Populært lige nu

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Open call til Dramatiker Væksthus

Ansøgningsfrist 1. juli 2023

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...
Annoncespot_imgspot_img

Anika Barkan: ”Man kommer hurtigt til at reproducere racisme eller virke bedrevidende”

Baking Race er en højaktuel performance, som italesætter mange af de udfordringer, der opstår, når kunsten sætter fokus på racisme og privilegieblindhed. ISCENE spurgte Anika Barkan fra MØR Collective, hvordan kunsten kan være en katalysator for at forløse følelser og samfundstematikker.  

Hvis vi skal løse nogle af vor tids udfordringer vedrørende klima, ulighed og systematisk undertrykkelse, er det nødvendigt at træne vores empati og vores følelse af at høre til i et fællesskab. Vi ved meget, vi er konstant bombarderet med information, men vi giver os sjældent tid til at standse op – bemærke og reflektere – og derved opstår en slags resonanstab. Modløshed, handlingslammelse og følelsen af tomhed er en stor udfordring.

Oplevelsesrefleksion

I MØR Collective arbejder vi ud fra en overbevisning om, at vi gennem kunsten kan aktivere denne resonans forstået som de svingninger og vibrationer, som ikke kan beskrives med ord, men som er noget, der rører sig i kroppen, i hjertet, er et sug i maven. 

Hvis vi virkelig skal forstå betydningen af noget, involverer det ofte at gå udover ideen om en entydig rationalitet. 

Specielt i scenekunsten eksisterer muligheden for at aktivere publikums sensoriske intelligens. I mødet mellem værket og publikum skabes en slags oplevelsesrefleksion, som forankrer vores forståelse af komplekse emner. Når vi bevæges emotionelt, skabes også bevægelse i vores forståelsesapparat.

Vi er bevidste om, hvor stort et privilegium det er at kunne ytre sin mening og invitere til at skabe debat og refleksion gennem vores kunst. Det er derfor, det er så vigtigt for os at tage emner op, som er tabuiserede eller bagatelliserede. Der skal være noget på spil, og vi skal selv skubbes ud af vores komfortzone i skabelsen af et projekt. 

Racisme og privilegieblindhed

Vi ønsker at pille ved den berøringsangst og by-stander-kultur, som har et stærkt greb i os som befolkning. For at kunne gøre det, må vi hele tiden afprøve grænsen for, hvor langt vi kan gå, turde at komme ud på glatis og blive taget med bukserne nede.

I vores aktuelle forestilling Baking Race, som vi har skabt i samarbejde med Blaagaard Teater, arbejder vi med, hvordan intet hvidt menneske kan undsige sig at være bærere af racistiske mønstre i en eller anden grad. Der er mange udfordringer ved at sætte lys på racisme og privilegieblindhed, fordi man hurtigt kommer til at reproducere racisme eller virke moraliserende og bedrevidende. Men det er også dér, det bliver spændende, og fordi vi arbejder med et fiktionelt univers, hvor oplevelsen aktiveres på mange planer – gennem sanselighed, æstetik, lyd, kropslighed og dramaturgi – kan vi ofte sige og gøre det, der ville være helt forkert at skrive eller sige højt uden for den kunstneriske kontekst. 

Fakta

MØR Collecitve er grundlagt i 2021 af Anika Barkan, Mika Forsling og Cille Lansade, og er et kunstnerfællesskab, der arbejder med socialt engagerede og normkritiske kunstprojekter.

”Baking Race” er skabt af MØR Collective i samproduktion med Blaagaard Teater og har premiere den 9. september i Støberiet på Blågårds Plads.

Seneste

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Tårnby Park Performance Festival 2023 – med kunsten som vejviser

Siden den første festival i 2021 har Tårnby Park...

Aveny-T er sikret økonomisk endnu et år

Aveny-T tildeles 3,5 millioner kroner af de 320 millioner...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Til de lyse morgener – på bittersød udflugt med festens rus og melankoliens tomhed

Til de lyse morgener føles som lige dele teater og polterabend. Som en del af konceptet Udflugten tager Aarhus Teater publikum med på en...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først fylder Passage mini festivalen lystgården Flynderupgård ved Espergærde og derefter byder Teater ZeBU og Børnekulturhus...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...