bornholms Teater. I perioden 2019-2022 modtog Bornholms Teater et ekstra tilskud fra en statslig pulje forbeholdt de teatre, der ikke modtager amtstilskud. Et tilskud, som kun blev givet, hvis det ikke trådte i stedet for kommunal finansiering. 

Det seneste halvandet år har Jens Svane Boutrup arbejdet på at få et nyt, ekstra statsligt tilskud. Også fordi Bornholms Teater har de helt særlige geografiske udfordringer, som gør det vanskeligere fx at co-producere med andre egnsteatre, som ville være oplagt, hvis der lå et egnsteater i en nabokommune. Eller at lave en egnsteateraftale baseret på flere kommuner.

Politikerne kan godt se, at der er nogle særlige udfordringer på Bornholm

”Jeg fik foretræde for Folketingets kulturudvalg i starten af september, som var meget lydhøre over for problematikken.Der er nu vedtaget en ny, særlig udviklingspulje, hvor jeg håber, vi kommer i betragtning igen. Politikerne kan godt se, at der er nogle særlige udfordringer på Bornholm. Det paradoksale er, at vi kan ende med at få et statsligt tilskud, som vi så kun kan modtage, hvis kommunen fastholder sin nuværende bevilling. Derfor håber jeg på, at staten snart træffer en afgørelse, for det kan jeg bruge som argument over for kommunen,” forklarer Jens Svane Boutrup.

Frygter, at egnsteatret lukker

Der er ingen tvivl om, at Bornholms Teater vil kæmpe til det sidste for både at bevare det nuværende tilskud, og for at holde liv i såvel Bornholms Teater som Rønne Theater, der for en stor del lever af huslejeindtægter fra netop egnsteatret. Men Jens Svane Boutrup mener dog også, at der er flere årsager til den nuværende situation, som ikke kun kan bebrejdes kommunen.

”Man tager ikke fra statens side det ansvar, man bør. Lovgivningen er ikke skruet sammen på en måde, der tilgodeser små teatre. Egnsteateraftalen er funderet på kommunens støtte. Det er svært for de mere fattige kommuner at tilgodese, hvilket betyder, at de steder, hvor behovet er størst, er staten mindst til stede”.

Man tager ikke fra statens side det ansvar, man bør

”Vi har i bestyrelsen med mig for bordenden givet hinanden håndslag på, at vi vil gøre alt, vi kan, for at bevare et egnsteater på Bornholm. Vi er overbeviste om, at hvis egnsteatret lukker nu, så kommer det aldrig igen,” afslutter Jens Svane Boutrup.

Læs notatet, som Bornholms Teater har indsendt til BRK, her.

Seneste

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Scenekunstens Årsmøde 2024 sætter fokus på fremtidens scenekunst

Mandag den 3. juni afholdes Scenekunstens Årsmøde som en...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for, at sæson 25/26 bliver en sæson med fairness i højsædet med denne venlige påmindelse om...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan skabes nye kollektive visioner og strømninger? Det er nogle af de tematikker, som tages op...