Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Her er modtagerne af Lauritzen-prisen 2018

Det blev skuespillerne Mads Mikkelsen og Inge Sofie Skovbo, der modtog Lauritzen-prisen i dag på Folketeatret. I alt uddelte Lauritzen Fonden for 770.000 kr til nogle af Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik. Udover selve Lauritzen-prisen uddelte fonden også seks andre priser, heriblandt Visionsprisen, der gik til Dramafronten og en Børn- og Unge pris til Det Lille Teater.

De to modtagere af Lauritzen-prisen blev i eftermiddags hyldet på scenen. Mads Mikkelsen, modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller og fik af priskomitéen disse ord med på vejen fremsagt af medlem af priskomiteen Vinca Wiedemann:
”Hans talent er trods den globale appeal særegent, hans karakterer kan være lige så uhyggeligt ophedede som hans kølige distance kan være skræmmende – og så kan det hele på et splitsekund blive forløst af en befriende humor og en varm kejtethed. Som skuespiller er han ikke sådan at sætte i bås.”

Priskomitéens begrundelse for at netop Inge Sofie Skovbo blev hædret som årets kvindelige skuespiller blev udtrykt således af priskomitémedlem Kasper Wilton:

”Det er som om dit store format, din fantastiske teknik, dine klare klassiske færdigheder og din erfaring går fremragende i spænd med moderne som klassiske forestillinger fordi de spilles så overbevisende, stilsikkert og ublufærdigt”.

Inge Sofie Skovbo kan udover hæderen ved Lauritzen-prisen i år også fejre 40-års jubilæum.

De to Lauritzen-prismodtagere Inge Sofie Skovbo og Mads Mikkelsen modtog udover hæderen og 250.000 kr. også 50.000 kr. til støtte til en selvvalgt social mærkesag med personlig betydning for dem. Inge Sofie Skovbo har valgt at støtte Servicehunde til Handicappede og Mads Mikkelsen Refugees United.

Udover selve Lauritzen-prisen uddelte Lauritzen Fonden også seks andre priser:

Wauw for nerve og nærvær i internationalt gennembrud

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr. gives til en skuespiller som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Claes Bang Wauw-prisen, og priskomitéen motivering lagde særligt vægt på Claes’ store internationale gennembrud: ”Claes Bang har en bred og varieret karriere bag sig, og det helt store gennembrud fik han i The Square. Den film har fået verden til at værdsætte hans særlige talent, som i de kommende år kan ses i store internationale film.”

Stærke visioner for ny dansk dramatik

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til Dramafronten, der af priskomitéen blev rost således: ”Rhea Lemans projekt med Dramafronten har en meget stærk vision om at styrke dansk teater ved at styrke den nyskrevne dramatik. Dramafronten arbejder ikke blot i Danmark, men har et udbredt netværk i hele Norden.”

Teater i øjenhøjde i mere end 50 år

Lauritzen Fondens Børne- & Ungepris på 50.000 kr. gives til Det Lille Teater. Me Lund giver det københavnske børneteater følgende ord med på vejen: ”Det Lille Teater er en livgivende oase midt i København, som efter mere end 50 års eksistens stadig føles frisk og ny og overrumplende at besøge, fordi den med et vidtforgrenet rodnet til den ypperste kunst til stadighed holder følsomheden åben. På scenen. Og i salen.”

Stor hæder til Fredericia Teater

I år gik både Backstage-prisen og en af Believe in You-priserne til personligheder tilknyttet Fredericia Teater. Årets Backstage-pris gik til Søren Møller, rektor på Det Danske Musicalakademi og teaterdirektør på Fredericia Teater. Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende. Priskomitéen gav Søren Møller disse ord med på vejen: ”Teaterchef Søren Møller har slået sit navn fast. Han producerer kvalitetsforestillinger folk vil se. Han slår rekorder. Fredericia Teater er med Søren ved roret blevet et brand som står for kvalitet. Dansk musikteater er nu på toppen og har internationalt format.”

Danmarks største talenter inden for teater, film og TV

Årets ene Believe in You-pris på 20.000 kr. gik til Diluckshan Jeyaratnam, der er uddannet fra Det Danske Musicalakademi i 2017 og som sidenhen har været tilknyttet Fredericia Teater samt produktioner i udlandet. Priskomitéens begrundelse for at vælge Diluckshan Jeyaratnam som årets mandlige talent lyder således: ”Diluckshan er allerede én vi taler om i branchen. De succesforestillinger han er med i på Fredericia Teater, det indtryk han gør, det rene, ærlige og ukrukkede udtryk han har som skuespiller, den tilstedeværelse han fylder scenen med – og ikke mindst – den stemme han har fået i gave, skal nok alt sammen gøre, at vi alle om lidt siger navnet Diluckshan Jeyaratnam uden at blinke.”

Den anden Believe in You-pris gik i år til stortalentet Asta Kamma August, der sammen med den mandlige prismodtager Diluckshan Jeyaratnam hver især har gjort sig særlig flot bemærket igennem deres præstationer. Om Asta Kamma August siger priskomitéen: ”Asta Kamma August vi tror på dig, når du står på en scene. Du er præcis og nærværende, og så har du en udstråling, en integritet og en følsomhed, som brænder igennem. Du overbeviser, overvælder og varmer. Man bliver helt uvægerligt optaget og opslugt af de roller, du spiller med både stilhed og vulkan, sårbarhed og råstyrke.”

Seneste

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...
Annonce
Annonce

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er netop løbet af stablen med forestillinger i Den Grå Hal og aktivitetsprogram med workshops, oplæg...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter rolle til daglig leder, og bestyrelsen vælger at oprette to nye stillinger til at booste...