Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

Tre scenekunstnere er blandt modtagerne af årets store Wilhelm Hansen priser

Wilhelm Hansen Fonden uddeler i år 8 millioner kr. til dans, musik og teater. Blandt modtagerne af årets hæderspriser er balletdanser Astrid Elbo, koreograf og danser Stephanie Thomasen og teatermesteren Eugenio Barba.

Wilhelm Hansen Fonden støtter en lang række produktioner og kunstnere inden for musik, dans og scenekunst. I alt uddeler fonden i 2022 ca. 8 mio. kr. Priserne uddeles ved en festlig begivenhed på Københavns Gamle Børs tirsdag den 25. oktober kl. 17.

Bjørn Bredal, formand for Wilhelm Hansen Fonden, udtaler:

”Vores stifter, Hanne Wilhelm Hansen, sagde gerne, at pengene skal tilbage til dem, der har tjent dem. Vi peger med årets priser og uddelinger på en række personer og institutioner, som har bidraget usædvanlig stærkt til at gøre kunstlivet rigere i Danmark i enhver forstand.”

Om prismodtagerne

Astrid Elbo har siden sin debut gang på gang vist sig som en af Den Kgl. Ballets stærkeste dansere. Hun har samtidig med stor succes stillet sit betydelige talent til rådighed langt ud over Kongens Nytorvs grænser: på film, i musikvideoer og på teatret.

Koreograf og danser Stephanie Thomasen forbinder det bedste af to verdner. Personligt står hun med begge ben trænet i klassisk Ailey-teknik og har på den anden side en dyb passion for det urbane, uskolede street-dansesprog. Det  kommer der intense, virtuose og autentiske dramaer ud af. I Stephanies koreografier bliver vi lukket indenfor i fortællinger om krop, køn og berøring. Hendes arbejder med Uppercut Danseteater er øjenåbnende og trækker et nyt publikum til dansekunsten i Danmark.

Eugenio Barba er en af de væsentligste personer i den nyere teaterhistorie, -hvis ikke den vigtigste. Med base i et nedlagt landbrug i Holstebro har Barba gennem de sidste mere end 50 år værnet om kunstens status som outsider i det etablerede samfund. Samtidig har hans Odinteater nået et publikum, både lokalt og internationalt, som ingen anden dansk teaterinstitution turde drømme om. Barbas insisteren på det sanselige, men minutiøst iscenesatte drama har været drivende for landets længstvarende teatereksperiment. Barbas internationale hær af kunstnere driver til stadighed en frygtløs kamp mod middelmådighed og provinsialisme. 

De øvrige hædersprismodtagere

Marie Jacquot bliver chefdirigent for Det Kongelige Kapel fra 2024. Hun er fransk, 32 år gammel og en stor, stigende stjerne i det internationale musikliv. Hendes varme og humørfulde samarbejde med Den kongelige Opera og Det Kongelige Kapel har allerede givet store resultater, og det er forjættende for fremtiden, at det fornemme gamle orkester og den unge, entusiastiske stjernedirigent nu skal udvikle sig sammen i en lang årrække.

Poul Ruders er – ikke blot i Danmark men i hele verden – en af de mest betydelige og fremtrædende komponister af i dag. De blideste toner møder voldsomme, rytmisk inciterende forløb. Hans musik giver os lyden af smerten og det euforiske, og den undgår aldrig at gå lige ind i krop og sjæl. 

En særlig bevilling

Desuden modtager Esbjerg Ensemblet bevilling til at tilknytte en fast huskomponist i to år. Ensemblet har igennem flere årtier vist, at de er et af Danmarks mest ypperlige og fremsynede klassiske  ensembler og smukke ambassadører for både den ældre og den helt nye musik . Ensemblet har siden sin start i 1960’erne tiltrukket sig international opmærksomhed og har formået at hente musikere hertil fra hele verden. I dag spiller de bedre end nogensinde og det er en stor glæde for WH-fonden at kunne bidrage til deres formemme arbejde med støtte til flerårigt arbejde med en huskomponist.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...